Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WB3423 pracownia AGROBISP

Recommended Posts

Czy ktos z was budowal ten domek? 129 m pow mieszkalnej, kubatura 774 m3. Jak zrobic kosztorys samemu lub ile moze kosztowac zlecenie. Od czego w ogole zaczac?

Sprawdź w Agrobispie, czy nie mają opracowanego kosztorysu tego do projektu - to zazwyczaj kosztuje najmniej.

Na temat cen kosztorysów i możliwości opracowania ich we własnym zakresie pisał np. Jarpol w wątku Ile kosztuje wykonanie szczegółowego kosztorysu? . Możesz też zobaczyć firmy ofertę Firmy Damar .

Ja również wykonuję kosztorysy, jego cena zależy od zakresu robót do wyceny. Chcesz poznać więcej szczegółów napisz do mnie na priva.

Znalazłem w necie Twój domek WB-3423 . Ładny i wydaje mi się, że będzie stosunkowo prosty

w budowie.

Kryniek,

Był czas kiedy mocno interesowałam się tym projektem. Jest piękny, szczególnie urzekła mnie prosta bryła i ładne proporcje domku. Konsultowałam się nawet wstępnie z architektem (na podstawie opisu i rzutów ze strony www).

Z powodu dużych zmian, które musiałabym wprowadzić, zrezygnowałam z niego i znalazłam inny, również prosty domek z bardziej odpowiadającym mi układem pomieszczeń. Ale elewację zrobię sobie podobną do omawianego projektu.

A teraz parę moich uwag na temat tego domku:

1. Powierzchnia użytkowa - to co podają w opisie jest w rzeczywistości powierzchnią całkowitą z garażem i chyba nawet z werandą. W rzeczywistości powierzchnia uzytkowa jest znacznie mniejsza.

2. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że dom jest podzielony na 2 mieszkania.

3. Okna - wiele okien jest podwójnych, tzn. 2x90cm połączonych drewnianym obramowaniem. Znacznie taniej bedzie wstawić w ich miejsce 1x180cm, ale wiąże się to ze zmianami elwewacji, czyli wyższymi kosztami adaptacji.

4. Garaż - architekt zwrócił mi uwagę, że najprawdopodobniej ma on konstrukcję szkieletową (widać to w rzucie), co jest wg niego dziwacznym rozwiązaniem zważywszy na konstrukcję budynku. Poza tym garaż jest bardzo wąski, wiąże się to z niewygodnym wjazdem i wyjazdem oraz brakiem miejsca wewnątrz. Zmiany garażu to większe koszty adaptacji.

5. Komin w Wc na parterze przylegającym do garażu - wg architekta jest dziwacznie usytuowany i najprawdopodobniej jest zbyt niski.

6. Kominek - nie wiem czy Ci na nim zależy, jeśli tak trzeba doprojektować (dodatkowe koszty).

7. W rzutach dołączonych do opisu są błędy - patrz okna połaciowe w rzucie poddasza i na elewacjach - nie zgadza się! Mój architekt zasugerował, że te błędy mogą znaleźć się w projekcie, a wtedy trzeba je poprawić (dodatkowe koszty).

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie (odpowiadam tutaj na Twój inny post) związane z układem pomieszczeń, to najlepiej porozmawiać wstępnie z architektem. Ruszanie ścian konstrukcyjnych - wiadomo lepiej się za to nie zabierać. Ścianki działowe na parterze - nie powinno być problemów, chyba, że chcesz zrobić rewolucję - to może kosztować.

Ściany na poddaszu - zmiany mogą się wiązać ze zmianą wzmocnień w stropie - to też musi ocenić architekt.

Znając zakres zmian, które chcesz wprowadzić architekt wstępnie oszacuje ich koszt.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

Wielkie dzieki :D

Na stronie http://www.agrobisp.com.pl/img/logo.gif jest dział Porady ekspertów : Koszty dostępny po rejestracji i zalogowaniu jako Gość w którym jest m.in. taka informacja :

Pytanie do projektu WB-3423 Prosze o podanie szacunkowego kosztu budowy domu WB-3423 (stan surowy otwarty, zamkniety i pod klucz). Jak wplywa na koszty budowy zmiana technologii (pomijajac koszt adaptacji projektu) - panstwo podajecie szacunkowe wyliczenia dla YTONGa; mnie interesuja takze technologie: pustaki POROTHERM, SILKA, drewniany-szkieletowy, drewniany z bali.

Odpowiedź:

Wynosi on w poziomie cen I kw. 2003r. 235.200 zł netto systemem zleconym "pod klucz". Stan surowy zamknięty to 57% tej kwoty. Niestety nie prowadzimy wyliczeń dla innych technologii niż przyjęte w projekcie.

Wynosi on w poziomie cen I kw. 2003r. 235.200 zł netto systemem zleconym "pod klucz". Stan surowy zamknięty to 57% tej kwoty.

Kryniek,

Tak bardzo nie przejmuj się tymi wyliczeniami - to są koszty bardzo szacunkowe. Materiały liczone są po cenach bez upustów, które przecież możesz sobie wynegocjować. Poza tym HenoK chcąc Ci pomóc wyszukał i podał Ci wycenę ze strony www Agrobisp. Dlatego zacytował całą odpowiedź, abyś zauważył, że jest tam napisane o budowie systemem zleconym "pod klucz".

Wszystko zależy od wybranego przez Ciebie systemu budowy oraz planowanego wykończenia. Jeżeli będziesz budował systemem gospodarczym i bez wodotrysków, możesz ten dom wybudować dużo taniej. Wiele jest osób na naszym forum, które tak budują. Oczywiście trzeba umieć liczyć, znaleźć dobrych wykonawców i co nieco dowiedzieć się na temat tej sztuki. Nie będę gołosłowna i polecę Ci do poczytania dziennik chłopaka z Trójmiasta o nick'u kodi_gdynia.

Warte uwagi są też posty Wowki (nie wiem czy ma swój dziennik), w których pisze o zejściu z ceną m2 swojego już wybudowanego domku do ceny 1100zł brutto, nie tracąc przy tym na jakości.

Dodam jeszcze, że Twój projekt jest bardzo prosty - bryła na planie prostokąta i dwuspadowy dach bez lukarn.

Znalazłem w necie Twój domek WB-3423 . Ładny i wydaje mi się, że będzie stosunkowo prosty w budowie.

Powiem Ci tak: HenoK wie co mówi, zna się na tej branży i na forum jest ekspertem :D (bardzo sympatycznym!). A prosty tutaj znaczy niedrogi (oczywiście jest to pojęcie względne).

Co do moich uwag o projekcie, to pamietaj, że najtańsze są zmiany na papierze. Warto zdawać sobie sprawę ze zmian, które trzeba wprowadzić i zrobić to na etapie adaptacji. Wszystkie zmiany wprowadzane w trakcie budowy są znacznie droższe.

Głowa do góry :wink: ! Jeżeli ten dom okaże się rzeczywiście zbyt drogi, poszukaj prostego domku o mniejszej powierzchni.

Pozdrawiam

Eska,

jeszcze raz dzieki za pocieszenia. Cena jest dla mnie przystepna, spodziewalem sie takiej ale przerazaja mnie te wszystkie bledy, ktore wymienilas i poprawki do projektu. Tez zauwazylem ten co najmniej dziwny rozklad na parterze . Gora ogolnie jest o.k.

Pewnie czeka mnie dalsze szukanie :cry:

Eska,

jeszcze raz dzieki za pocieszenia. Cena jest dla mnie przystepna, spodziewalem sie takiej ale przerazaja mnie te wszystkie bledy, ktore wymienilas i poprawki do projektu. Tez zauwazylem ten co najmniej dziwny rozklad na parterze . Gora ogolnie jest o.k.

Pewnie czeka mnie dalsze szukanie :cry:

Na rysunkach w katalogach i w internecie pracownie projektowe często celowo pomijają pewne szczegóły. Powodem jest pewnie chęć chronienia swoich rozwiązań przed skopiowaniem przez konkurencje. Jeżeli porówna się projekt budowalny z rysunkami w katalogach często widać spore rozbieżności. Tak więc analiza jedynie danych katalogowych może być często myląca. Najlepiej jest mieć możliwość obejrzenia kompletnego projeku przed jego zakupem.

Na rysunkach w katalogach i w internecie pracownie projektowe często celowo pomijają pewne szczegóły. Powodem jest pewnie chęć chronienia swoich rozwiązań przed skopiowaniem przez konkurencje.

Henryku,

Ponieważ właśnie zamierzam kupić wybrany projekt /oczywiście omówiony z architektem na podstawie rysunków z netu/ prosiłabym Cię o zwrócenie mi uwagi na to jakie szczegóły mogą być pominięte na tych rysunkach.

Architekt zwrócił uwagę na pewne rzeczy, mówiąc, że całej prawdy dowiemy się z projektu. Zanaczył również, że rzadko zdarza się aby gotowe projekty były pozbawione błędów i najważniejsze jest wyłapanie ich podczas adaptacji.

Nie mam możliwości obejrzenia projektu przed zakupem. Ale zawsze mogę zadać kilka pytań drogą mailową. Dlatego proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Ela

P.S. Kryniek, przepraszam, że uprawiam prywatę w Twoim wątku :) .

Henryku,

Ponieważ właśnie zamierzam kupić wybrany projekt /oczywiście omówiony z architektem na podstawie rysunków z netu/ prosiłabym Cię o zwrócenie mi uwagi na to jakie szczegóły mogą być pominięte na tych rysunkach.

Architekt zwrócił uwagę na pewne rzeczy, mówiąc, że całej prawdy dowiemy się z projektu. Zanaczył również, że rzadko zdarza się aby gotowe projekty były pozbawione błędów i najważniejsze jest wyłapanie ich podczas adaptacji.

Nie mam możliwości obejrzenia projektu przed zakupem. Ale zawsze mogę zadać kilka pytań drogą mailową. Dlatego proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Ela

P.S. Kryniek, przepraszam, że uprawiam prywatę w Twoim wątku :) .

Wątki nie są prywatną własnością, tak więc nie masz za co przepraszać :wink: .

Jak widzisz zdanie architekta jest zbliżone do mojego.

Na rysunkach pominięte moga być pewne elementy konstrukcyjne (np. ukryte w ściankach działowych dodatkowe słupy wzmacniajace konstrukcje - przy danym projekcie komponujace się dobrze z architekturą, ale mogące sprawiać trudności przy adaptacji).

Często wizualizacje obiektów odbiegają od danych zawartych w projekcie (dodane są dodatkowe elementy, uatrakcyjniające wygląd nie majace odbicia w projecie).

Trudno tu jednak generalizować - każdy projekt może być pod tym względem inny.

Jeżeli dany projekt Ci się podoba to poproś o przesłanie faxem lub e-mailem podstawowych rzutów i przekrojów. Zazwyczaj biura projektowe jak widzą w Tobie potencjalnego klienta takim prośbom nie odmawiają.