Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie okapu kuchennego

rakgrzech

Recommended Posts

Ja myślę że umieszczę wentylator na strychu. W ścianie na której będzie wisieć okap zrobiłem kanał wentylacyjny fi 140mm. Kanał ten na strychu łączę rurą poziomą z "prawdziwym kanałem wentylacyjnym, który wychodzi nad dach. I na łączeniu tej rury wstawię wentylator. Zastanawia mnie tylko czy nie będzie jakiś niespodziewanych problemów i czy moc ssania takiego wentylatora będzie odpowiadać mocy tłoczenia wentylatora okapu. Najchętniej skorzystałbym z wentylatora od okapu ale nie wiem czy on może zasysać powietrze i ciężko go będzie obudować bo zazwyczaj nie są osiowe. Ale za to mają regulację prędkości.

ja montuje wentylacje mechaniczna i musze zrobic osobny kanał tylko do okapu.dodatkowo mam dach plaski wiec nie mam zbytnio miejsca na wentylator (np. poddasze) z łatwym dojsciem.

zastanawiam sie czy ma taki uklad sens poniewaz okap bedzie wykorzystywany sporadycznie (WM) i glośnośc generuje przeplyw powietrza a nie sam silnik, przy takich przepływach np. 700m3

Ja również bede montował wentylacje mechaniczna i planuje okap z filtrem weglowym ale wrazie czego wyprowadze rure ponad dach i gdyby weglowy nie spełnił oczekiwać przełacze przepustnice na wyprowadzenie na zewnatrz. Ten silnik na strychu to bardzo ciekawy pomysł, włacznik standardowo przy okapie ale silnika nie słychać... hm jak ktoś zrealizuje to niech sie pochwali jak to działa :wink:

Dlaczego wentylator montowany jest w okapie - bo jest w pobliżu źródła zapachów, zasysa je i wypycha rurą na zewnątrz. Im dalej od żródła tym potrzebna większa "próżnia" aby zassać powietrze a co za tym idzie moc wentylatora. Dlatego ten sam wentylator w okapie poradzi sobie z usunięciem zapachów zaś umieszczony kilka metrów od okapu nie wytworzy odpowiedzniego podciśnienia. Łatwiej jest powietrze sprężyć i wypchnąć na zewnątrz niż je zassać.

• 4 years później...