Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana doświadczeń z dobrą księgową na temat VAT-u 7-22%

Malobert

Recommended Posts

Problem: Większa część budynku przeznaczona na działalność, mniejsza na mieszkanie. Napotkałem następujące przypadki:

- Pewna firma wystawiła fakturę VAT 22% z wykonawstwem.

- Pewna firma wystawiła fakturę VAT 7% z wykonawstwem.

- Pewna firma podzieliła inwestycje na dwie części i wystawiła fakturę VAT 22% na część budynku "komercyjną", a 7% VAT na "mieszkaniową".

- Firma co ma robić dach twierdzi, że może wystawić fakturę jedynie tak: % powierzchni użytkowej mieszkalnej - 7% VAT, pozostały % powierzchni użytkowej komercyjnej - 22% VAT.

Buduję prywatnie jako osoba fizyczna. Wiem tylko jedno, że 7% VAT jest dla mnie korzystniejsze bo płacę mniej. VAT-u od niczego nie odliczam, do niczego mi faktury nie potrzebne. Było też tak, że jeden wykonawca nie dał mi żadnego rachunku, a ja się nie upominałem, no bo tych papierów nie zbieram bo nie mam prawa do odliczeń.

Pytanie: czy ja w przyszłości mogę "beknąć" za to, że wykonawca zastosował złą stawkę VAT, mogę ponieść jakieś konsekwencje, czy mogę spać spokojnie ?

Pytanie: czy ja w przyszłości mogę "beknąć" za to, że wykonawca zastosował złą stawkę VAT, mogę ponieść jakieś konsekwencje, czy mogę spać spokojnie ?

śpij spokojnie, wystawiający faktury o ile zastosował złą stawkę vat może mieć problem

Beknąć to może nie, ale wykonawca może wystawić fakturę korygującą podwyższjącą VAT :wink:

A tak na marginesie, jako osoba fizyczna możesz wystąpić o zwrot VAT za niektóre materiały budowlane.