marekq 09.10.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Jakie zioła i drobną zielonke (szczypiorek itp.) można posadzić w domu w doniczkach na zimę. Szczypiorek co roku sadzę, nie ma nic lepszego od jajecznicy ze świeżym szczypiorkiem... A macie jeszcze jakieś pomysły na takie domowe roślinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.10.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Mi się udaje oregano, choć nie jest tak aromatyczne jak z ogrodu i bazylia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 09.10.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Bazylie również miałem, ale jakoś nie lubię jej dodawać do potraw i nie wiem, do czego może być użyta, poza spaghetti. Ale fakt, wygląda sympatycznie i pachnie kusząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.10.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 nie wiem, do czego może być użyta, poza spaghetti. Do wszystkiego co ma sos pomidorowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 09.10.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Kurcze, nie testowałem do sosów poza spaghetti, ale skusiłeś mnie, też kupie sadzonki. Zobaczymy jak będzie smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 09.10.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 I do pomidorówki, posiekana, i do zapiekanek z cukinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 09.10.2008 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 I do pomidorówki, posiekana, i do zapiekanek z cukinią. Pomidorówka to zaraz za barszczykiem z uszkami, moja ulubiona zupa. Przyznam się mimo, że często gotuję, nigdy bazylii nie dodawałem. Skusiliście mnie, jeszcze dziś kupię krzaczek i w weekend spróbuję. Za cukinią nie przepadam, chyba że z grilla, delikatnie doprawiona do tego kiełbaska.. Mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 09.10.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 A rzeżucha?Ja sobie pędzę w naczyniu do kiełkowania, to bardzo praktyczne i czyściutkie, czasem pędzę też kiełki fasoli Mung, soi itp. ale rzeżucha jest najlepsza, bo może sobie duża urosnąć. W ogrodzie mam lubczyk i miętę - bardzo polecam, jeśli ktoś lubi smak Maggi do zup, można taki efekt osiągnąć za pomocą gałązki lubczyku, no i bez konserwantów tudzież glutaminianu sodu. Nie wiem tylko, jak wyglądałaby hodowla lubczyku w skrzynce, to jest wieloletnia bylina, więc trzebaby ją na zimę chować do piwnicy - ale w tym temacie nie mam doświadczenia. Aha, no i jeszcze rozmaryn - też wieloletni, można go kształtować, przycinać, świetny do potraw z mięsa i dziczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 W doniczkach to jeszcze majeranek, rozmaryn, także pietruszka (natka), hyzop, mięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.10.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Ja mam w kuchni rozmaryn (o dziwo się trzyma) i drzewko laurowe - listki maja fantastyczny, intensywny zapach, nie to co suszone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziwny 13.10.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Bazylia RZĄDZI!!! (tylko pamiętajcie żeby dodawać ją na koniec) Z przyprawianiem potraw nie mam problemu, tylko chciałbym mieć tą roślinkę zawsze w dostatecznej ilości. Te małe sadzonki z supermarketów doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Prawie jednorazówki a co tu mówić o większej ilości osób chętnych na wspomnianą pomidorówkę (mmmm...) Wiecie jak to hodować na trochę większą skalę, nie mówię tu od razu o hektarach ale o jakiejś konkretnej donicy? Jak ją rozmnażać? To się sieje? Sadzi? Czy potrzebny fachowiec od bioinżynierii i klonowania? A! No i jeszcze co taki bazylek lubi? Czy raczej światło czy może lepiej cień? Wody dużo czy nie dużo... generalnie piszcie co wiecie Dziękuję! Pozdrowienia dla wszystkich miłośników roślin, zwłaszcza jadalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.10.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Bazylie również miałem, ale jakoś nie lubię jej dodawać do potraw i nie wiem, do czego może być użyta, poza spaghetti. Ale fakt, wygląda sympatycznie i pachnie kusząco jakież to proste, a ileż uciechy http://www.delicje-alicji.pl/images/0118a.jpg_pomidory.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 13.10.