milak 08.10.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam, Mam nadzieje, że ktoś na forum ma pojęcie o drewnie i mi doradzi. Nic nie znalazłem w archiwum.Mam dużo tarcicy topolowej, która będzie przerobiona na deseczki. Czy mogę je położyć bez obaw na poddaszu użytkowym. Fajnie by było jak by się nadały do tego celu. Oczywiście jest to normalny dom, żaden apartament. Nie muszą super wyglądać. Zdaje sobie sprawę, że są bardziej miękkie, ale poddasze jest mało używane.Czy aby się nie zwichrują? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 08.10.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam, Mam nadzieje, że ktoś na forum ma pojęcie o drewnie i mi doradzi. Nic nie znalazłem w archiwum. Mam dużo tarcicy topolowej, która będzie przerobiona na deseczki. Czy mogę je położyć bez obaw na poddaszu użytkowym. Fajnie by było jak by się nadały do tego celu. Oczywiście jest to normalny dom, żaden apartament. Nie muszą super wyglądać. Zdaje sobie sprawę, że są bardziej miękkie, ale poddasze jest mało używane.Czy aby się nie zwichrują? Pozdrawiam Nie polecam desek topolowych ponieważ są nietrwałe. Jeśli jednak chcesz i musisz proponuję zastosowanie legarów co 50cm i mocowanie desek do legarów przy pomocy wkrętów. Deski powinny być frezowane (pióro i wpust). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 08.10.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Moim zdaniem szkoda nakładów na wycinanie desek i zbijanie podłogi , cyklinowanie i lakier - przy topoli maksymalna szerokość deski - maks.80-90mm, grubość min. 28mm konieczny PW i rowki odprężające na spodniej stronie, a i tak jest ryzyko kręcenia w czasie suszenia (dlatego przedmówca zalecił wkręty a nie gwoździe) , drewno nie jest też efektowne z wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 09.10.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 JAK sam zauważyłeś są bardzo miękkie i dotego bardzo się" kręcą" podczas schnięcia, dlatego nie polecamich na podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.10.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Bardzo dobre dechy, ale na wierzeje do stodoły i sztachety, no i boki do konnego wozu, bo lekkie.Dodam jeszcze do opinii przedmówców, że robale lezą do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.10.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Witam, Mam nadzieje, że ktoś na forum ma pojęcie o drewnie i mi doradzi. Nic nie znalazłem w archiwum. Mam dużo tarcicy topolowej, która będzie przerobiona na deseczki. Czy mogę je położyć bez obaw na poddaszu użytkowym. Fajnie by było jak by się nadały do tego celu. Oczywiście jest to normalny dom, żaden apartament. Nie muszą super wyglądać. Zdaje sobie sprawę, że są bardziej miękkie, ale poddasze jest mało używane.Czy aby się nie zwichrują? Pozdrawiam przede wszystkim musisz swój parkiet topolowy wysuszyc do 8-9%. Mozna to zrobic tylko w suszarniach. Do suszenia nalezy przygotowac fryzy czyli klepki z wiekszymi wymiarami o około 2cm od tego co chcesz otrzymac po suszeniu i obróbce. Po wysuszeniu zadne robactwo w to drewno nie wejdzie. Musi byc utrzymany klimat którego one nie lubią. Około 20C i 50%. Z topoli można robic meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 10.10.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 z topoli to tylko palety mozna zrobic ,sprzedac i kupic deske dab dwuwarstwowa na sklejce i bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.10.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 z topoli to tylko palety mozna zrobic ,sprzedac i kupic deske dab dwuwarstwowa na sklejce i bedzie git Facet nie ma kasy na inne drewno czy podłogę. Ma za to topolę pod dostatkiem. Przygotowanie tego drewna bedzie kosztowało prawie tyle co kupiona tania klepka dębiny. Wybór nalezy do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milak 13.10.2008 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Generalnie chodzi o to że:- topola jest wycięta i się suszy od dwóch lat pod daszkiem przetarta- Maszyny stolarskie typu grubościówka etc. dostępne po kosztach... a więc nie jest to tak dokładnie jak się wydaje. Kupno płyty np. OSB a potem na to wykładziny, parkietu czy paneli to jednak chyba trochę inny koszt. Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowe porady. Proszę o jeszcze jeśli ktoś ma coś do dodania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts