Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie zioła i drobną zielonke (szczypiorek itp.) można posadzić w domu w doniczkach na zimę. Szczypiorek co roku sadzę, nie ma nic lepszego od jajecznicy ze świeżym szczypiorkiem... A macie jeszcze jakieś pomysły na takie domowe roślinki?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/
Udostępnij na innych stronach

I do pomidorówki, posiekana, i do zapiekanek z cukinią.

 

Pomidorówka to zaraz za barszczykiem z uszkami, moja ulubiona zupa. Przyznam się mimo, że często gotuję, nigdy bazylii nie dodawałem. Skusiliście mnie, jeszcze dziś kupię krzaczek i w weekend spróbuję. Za cukinią nie przepadam, chyba że z grilla, delikatnie doprawiona do tego kiełbaska.. Mniam...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2735227
Udostępnij na innych stronach

A rzeżucha?

Ja sobie pędzę w naczyniu do kiełkowania, to bardzo praktyczne i czyściutkie, czasem pędzę też kiełki fasoli Mung, soi itp. ale rzeżucha jest najlepsza, bo może sobie duża urosnąć.

 

W ogrodzie mam lubczyk i miętę - bardzo polecam, jeśli ktoś lubi smak Maggi do zup, można taki efekt osiągnąć za pomocą gałązki lubczyku, no i bez konserwantów tudzież glutaminianu sodu. Nie wiem tylko, jak wyglądałaby hodowla lubczyku w skrzynce, to jest wieloletnia bylina, więc trzebaby ją na zimę chować do piwnicy - ale w tym temacie nie mam doświadczenia.

 

Aha, no i jeszcze rozmaryn - też wieloletni, można go kształtować, przycinać, świetny do potraw z mięsa i dziczyzny.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2735775
Udostępnij na innych stronach

Bazylia RZĄDZI!!! (tylko pamiętajcie żeby dodawać ją na koniec)

 

Z przyprawianiem potraw nie mam problemu, tylko chciałbym mieć tą roślinkę zawsze w dostatecznej ilości. Te małe sadzonki z supermarketów doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Prawie jednorazówki a co tu mówić o większej ilości osób chętnych na wspomnianą pomidorówkę (mmmm...) ;)

 

Wiecie jak to hodować na trochę większą skalę, nie mówię tu od razu o hektarach ale o jakiejś konkretnej donicy? Jak ją rozmnażać? To się sieje? Sadzi? Czy potrzebny fachowiec od bioinżynierii i klonowania?

 

A! No i jeszcze co taki bazylek lubi? Czy raczej światło czy może lepiej cień? Wody dużo czy nie dużo... generalnie piszcie co wiecie :)

 

Dziękuję!

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników roślin, zwłaszcza jadalnych :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2742217
Udostępnij na innych stronach

Bazylie również miałem, ale jakoś nie lubię jej dodawać do potraw i nie wiem, do czego może być użyta, poza spaghetti. Ale fakt, wygląda sympatycznie i pachnie kusząco

jakież to proste, a ileż uciechy :)

http://www.delicje-alicji.pl/images/0118a.jpg_pomidory.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2742416
Udostępnij na innych stronach

mam bazylię, ale tę z marketu zawsze rozsadzam, bo jest posadzona za gęsto i faktycznie to taka jednorazówka.

Po rozsadzeniu pięknie rośnie :)

Pomidorową lubimy bez ziółek, ale czesto robimy sphagetti i potrawkę z fasolki szparagowej w sosie pomidorowym (coś a la leczo) - świeża bazylia (dodana pod koniec gotowania) jest tu niezastąpiona.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2742968
Udostępnij na innych stronach

Bazylie również miałem, ale jakoś nie lubię jej dodawać do potraw i nie wiem, do czego może być użyta, poza spaghetti. Ale fakt, wygląda sympatycznie i pachnie kusząco

jakież to proste, a ileż uciechy :)

http://www.delicje-alicji.pl/images/0118a.jpg_pomidory.jpg

Mniam to moje ulubione. Pomidorki, mozzarella i bazylia.