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 mam bazylię, ale tę z marketu zawsze rozsadzam, bo jest posadzona za gęsto i faktycznie to taka jednorazówka. Po rozsadzeniu pięknie rośnie Pomidorową lubimy bez ziółek, ale czesto robimy sphagetti i potrawkę z fasolki szparagowej w sosie pomidorowym (coś a la leczo) - świeża bazylia (dodana pod koniec gotowania) jest tu niezastąpiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolariska 14.10.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Bazylie również miałem, ale jakoś nie lubię jej dodawać do potraw i nie wiem, do czego może być użyta, poza spaghetti. Ale fakt, wygląda sympatycznie i pachnie kusząco jakież to proste, a ileż uciechy http://www.delicje-alicji.pl/images/0118a.jpg_pomidory.jpg Mniam to moje ulubione. Pomidorki, mozzarella i bazylia. Ja wysiewam ziarenka bazylii do doniczki z ziemią. Podlewam i przykrywam folią, żeby szybciej wykiełkowała. Podlewam i czekam aż urośnie. Wiosną wyhodowałam w ten sposób piękne sadzonki do ogródka. Cieszyliśmy się tym cudnym aromatem całe lato. Pięknie się w gruncie rozrosły te moje krzaczki. A jaka satysfakcja, że ja je tak sama od ziarenka.. Teraz muszę przygotować sobie ze dwie doniczki na zimę. Ja używam bazylii głównie do pomidorów z mozzarellą właśnie, ale też to wszystkich sosów pomidorowych. lasagne. Latem gdy pomidorki są takie smaczne to robię taką sałatę : na dużym półmisku warstwami rozkładam : porwane liście sałaty lodowej, sos majonezowo-czosnkowo-jogurtowy, kolorowe papryki pokrojone w dużą kostkę, sos, ogórek zielony w kostkę, sól i sos,połówki pomidorków koktajlowych ( super rosną w ogródku-też wyhodowałam od ziarenek ) lub zwykłe pomidory w dużą kostkę, sos i na wierzch albo ser żółty starty na drobne tareczce, albo żółta mozzarella ( taka kulka ale bez zalewy ) pokrojona w słupki. Pyszota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 14.10.2008 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Pięknie to wygląda, aż głodny zrobiłem się się. W wczoraj byłem i zakupiłem parę sadzonek. Kupiłem miętę, rozmaryn, szczypiorek, bazylie (czytając Wasze opinie nie mogłem nie kupić a jak zobaczyłem to zdjęcie z pomidorkami ), pietruszkę. A wracając to apetycznie wyglądających pomidorków, zamiast mozzarelli jeszcze można zastąpić serem Feta. Troszkę bardziej na ostro.. Mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 15.10.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Co do bazylii w ogródku - ślimaki ją uwielbiają, trzeba to niestety mieć na uwadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralf1 21.10.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Mogę dodać, że w kuchni mam posadzoną melisę, a w ostatni weekend zbierałem owoce i liście z dzikiej róży. Są świetne do herbatki, jako dodatki do deserów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 21.10.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ja co roku wiosną sieję bazylię do gruntu. Długo wschodzi- nawet 3 tygodnie. Ale potem mam zagon aż do mrozów. Bazylia lubi ciepłe, słoneczne miejsca, dobrze sie udaje na lekkiej ziemi=piaszczystej. Na glinie też, tyle że można wrzucic dla niej troche piasku i przemieszać to będzie jej lepiej. I ścinać czy uszczykiwać- wtedy nie będzie kwitła tylko wypuści mase młodych pędów.Z 1 opakowania nasion jest tyle że 1 rodzina nie zje, więc można obdarowywać pękami bazylii . Moje dzieci ładuje ją masowo na kanapki i do sałat z pomidorami, a ja robię pesto- pęk bazylii, pól szkalanki oliwy, kilka łyżek mielonego parmezanu, ząbek czosku. Zmiksować, dosypać kilka łyżek słonecznika i wymieszać z makaronem ( 3/4 paczki). I danie gotowe. Tylko nie zdązyłam jej-tej bazylii ściąc i zamrozić , bo jak były teraz te zimne deszcze to mi ją spaskudziły i zrobiła się ciemna. Byleby do wiosny.Aha- taka bazylia z gruntu jest o wiele bardziej aromatyczna niz z supermarketu. Tylko zielona, zwykła. Ta z bordo listakami jest mało aromatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheMoon 21.10.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 ...a ja robię pesto- pęk bazylii, pól szkalanki oliwy, kilka łyżek mielonego parmezanu, ząbek czosku. Zmiksować, dosypać kilka łyżek słonecznika i wymieszać z makaronem ( 3/4 paczki). I danie gotowe. no i czytając obśliniłem klawiaturę Jakież to proste! Szacunek i sława. Dzięki za inspirację. P.S. dostanie się nasiona bazylii w markecie czy w ogrodniczych sklepach szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.10.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Nasiona wiosna będą i w marketach i w ogrodniczych też.Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.