Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnie chłonne - zbiornik retencyjny

RadekO

Recommended Posts

to, czy możesz wykonać studnię chłonną, czy zbiornik retencyjny zależy od warunków gruntowych. Jak wykonasz studnię w glinie, to i tak wyjdzie ci zbiornik retencyjny :). Zaletą studni chłonnej jest to, że nie trzeba się zastanawiać, czy sie nie przepełnia. Zaletą zbiornika jest to, że deszczówkę możesz wykorzystać do podlewania ogrodu. Połączeniem obydwu tych funkcji jest studnia chłonna wykonana poniżej poziomu wód gruntowych.

ja zrobiłem sobie takie 2w1.

U mnie poziom wód gruntowych w lecie jest 2m ppt. W odległości 8m od domu wkopałem studnię z kręgów 3m - a teraz robię drugą z drugiej strony domu (ta pierwsza działa znakomicie) - koszt kręgów (6szt 800/500) + płyty to około 800zł do tego trzeba doliczyć koszt rur od spustów do studni - 3m rura 110 (pomarańczowa) w LM kosztuje 26zł - do tego albo kolanko albo jakiś system z wyłapywaniem liści (co kto potrzebuje).

Woda podczas deszczu napełnia studnie i powoli ucieka w grunt. W lecie jak nie ma deszczów mam 1m wody w studni - jak wypompuje to następnego dnia znowu jest 1m. Grunt mam gliniasty z takimi żyłkami piasku i właśnie tymi żyłkami woda się dostaje do studni i domyślam się że tamtędy się też wydostaje

• 7 years później...
A ja mam takie pytanie: teren torfowy, woda na poziomie 1 m. Twardy piaszczysty grunt na poziomie ok 2 - 2,5 m. Czy w przypadku wykonania studni chłonnej od poziomu gruntu do głębokości piaszczystego dna nie będzie się ona zapełniać wodą gruntową zamiast odprowadzać zawartość?A jeśli tak to czy nastąpi wymiana pomiędzy zwartością studni a wodą gruntową czy raczej studnia zapełni się w całości i nie odprowadzi zawartości do gruntu? Pozdrawiam.