Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 623
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu, pisałam chyba gdzieś tam bliżej. Tak, tak, dostaliśmy bardzo fajną ofertę, na poziomie avante, ms :) Także bierzemy okienka w Baumanie u Pana Mariusza, bardzo fajny ten Pan Mariusz. Weźmiemy też bramy segmentowe krispol w kolorze orzech, szerokie 2750 wycenione na 2300 zł jedna, nie wiem czy to dobra cena czy nie :(

I chyba też drzwi zewnętrzne Grab, model Patryk i rolety, tylko tu zastanawiam się jakie?? A Wy braliście też rolety i bramy? Jakie dostaliście ceny?

Aniu i Klodziki, ja też byłam u Pana Mariusza wycenić okna. Zdecydowałam się na Jezierskiego elia thermo w kolorze orzech obustronnie.

Opcja standard - 15 700zł, opcja z szybą p2 18 400zł, dopłata gdybyśmy chcieli pakiet 3szybowy ok 1000zł. Montaż 1700zł. Okien mam 16 w tym dwa balkonowe pojedyncze, jedno balkkonowe podwójne i drzwi tarasowe.

No i nie rozumiem dlaczego szyba p2 wychodzi drożej niż dopłata za 3 szybę.

rolety chcielibyśmy na parter i tu mamy dwie wyceny: portos 3850 + silnik 170zł/szt, krispol 5400 + silnik 188zł/szt; montaż w ou przypadkach 440zł

brama garażowa 2400x2125 krispol tłoczenia poziome wąskie, powierzchnia slick, automatyka somfy 3100zł + montaż 450zł - potrzebujemy 2 sztuki

Te bramy to mi się troche drogie wydają skoro Klodziki ma po 2300.

Podpowiedzcie jeszcze z tymi oknami bo nie wiem którą opcję wziąć a chciałabym zamówić bo czeka się 7 tygodni a po drugie jezierski podnosi ceny oo 17.05. Mąż mówi żeby nie brać p2 skoro będą rolety, a 3 szybowe jakoś mi się nie podobają.

Aniu i Klodziki, ja też byłam u Pana Mariusza wycenić okna. Zdecydowałam się na Jezierskiego elia thermo w kolorze orzech obustronnie.

Opcja standard - 15 700zł, opcja z szybą p2 18 400zł, dopłata gdybyśmy chcieli pakiet 3szybowy ok 1000zł. Montaż 1700zł. Okien mam 16 w tym dwa balkonowe pojedyncze, jedno balkkonowe podwójne i drzwi tarasowe.

Skoro decyzja zapadła, to może nie ma już to znaczenia, ale na tych samych profilach robią okna Empol i Wimarol (kolejność alfabetyczna) - te firmy, jako jedyne, zaproponowały mi połączenie szyb P2/P4 z pakietem dwukomorowym (takie wash and go - bezpiecznie i ciepło :) ). Przy P4 obie oferty były porówynwalne, przy P2 trochę tańszy Empol (dla mojego zestawu okien, rzecz jasna).

No i nie rozumiem dlaczego szyba p2 wychodzi drożej niż dopłata za 3 szybę.

Pewnie cenę podnosi sposób łączenia dwóch szyb i przełożenie ich folią. W przypadku zwykłego pakietu 3-szybowego nie ma łączenia, więc może być tańszy.

brama garażowa 2400x2125 krispol tłoczenia poziome wąskie, powierzchnia slick, automatyka somfy 3100zł + montaż 450zł - potrzebujemy 2 sztuki

Ja zamówiłem Normstahla G60, z automatyką i dodatkowym ryglem. Cena brutto z montażem 3680 zł. Wada - czas oczekiwania, ok. 7 tygodni.

Podpowiedzcie jeszcze z tymi oknami bo nie wiem którą opcję wziąć a chciałabym zamówić bo czeka się 7 tygodni a po drugie jezierski podnosi ceny oo 17.05. Mąż mówi żeby nie brać p2 skoro będą rolety, a 3 szybowe jakoś mi się nie podobają.

