Malobert 09.10.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Problem: Większa część budynku przeznaczona na działalność, mniejsza na mieszkanie. Napotkałem następujące przypadki: - Pewna firma wystawiła fakturę VAT 22% z wykonawstwem. - Pewna firma wystawiła fakturę VAT 7% z wykonawstwem. - Pewna firma podzieliła inwestycje na dwie części i wystawiła fakturę VAT 22% na część budynku "komercyjną", a 7% VAT na "mieszkaniową". - Firma co ma robić dach twierdzi, że może wystawić fakturę jedynie tak: % powierzchni użytkowej mieszkalnej - 7% VAT, pozostały % powierzchni użytkowej komercyjnej - 22% VAT. Buduję prywatnie jako osoba fizyczna. Wiem tylko jedno, że 7% VAT jest dla mnie korzystniejsze bo płacę mniej. VAT-u od niczego nie odliczam, do niczego mi faktury nie potrzebne. Było też tak, że jeden wykonawca nie dał mi żadnego rachunku, a ja się nie upominałem, no bo tych papierów nie zbieram bo nie mam prawa do odliczeń. Pytanie: czy ja w przyszłości mogę "beknąć" za to, że wykonawca zastosował złą stawkę VAT, mogę ponieść jakieś konsekwencje, czy mogę spać spokojnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.arek 09.10.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Pytanie: czy ja w przyszłości mogę "beknąć" za to, że wykonawca zastosował złą stawkę VAT, mogę ponieść jakieś konsekwencje, czy mogę spać spokojnie ? śpij spokojnie, wystawiający faktury o ile zastosował złą stawkę vat może mieć problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 09.10.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Pytanie: czy ja w przyszłości mogę "beknąć" za to, że wykonawca zastosował złą stawkę VAT, mogę ponieść jakieś konsekwencje, czy mogę spać spokojnie ? śpij spokojnie, wystawiający faktury o ile zastosował złą stawkę vat może mieć problem Beknąć to może nie, ale wykonawca może wystawić fakturę korygującą podwyższjącą VAT A tak na marginesie, jako osoba fizyczna możesz wystąpić o zwrot VAT za niektóre materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.arek 09.10.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Beknąć to może nie, ale wykonawca może wystawić fakturę korygującą podwyższjącą VAT A tak na marginesie, jako osoba fizyczna możesz wystąpić o zwrot VAT za niektóre materiały budowlane. jeśli umawiał się na cenę brutto to niech koryguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts