Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 623
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem, że to ogromny mostek, dlatego między innymi z tego powodu zastanawiamy się nad tymi roletami. A z drugiej strony nasuwa się pytanie, czy w domach pasywnych, energooszczędnych nie ma rolet????

Ja też zastanawiałem się nad roletami (nawet nie nadstawnymi, ale w systemien Integro, więc mostek nieco mniejszy). Koniec końców dałem sobie spokój, a jeśli będzie bardzo źle bez nich, to zamontuję naścienne. Z 20 cm obudowy 10-12 zniknie mi w ociepleniu, a resztę przeżyję. :)

Z tym aż tak "ogromnym mostkiem" to bym nie przesadzał , jesli liczycie tak dokąłdnie straty to pamiętajcie pamiętajcie że poza tym co pisze wojgoc (ze roleta jest ocieplona w środku kasety wkładem styropianowym) Ze daje jeszcze dodatkową dużą ochronę w ociepleniu samej szyby (jesli jest spuszczona oczywiście ;) ) Poza samym ociepleniem świetnie chroni od wiatru a w słoneczne dni od słońca , latem spuszczona w słoneczny dzień pięknie wychladza mieszkanie. Ja z decyzji o roletach jestem bardzo zadowolony - pomimo świadomości nawet jakiejś straty energii

Wiem, że to ogromny mostek, dlatego między innymi z tego powodu zastanawiamy się nad tymi roletami. A z drugiej strony nasuwa się pytanie, czy w domach pasywnych, energooszczędnych nie ma rolet????

Zawsze można zamontować na styropianie. Wtedy cały domek ładnie ocieplony ale trzeba się przyzwyczaić do wystajacej puszki.

Ale zeby ta puszka tak nie szpeciła, wystarczy zrobić obwolutę dookoła okna w kolorze tej puszki i już tak nie widać.

Nadal stare małe 200l. Przyłącza także mam w salonie, co poniektórzy z ekip robili wielkie oczy na kanalize ;) W końcu jak wyjdziemy na prostą z finansami, planowałem 150x45x45cm. Akwarium z kominem i systemem ciągłej podmiany wody (to już mam). Nie wiem jeszcze co z filtracją (nadal 2 kubełki czy sump) i co z oświetleniem - teraz mam 4x39W w T5.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?112423-Fotodziennik-Po%C5%82udniowej&p=2760456&viewfull=1#post2760456

Witam serdecznie

Czy może ktoś z szanownych Forumowiczów używa przydomowej oczyszczalni biologicznej? A może ktoś załatwiał formalności w Wiszni małej lub/i Trzebnicy? Od czego zacząć? jaka jest szansa odprowadzania oczyszczonej wody do przydrożnego rowu? (operat wodnoprawny, pozwolenie wodnoprawne?) Czy jest z tym sporo załatwiania? A jakiej firmy oczyszczalnie macie? Wiem, że POLIPLAST produkuje takie, ale czy są dobre? Bardzo prosze o komentarze i Waszą radę.

Mozliwe odpowiedzi na priv, mogę nawet podjechać i spokojnie pogadać....

Będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

wumar/Wrocław