Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obecne widmo kryzysu a budowanie?

adanielak1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chętnie przeglądam czasem to pozyteczne forum i nie rozumiem co robi na takim forum taka osoba jak Amberwind, która pisze:

Ja nie buduje ... nie chce mi sie i uwazam, ze byloby to ekonomicznie nieuzasadnione. Za rok, moze dwa albo trzy kupie nowy dom, od kogos kto bedzie bardzo chcial go sprzedac ... Takie zycie ...

Wśród budujących pasjonatów??

Rozumiem, że robi wstępne rozeznanie - szuka tego kogoś kto sprzeda jej dom po najniższej cenie jak już w największe długi wpadnie???

Chętnie przeglądam czasem to pozyteczne forum i nie rozumiem co robi na takim forum taka osoba jak Amberwind, która pisze:

Ja nie buduje ... nie chce mi sie i uwazam, ze byloby to ekonomicznie nieuzasadnione. Za rok, moze dwa albo trzy kupie nowy dom, od kogos kto bedzie bardzo chcial go sprzedac ... Takie zycie ...

Wśród budujących pasjonatów??

Rozumiem, że robi wstępne rozeznanie - szuka tego kogoś kto sprzeda jej dom po najniższej cenie jak już w największe długi wpadnie???

Zaiste,to krecia robota któregos od kryzysu!!

Ja w zasadzie to innym buduje,swój mam,pokoleniowy,czasami cos modernizuje,ale nie zawiele co by "duszy" nie utracił!!

Dziadowie w grobach niechaj spoczywaja w spokoju:)

Porównywanie kryzysu lat 30-tych z obecnym kryzysem jest śmieszne i żenujące. Warunki się nieco zmieniły :) I nie trzeba pracować w City , żeby to pojąć :)

Wow ! :D

W latach 30tych RP dobrze sie miała!

Złoty był prawdziwie ZŁOTY!

Akurat fakt że w czasie kryzysu w latach 30 nie dewaluowaliśmy swojej waluty, tak jak to czyniły inne kraje spowodował, że przechodziliśmy kryzys najgłębiej w regionie. Bo nasza gospodarka wtedy żyła głównie z eksportu produktów rolnych. Przyszedł spadek popytu a my jednocześnie przez brak dewaluaji staliśmy się ogromnie drodzy.

Parytet złota to bardzo dobra sprawa ale nie można trzymać się go samodzielnie.

Dzisiejsza dewaluacja naszej waluty do nasza ogromna szansa na złagodzenie kryzysu eksporetem (dzięki temu ze jesteśmy w unii to nie mogą nam wprowadzić ceł - a pewnie by chcieli).

Gdyby nie ogromna liczba kredytów walutowych to słaba złotówka byłyba zbawienna.

Pozdro

Muszę Wam powiedzieć ze jak tak się to wszystko czyta to idzie się jakiejś choroby nabawić :cry: . Ludzie przecież nie Wszyscy zaraz straca pracę i bedzie masakra , widzę że tu najlepiej to wychodzi straszenie tłumu , jest jak jest , moge tylko powiedzieć że ZAWSZE po burzy swieci slońce i taka jest kolej rzeczy, pozdrawiam :)

Muszę Wam powiedzieć ze jak tak się to wszystko czyta to idzie się jakiejś choroby nabawić :cry: . Ludzie przecież nie Wszyscy zaraz straca pracę i bedzie masakra , widzę że tu najlepiej to wychodzi straszenie tłumu , jest jak jest , moge tylko powiedzieć że ZAWSZE po burzy swieci slońce i taka jest kolej rzeczy, pozdrawiam :)

Zime piekna mamy,wiecie jaka pyszna sanna :)))

wystepujesz wbrew jedynej slusznej linii jaka jest tu prezentowana :lol:

Kryzys to kryzys i społeczeństwo ma o czym dyskutować

Nie jeden co widzi czarne chmury nad Rzeczpospolita (to chyba z Wołodyjowskiego :) ) sam jeszcze objawów kryzysu nie doświadczył i może nawet nie doświadczy ale nasza cecha narodowa jest biadolenie i wszelkiego rodzaju teorie spiskowe

Mamy piękną zimę, trzeba pójść na sanki z ratoloslami a nie martwic się na zaś

nasza cecha narodowa jest biadolenie i wszelkiego rodzaju teorie spiskowe

Powiedz to 160 tysiącom świeżo zarejestrowanych bezrobotnych.

Powiedz to szefom firm, których obroty spadły o 20, 50, czasem 70 procent.

Powiedz to kredytobiorcom, którzy są winni bankowi nie rzadko 2x tyle, ile jest warta nieruchomość.

Powiedz to bankierom, którzy z tego powodu siedzą na beczce prochu.

Powiedz to każdemu, kto zaczął budowę domu, bo zaczęły spadać koszty materiałów i robocizny, a tu lekki zaskok, bo w pół roku PLN się osłabił tak drastycznie, że obniżki cen to już wspomnienie.

Wiesz co, czasami mam wrażenie że teorią spiskową to jest właśnie ta propaganda sukcesu. Do niedawna przodowali w niej malarz i terminator opcji, ale widzę, że duża część społeczeństwa się zaraziła.

odpowiem ci tak

Przeżyłem nachalną propagandę sukcesu lat 70-tych i bardzo dobrze ją pamiętam, propagandę mająca się nijak do zarzucanej teraźniejszym elytom

Przeżyłem rządy Kaczyńskiego w Warszawie i ubolewam nad tym że wcześniej nie opuścił tej ciepłej posadki w Ratuszu - przynajmniej jeździlibyśmy już trasą północną od dwu lat

Przeżyłem koalicje PiS I Samoobrony kiedy za każdym razem widząc opalonego rzygać mi się chciało

Przeżyłem też już o wiele większe większe bezrobocie

przeżyłem oprocentowanie własnego kredytu w 450% w skali rocznej (co prawda tylko w styczniu ale jednak), kiedy to w 87 wziąłem 1,5 mln, spłaciłem aż 18 mln w 92

Przeżyłem brak materiałów budowlanych na tynku i galopujące ich ceny w stopniu niewyobrażalnym dla niektórych tu piszących

I żyje

I wybudowałem

I mam gdzieś wszechobecna propagandę klęski tak tu popularną - bo w ani jednym Twym poście nie doszukałem się choć cienia pozytywów - a takowe są

Powtórzę jeszcze raz - może to w końcu dotrze - nie każdy musi mieć swój własny dom !!!

Wielu na niego po prostu nie stać, nie tylko by go wybudować ale później utrzymać i w nim żyć.To że banki dawały kasę na ładne oczy nie usprawiedliwia tych osób. I jest to ich problem a nie mój ani Państwa

To jest moje, prywatne zdanie o którego mam prawo

i dodam do tego jeszcze

większość z tych bezrobotnych dostaje dość duże odprawy, duże w stosunku do tego co do tej pory zarabiali. Ilu z nich przeżre te pieniądze? Brutalnych slow używam specjalnie. Później ustawia się kolejce po zasiłek i podburzani będą niszczyć na ulicach dorobek innych. Niestety, ciągle w naszej mentalności pokutują czasy socrealu. Państwo musi dać, My musimy dać, każdy musi dać - gówno prawda - sam musisz człowieku zadbać o siebie. W dobie najwyższego u nas bezrobocia szukałem pracownika - szkoda slow by opisywać z tym swoich perypetii.