IHMO rolety to nie jest zabezpieczenie, tylko ochrona przed słońcem i ew. podglądaczami :) Typowe rolety nie zabezpieczają okien (co więcej, mogą sugerować, że nikogo nie ma w domu, a zasłonięte pozwalają buszować w środku bez obawy, że sąsiedzi zobaczą - jest na ten temat sporo w wątkach dotyczących okien i zabezpieczeń). Moim zdaniem warto dowiedzieć się o ceny pakietów 44.2-12-4-12-4 (P2) lub 44.4-12-4-12-4 (P4) u wybranego producenta. Wtedy jest bezpiecznie i ciepło. Do tego system alarmowy z ochroną obwodową (kontaktrony + czujki inercyjne) i można powiedzieć, że jest w miarę bezpiecznie :)

Jakby coś - jeśli nie będzie za późno - na przełomie maja/czerwca powinienem mieć okna z Empolu na profilach Si82 i CT70 z pakietem 44.2-12-4-12-4. Zapraszam do obejrzenia :)

pzdr.

A.

Dzięki za bardzo wyczerpującą informację. Właśnie pisałam na grupie wrocławskiej bo znowu tam powrócił temat okien. Wiem, że rolety to tylko ochrona przed słońcem i podglądaczami i w sumie racja bo przecież można sobie roletki zamontować wewnątrz nawet jasne które ostre słońca zatrzymają i bezpośredni widok na domowników po zmroku a przepuszczą i ładnie rozproszą światło ale mamy już podniesione nadproża pod kątem rolet i nie wiem czy to można będzie zmienić. ogólnie nastawiłam się jakoś ze na parterze będą rolety a na piętrze nie, teraz myślę że to może głupio będzie wyglądało i lepiej na cały dom dać ale boję się że za jakiś czas wogle przestaniemy je spuszczać wiec po co ten wydatek. Ze też kobiety zawsze mają pod górkę z tym zdecydowaniem, w pracy jakoś szybciej podejmuje decyzje :)

Co do wyceny to na razie dostałam najlepszą w baumanie. Zeby ktoś mi powiedział zrób tak i tak to będzie najlepsze rozwiązanie to tak bym zrobiła a tak zastanawiam się bez końca.

Ze też kobiety zawsze mają pod górkę z tym zdecydowaniem, w pracy jakoś szybciej podejmuje decyzje :)

Co do wyceny to na razie dostałam najlepszą w baumanie. Zeby ktoś mi powiedział zrób tak i tak to będzie najlepsze rozwiązanie to tak bym zrobiła a tak zastanawiam się bez końca.

Ja podzieliłem się odpowiedzialnością za wybór z żoną - ja wybierałem profil, żona kolor, a producenta wspólnie :)

Myślę, że wybór i tak należy do Ciebie i nikt "najlepszego" rozwiązania Ci nie poda. To co dobre dla jednego wcale nie musi odpowiadać komuś innemu.

Moja historia z szukaniem okien rozpoczęła się od Avante, MS i Jezierskiego. Wszystkie te firmy oferowały mi albo szyby P2/P4 albo szyby ciepłochronne. W międzyczasie jeszcze był Oknoplast, z którego (w sumie to nawet nie z firmy, ale z przedstawiciela) wyleczył mnie sąsiad. Ostatecznie (m.in. po przeczytaniu wielu opinii na forum) zdecydowałem się na profile Schuco. Okazało się, że oprócz Jezierskiego (którego ceny P2/P4 były zabójcze, szyb ciepłochronnych takie jak innych), profile te wykorzystuje Empol i Wimarol. W obu tych firmach poprosiłem o wycenę i okazało się, że nie ma problemu z połączeniem P2/P4 i pakietu ciepłochronnego (dwukomorowego). Na takie rozwiązanie się zdecydowałem (w wykonaniu Empolu) i cena była niższa niż zwykłego P2/P4 u Jezierskiego (wycena w Lakbudzie). Skoro zatem za niższą cenę mam więcej (2w1), to wydaje mi się to dobrym kierunkiem. :) Na razie mam nadzieję, że był to dobry wybór. Jak jest w rzeczywistości, dowiem się za kilka tygodni :)

Jeśli zaś chodzi o rolety, to z pełną świadomością na razie zrezygnowałem z nich. Wychodzę z założenia, że zawsze mogę zrobić rolety naścienne i częściowo je ukryć w ociepleniu. Nie chciałem robić mostków poprzez rolety nadstawne i to był mój priorytet.

