DPS 09.10.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 No to ja zacznę - bardzo szybki, łatwy, pyszny. Trzeba kostkę drożdży rozpuścić w szklance letniej wody i dodać łyżkę cukru. Odstawić, żeby zaczęły rosnąć. W tym czasie wziąć jakąkolwiek mąkę pszenną (1 kg), 2-3 garście otrębów pszennych, paczkę łuskanego słonecznika albo dyni, łyżkę soli. Wszystko wsypac do miski, starannie na sucho wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli drożdże już rosną - dodać do suchej masy i dolać jeszcze jakieś 2 szklanki letniej wody (może być trochę więcej). Łyżką wymieszać ciasto - powinno mieć dośc luźną konsystencję i być kleiste. Postawić miskę w ciepłym miejscu i niech ciasto rośnie, przykryte czystą ściereczką. Jak urośnie 2 razy takie jak było - pomieszać trochę i znowu niech rośnie. Jak urośnie - przełożyć do keksowych foremek posmarowanych olejem, ciasto powinno sięgac do połowy wysokości foremki. Znowu przykryć, postawić w ciepłym miejscu, niech wypełni foremkę. Jak ktoś lubi, można makiem posypać. Można też dodać do ciasta kminek, suszone owoce, orzechy i co tam komu fantazja i smak podpowie. Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić chlebki. Piec 45 minut, potem zmniejszyć na 180*C i piec jeszcze 25 minut. Wyjąć i wierzch spryskać dość obficie wodą, żeby skórka zmiękła. Wyrzucić z foremek, wystudzić i przesuszyć spód, bo będzie wilgotny. Pycha! Chlebek nie może być przechowywany w folii, przykryty lnianą ściereczką będzie świeży i pyszny tydzień czasu. http://wmwampol.com/DpS/wp-content/uploads/2008/10/p9300167.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 09.10.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Ja to robię tak: - 10 dag drożdży - 0.5 kg mąki (mieszanka z serii Chleb Polski) - 350 ml wody Wrzucam do automatu do pieczenia chleba i naciskam START Też dobry Po upieczeniu nie spryskuję, ale mam płaski pędzelek do "pomalowania" skórki wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.10.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 A ja robię na zakwasie. Wyhodowałam sobie zakwas z żytniej mąki (mąka + woda, odstawić w ciepłe miejsce, podkarmiać mąką i wodą co 24 godziny przez 5 dni) i robię chlebki pszenno-żytnie razowe. Dodaję kminek mielony, albo siemię, albo mak, albo sezam albo otręby, albo płatki owsiane, albo pestki dyni albo słonecznika, albo parę z w/wym. Wyrabiam ciasto mikserem, a piekę w maszynie chlebowej (która się zepsuła i nie chce mieszać, ale piecze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 dla zainteresowanych:http://www.chlebpolski.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.10.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 kofi, robiłaś na zakwasie, jak jeszcze maszyna działała? Chcę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.10.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Robiłam, muszę kupić nową maszynę, bo nie chce mi się myć tego miksera.Zakwas można nawet suszony kupić, gdyby Ci się nie chciało hodować. Nie podam dokładnego przepisu, bo nie mam. Po prostu zamiast drożdży daję zakwas (trochę zostawiam do następnego chlebka i dalej karmię), teraz mam żytni, więc mąkę do ciasta biorę pół na pół pszenną i żytnią. Zakwas się robi na żytniej razowej 2000, do ciasta biorę żytnią 720. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.10.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Dzięki, zakwas spróbuję sam, trzeba się rozwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 10.10.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Do chleba można dodać nasion czarnuszki - pychota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.10.2008 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Ech, Wy, maszynkowcy! A po Bożemu, w piecu, to już nikt nie piecze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 11.10.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 ... w piecu, to już nikt nie piecze? Pierwsze koty za płoty, przyjdzie i na to pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 12.10.