Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w gotowym projekcie

kryniek

Recommended Posts

Chce kupic gotowy projekt ale nie pasuje mi kilka zeczy typu rozmieszczenie pokoi czy wielkosc tarasu. Czy ktos moze mi powiedziec w jakim zakresie dopuszczalne sa zmiany i na jakim etapie to robic. Czy to robi architekt czy kierownik (inspektor) budowy. Ile to moze kosztowac?

Robi się to etapie adaptacji projektu do warunków miejscowych, którą dla projektów typowych musisz zrobić.

Może to zrobić osoba, która ma do tego uprawnienia - zazwyczaj architekt, chociaż niektórzy konstruktorzy też je posiadają.

• 2 weeks później...
Ale na zmiany w projekcie powinieneś uzyskać zgodę architekta, który go robił. Nie wiem na ile jest to powszechne, ale podobno w niektórych gminach po zakończeniu budowy potrafią zażądać udokumentowanej zgody na zmiany dokonane w trakcie budowy. Podejrzewam, że co do wnętrza nie powinno być problemów. Ale już przy tarasie to bym się zastanowił. Mnie np architekt wyraził zgodę na całe mnóstwo rzeczy, nietkóre dosyć grube (inna sprawa, że większości z tych zmian nie wprowadzę w życie), ale nie wyraził zgody (i wcale jej nie chciałem) na zmianę kształtu kolumn i usunięcie obramowania okien.

Nie wiem jak w innych firmach, ale jeśli chodzi o projekty Muratora to byłem mile zaskoczony. Korespondowałem z panią z salonu i stwierdziła "że jak mi będzie trzeba zgody na zmiany w projekcie to proszę tylko podać adres", i ona mi prześle pisemną zgodę architekta.

To w razie tego czepiania się gminy :)

pozdr.

• 2 weeks później...

Jeśli chcesz wprowadzić zmiany do projektu gotowego to od razu poproś autora, żeby Ci te zmiany wprowadził! Ja miałem daleko do autora i datego zdecydowałem się na zatrudnienie architekta, który moje zmiany umieścił w projekcie. Na wszystkie zmiany miałem pozwolenie autora projektu. I taki komplet złożyłem w gminie, raczej czeoiać się nie mają czego.

DarekRz

Ta ostatnia rada niekoniecznie przyniesie korzyści.

My robiliśmy dość duże zmiany w projecie. Zapytaliśmy biuro autorskie, ile kosztowałyby u nich te przeróbki - spodziewaliśmy się, że mniej niż u innego architekta, bo to przecież ich wlasny projekt, mają w komputerze pliki źródłowe i z przeróbkami byłoby mniej roboty.

Okazało się, że nic podobnego - podali cenę zdecydowanie wyższą. Projekt przerabiał architekt robiący adaptację. Przy okazji poprawił kilka błędów...

To chyba wynika z polityki biura - lepiej im się opłaca sprzedawać gotowe projekty (robota raz, pieniążki dużo razy) niż bawić się w indywidulane przeróbki.

U mnie jest podobnie jak u Magmi. Autor projektu stękał, tłumaczył się i coś tam jeszcze więc kiedy przyszła kolej adaptacji projektu zrobiłem wszystko za jednym. Zmianki i adaptację jeden projektant. Najciekawsze, że postara się załatwić już do końca wszystkie formalności z pozwoleniem.

U mnie jest podobnie jak u Magmi. Autor projektu stękał, tłumaczył się i coś tam jeszcze więc kiedy przyszła kolej adaptacji projektu zrobiłem wszystko za jednym. Zmianki i adaptację jeden projektant. Najciekawsze, że postara się załatwić już do końca wszystkie formalności z pozwoleniem.

Wbrew pozorom rozwiazanie, które wybrałeś jest lepsze.

Przy adaptacji trzeba jeszcze raz przemyśleć szczegóły projektu - jest to więc dodatkowa jego weryfikacja, która zazwyczaj wychodzi projektowi na dobre (niestety w projektach gotowych zdażają się błędy i niedopowiedzenia - autor projektu zapewne by ich nie wychwycił).