Podsumowując - Twoje preferencje, to Twój wybór. :)

pzdr

A.

PS.

Wszystkie znane mi źródła zalecają zainwestowania w okucia WK2 (lub co najmniej WK1) i klamki z kluczykami. To tak a propos podnoszenia bezpieczeństwa. :)

Edytowane przez adamrw

No cóż, mój mąż nie chce mi pomóc w wyborze bo twierdzi że się nie zna, no ale ja też się nie znam a muszę. Zresztą my się podzieliliśmy inaczej ja buduję dom a on zarabia kase na spłatę kredytu :))

Wiem, że decyzja będzie należała do mnie. W lakbudzie faktycznie ceny są spore, o wimarolu niewiele jeszcze wiem a o empolu nasłuchałam się niezbyt przyjemnych opinii, robiłam też wyceny w impro ale też wyższe niż bauman.

na Jezierskiego to już dawno stawiałam i nie chce tego zmieniać idąc za pierwszą decyzją, pozostaje kwestia szyb i rolet. Właąnie przeczytałam artykuł o szybach p2 i p4 i tak naprawdę piszą ze dopiero p4 można uznać za antywłamaniowe a i tak średnio się opłaca dawać takie szyby bo większość włamań jest raczej przez podważenie okna, przewiercenie ramy i takie tam.

za zaproszenie dziękuję, wpaść mogę ale decyzje muszę podjąć szybko bo jezierski szykuje podwyżke od polowy maja

pozdrawiam

DO SPRZEDANIA WEŁNA SKALNA ROCKWOOL

54 ROLKI (189 m2) TOPROCK GR. 150 Cena za m2 – 16 zł

40 PACZEK (144 m2) SUPERROCK GR. 100 MM Cena za m2 – 10 zł

ODBIÓR -MĘDŁÓW GMINA ŻÓRAWINA

PROSZE O KONTAKT 603 061 015 begin_of_the_skype_highlighting**************603 061 015******end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting**************603 061 015******end_of_the_skype_highlighting

Edytowane przez lasche

o empolu nasłuchałam się niezbyt przyjemnych opinii,

Też słyszałem różne opinie o Empolu, stąd pisałem, że mam nadzieję, a nie pewność, że dobrze wybrałem :)

Przekonała mnie do podjęcia ryzyka pozytywna opinia jednego z użykowników (o ile pamiętam odzywającego się tu przed chwilą Trocia, ale mogę się mylić :) ), który okna z Empolu ma i na okna nie narzekał :) No i oczywiście korzystny stosunek ceny do potencjalnych zalet.

Właąnie przeczytałam artykuł o szybach p2 i p4 i tak naprawdę piszą ze dopiero p4 można uznać za antywłamaniowe

Jeśli w artykule użyto słowa "antywłamaniowa", to lekce sobie ten materiał potraktuj. Ani P4 ani P2 nie się szybami antywłamaniowymi. Oba rozwiązania jedynie utrudniają włamanie, P2 krócej (kilka minut), P4 dłużej (do kilkunastu minut). Takie szyby mają dać czas na reakcję przy próbie włamania (czy to mieszkańcom, czy ochronie), ale spełnią swoje zadanie tylko przy dobrze zaprojektowanym systemie sygnalizacji włamania (czujki inercyjne!). Jeśli nie planujecie takiego alarmu, to P4 faktycznie mogą być przesadą - pana Zbysia spod budki z piwem, który na włam idzie z cegłówką, P2 powinna zniechęcić. Profesjonalny włamywacz poradzi sobie i z P2 i z P4, a bez sygnalizacji, że coś się dzieje, po prostu zajmie mu to tylko nieco więcej czasu.

a i tak średnio się opłaca dawać takie szyby bo większość włamań jest raczej przez podważenie okna, przewiercenie ramy i takie tam.

i dlatego tak ważne są okucia WK1/WK2 i klamki z kluczykami.