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Ech, Wy, maszynkowcy! A po Bożemu, w piecu, to już nikt nie piecze? ja piekę maszynkę mam, ale znajoma, która dała mi przepis na chlebek na zakwasie poleciła piec w piekarniku nie w maszycnce - więc tak robię. zakwasu sama nie hodowałam, dostałam i oczywiście odkładam sobie zawsze z nowego ciasta. a mam pytanko - czy piekąc chlebek pszenno-żytni używacie mąki żytniej typ 400 czy 2000 ? i jakiej mąki pszennej używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.10.2008 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Ja na razie robię tylko taki chlebek jak napisałam i do niego używam mąki pszennej 650 + otręby pszenne - wychodzi jak mąka pszenna razowa. U nas mąki żytniej nie idzie kupić. Musiałabym po jakiejś grubej znajomości u piekarza załatwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 13.10.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Ja używam pszennej graham (1850 bodajże) i pszennej razowej (2000), żytniej razowej (2000) - głównie do zakwasu, do chleba sypię raczej 720 (tańsza). Czasem dodam jeszcze otrąb owsianych, albo płatków owsianych. U nas w jednym sklepie kupuję mąki razowe (sklep ze zdrową żywnością), można też kupić w internecie, jest trochę taniej, ale za wysyłkę sporo, bo to dość ciężkie będzie. Mnie w piekarniku nie wychodzi chlebek, dlatego kupiłam maszynkę. POza tym (ja się ma dobrze działającą maszynkę ) odpada mycie naczyń używanych do robienia ciasta (bo jak się chlebek wyjmuje z maszyny, to już niewiele tego mycia jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.10.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Kofi - no to masz szczęście, że masz dostęp do takiej mąki - ja muszę kombinować z otrębami... próbuj upiec kiedyś chlebek wg przepisu z pierwszego postu w wątku - jest wręcz prostacko łatwy, a wychodzi naprawdę dobry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.10.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Piekę podobne bułeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.10.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Bułeczki, powiadasz... Czuję się mocno zainspirowana. Możesz dać dokładny przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 15.10.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 A gdzie kuujecie te wszystkie maki oprocz pszennej bo ta jest wszedzie? W sklepach ze zdrwa zywnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.10.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 dragasia - jak mieszkałam w Olsztynie to kupowałam w młynie ale już kilka lat temu zlikwidowali ten sklepik, teraz koleżanka wypatrzyła w 2 sklepach, a i ja u siebie znalazłam w markecie (ale ta marketowa jest droga - 4zł/kg, a u kumpeli jest po niecałe 2zł/kg, szwagier tez w Łodzi wypatrzył w sklepiku osiedlowym) więc kupuję "hurtowo" gdy ją odwiedzam . na allegro też są, ale z przesyłką to w ogóle kosmos cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.10.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Depesia, kto inny jak nie Ty mógł założyc taki wątek?! Ja też piekę w wypiekaczu do chleba Wsypuję co należy, zamykam wieko i po okreslonym czasie mam gootwy chlebek i nic praktycznie do mycia Mogę wyjść z domu. Nawet jak wrócę później to nic się nie stanie. Chleb poczeka na mnie w wypiekaczu Robię chlebki przenno-żytnie ze słonecznikiem, dynią i otrębami. Chleb bez zakwasu mogą jeść matki karmiące. Buleczek nie robiłam. Może kiedyś się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 16.10.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Bułeczki, powiadasz... Czuję się mocno zainspirowana. Możesz dać dokładny przepis? Jak zwykle nie mam dokładnego. Po prostu robię ciasto podobne do Twojego, dodaję czasem łyżkę oleju, ciasto musi być na tyle gęste, żeby kuleczki (które zamienią się w bułeczki) rozpłynęły sie tylko trochę. Posypuję je czymś - makiem, sezamem, kminkiem i piekę. Tak koło 30 minut. Zwykle robię z 1/2 kg mąki i 5 dag drożdży (albo paczki suszonych), to taka porcja, któa na raz mieści się w piekarniku. To są takie bułeczki śniadaniowe - nie żadne słodkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.