Ja wysiewam ziarenka bazylii do doniczki z ziemią. Podlewam i przykrywam folią, żeby szybciej wykiełkowała. Podlewam i czekam aż urośnie. Wiosną wyhodowałam w ten sposób piękne sadzonki do ogródka. Cieszyliśmy się tym cudnym aromatem całe lato. Pięknie się w gruncie rozrosły te moje krzaczki. A jaka satysfakcja, że ja je tak sama od ziarenka.. Teraz muszę przygotować sobie ze dwie doniczki na zimę. Ja używam bazylii głównie do pomidorów z mozzarellą właśnie, ale też to wszystkich sosów pomidorowych. lasagne. Latem gdy pomidorki są takie smaczne to robię taką sałatę : na dużym półmisku warstwami rozkładam : porwane liście sałaty lodowej, sos majonezowo-czosnkowo-jogurtowy, kolorowe papryki pokrojone w dużą kostkę, sos, ogórek zielony w kostkę, sól i sos,połówki pomidorków koktajlowych ( super rosną w ogródku-też wyhodowałam od ziarenek :D ) lub zwykłe pomidory w dużą kostkę, sos i na wierzch albo ser żółty starty na drobne tareczce, albo żółta mozzarella ( taka kulka ale bez zalewy ) pokrojona w słupki. Pyszota.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2743373
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda, aż głodny zrobiłem się się. W wczoraj byłem i zakupiłem parę sadzonek. Kupiłem miętę, rozmaryn, szczypiorek, bazylie (czytając Wasze opinie nie mogłem nie kupić a jak zobaczyłem to zdjęcie z pomidorkami ), pietruszkę. A wracając to apetycznie wyglądających pomidorków, zamiast mozzarelli jeszcze można zastąpić serem Feta. Troszkę bardziej na ostro.. Mniam...
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2743555
Udostępnij na innych stronach

Ja co roku wiosną sieję bazylię do gruntu. Długo wschodzi- nawet 3 tygodnie. Ale potem mam zagon aż do mrozów. Bazylia lubi ciepłe, słoneczne miejsca, dobrze sie udaje na lekkiej ziemi=piaszczystej. Na glinie też, tyle że można wrzucic dla niej troche piasku i przemieszać to będzie jej lepiej. I ścinać czy uszczykiwać- wtedy nie będzie kwitła tylko wypuści mase młodych pędów.

Z 1 opakowania nasion jest tyle że 1 rodzina nie zje, więc można obdarowywać pękami bazylii .

Moje dzieci ładuje ją masowo na kanapki i do sałat z pomidorami, a ja robię pesto- pęk bazylii, pól szkalanki oliwy, kilka łyżek mielonego parmezanu, ząbek czosku. Zmiksować, dosypać kilka łyżek słonecznika i wymieszać z makaronem ( 3/4 paczki). I danie gotowe.

Tylko nie zdązyłam jej-tej bazylii ściąc i zamrozić , bo jak były teraz te zimne deszcze to mi ją spaskudziły i zrobiła się ciemna.

Byleby do wiosny.

Aha- taka bazylia z gruntu jest o wiele bardziej aromatyczna niz z supermarketu. Tylko zielona, zwykła. Ta z bordo listakami jest mało aromatyczna.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2758603
Udostępnij na innych stronach

...a ja robię pesto- pęk bazylii, pól szkalanki oliwy, kilka łyżek mielonego parmezanu, ząbek czosku. Zmiksować, dosypać kilka łyżek słonecznika i wymieszać z makaronem ( 3/4 paczki). I danie gotowe.

 

no i czytając obśliniłem klawiaturę :lol: Jakież to proste! Szacunek i sława.

 

Dzięki za inspirację.

 

P.S.

dostanie się nasiona bazylii w markecie czy w ogrodniczych sklepach szukać?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109935-domowe-zio%C5%82a-itp/#findComment-2758875
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...