Wszystko (szyby, okucia, alarm) się ze sobą łączy. Mom zdaniem bez sensu jest decydować się na rozwiązanie połowiczne - albo jest decyzja o przyzwoitym zabezpieczeniu domu (P2/P4 + WK1/WK2 + ochrona obwodowy), albo jej nie ma (i np. przepłaca się za P4, dodając zwykłe okucia i alarm oparty na PIRach wewnątrz budynku).

Podsumowując, sugeruję rozważyć zakup (nieważne u którego producenta) pakietu 44.2-12-4-12-4 (lub, jeśli pieniądze pozwolą 44.4-12-4-12-4) + okucia WK2 (ew. WK1) i klamki z kluczykiem oraz założyć (lub przynajmniej pociągnąć kabelki) instalację alarmową z kontaktronami i czujkami inercyjnymi.

pzdr.

A.

DO SPRZEDANIA WEŁNA SKALNA ROCKWOOL

54 ROLKI (189 m2) TOPROCK GR. 150 Cena za m2 – 17 zł

Bez urazy, ale za prawie taką cenę (17.20zł/m2) można mieć tę wełnę z dostawą na miejsce i z fakturą, pozwalającą odliczyć większą część VATu. Wystarczy odpalić Allegro :)

Drugiego rodzaju wełny nie chciało mi się sprawdzać.

PS.

Wszystkie znane mi źródła zalecają zainwestowania w okucia WK2 (lub co najmniej WK1) i klamki z kluczykami. To tak a propos podnoszenia bezpieczeństwa. :)

osobiście uważam, że lepszym rozwiązaniem sa klamki z przyciskami.

A co do szyb - przerabiałam to samo co Wy i bez urazy - szyba bezpieczna ok, ale p4 to nieporozumienie....wystarczy naprawdę p2 a i tu ważniejszy jest alarm....

Szczerze mówiąc nie pomyślałam o sprawdzeniu na allegro. Nie zdawałam sobie sprawy, że ceny wełny tak spadły od naszego zakupu. Dzięki za informację. Wełnę chcemy sprzedać dość szybko bo czas na wylewki a zajmuje sporo miejsca :) Sprawdzę na allegro i zastosuję promocję ;)

osobiście uważam, że lepszym rozwiązaniem sa klamki z przyciskami.

A co do szyb - przerabiałam to samo co Wy i bez urazy - szyba bezpieczna ok, ale p4 to nieporozumienie....wystarczy naprawdę p2 a i tu ważniejszy jest alarm....

Celowo pisałem o klamkach z kluczykiem, gdyż słyszałem o przypadkach otwarcia klamek z przyciskiem po przewierceniu ramy/profilu. Nie wiem na ile jest to prawda, ale wolałem nie ryzykować.

Wybór alarmu powinien być ściśle związany z wyborem pakietu szybowego. Jeśli jest P2/P4 to czujki inercyjne, jeśli szyby zwykłe, to czujki zbicia szyby. Nie można tych tematów traktować rozdzielnie :)

adam tyle teoria a jak praktyka pokazuje P2 to w przecietnym domu wystarczajaco dobre rozwiazanie

co do rozwiercania - ja słyszałam, że jednak rozwiercali zamki (czyli wersje kluczykowe).

Chce Wam tylko powiedzieć, żeby nie wariować z rzeczmai zupełnie niepotrzebnymi i przeznaczyć tą kasę na wykonczeniówkę, bo wtedy będzie baaaardzo potrzebna;)

adam tyle teoria a jak praktyka pokazuje P2 to w przecietnym domu wystarczajaco dobre rozwiazanie

Nie rozumiem, co według Ciebie jest teorią? Że do szyb P2/P4 powinien być dostosowany alarm (rodzaj czujek)?

Ja nie twiedzę, że trzeba kupować P4 (sam kupiłem P2), ale dopasowanie alarmu do rodzaju pakietu szybowego to zdecydowanie praktyka, a nie teoria.