jagoda555 14.11.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 No to panów też pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.11.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Pozdrawiam wzystkie wypiekające pyszne chlebki Panie . http://www.blaise.us/emots/harhar.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.11.2008 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Upiekłam dzisiaj chlebek z niewielką ilością otrębów żytnich, a zamiast ziaren np. słonecznika dałam smażoną na złoto cebulkę. Pyszny!!! Rodzina wrąbała już prawie połowę wypieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 16.11.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 ja właśnie nosze się z zamiarem zrobienia chleba cebulowego, a na razie zrobiłam wczoraj z rodzynkami - jest pycha. będę jeszcze próbowała ze śliwką i z żurawinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 17.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Cebulowy robiła koleżanka, pyszny!Ja czasem posypuję na wierzchu taką przyprawą z suszonymi płatkami cebuli, sezamem i makiem, też bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.11.2008 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ale ma jakis swój przepis czy ten mój spróbowała? Może ma jakiś fajny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 19.11.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ale ma jakis swój przepis czy ten mój spróbowała? Może ma jakiś fajny sposób? Miała przepis z książeczki dołączonej do maszyny. To był na drożdżach chlebek, podobny do Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 14.01.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Polecam stronke z przepisami i radami jak co robic http://www.cincin.cc/index.php?s=cf618fa67e52a40d172fb1d11d18369f&showforum=7 Pycha jest z ogorkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.01.2009 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jednak duch w narodzie nie ginie. Dziewczyny chcą piec, więc podaję przepis na domowe bułeczki sniadaniowe. BUŁECZKI KAJZERKI 1 kg mąki pszennej białej 5 dag drożdży 3 łyzki masła lub oleju 1 łyżka soli łyżeczka cukru 4 szklanki ciepłej wody mąka do podsypywania dodatki smakowe* W niewielkiej miseczce zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody i dodać łyżeczkę cukru. W dużej misce przesiać mąkę, dodać sól, rozpuszczone i wystudzone masło. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, wlać je do dużej miski, dodać resztę wody i zagnieść ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto zagniatać co najmniej 5 minut - powinno być miękkie, gładkie i odchodzić od ręki. Można dołożyć dodatki smakowe i znowu lekko zagnieść ciasto. Włożyć rękę w mąkę do podsypywania i odrywać kawałki ciasta, formując kulki. Układać na wysmarowanej olejem blaszce w odległości kilku cm - bułeczki jeszcze wyrosną. Postawić blaszkę w ciepłe miejsce i pozwolić bułeczkom wyrosnąć. Rozgrzać piekarnik do 200*C, piec około 30 minut. Warto wstawić do piekarnika na czas pieczenia naczynie z wodą, aby bułeczki nie wyschły zbyt mocno. Piec na jasny kolor - jak bułeczek sklepowych. Po wyjęciu z pieca dobrze przesmarować wodą wierzchy bułeczek, aby zmiękły. Smacznego!!! ------------------------------------ * dodatki smakowe: cebulka usmażona na złoto, zioła prowansalskie, płatki owsiane po wierzchu, musli, ziarna dyni lub słonecznika, mak, nasiona czarnuszki, siemię lniane i co tam jeszcze komu do głowy przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 15.01.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Szwajcarski Cebularz 1/2 kostki drozdzi, lub opakowanie suchych 1 lyzeczka cukru 35 dkg maki 4 lyzki oleju 60 dkg cebuli 15 dkg wedzonego boczku sol, pieprz 3 jajka, 200ml gestej smietany - kwasnej 1 peczek szczypiorku Drozdze rozetrzec z cukrem na pienista mase. Make przesiac do miski, dodac pol lyzeczki soli i 3 lyzki oleju. Wlac 250ml letniej wody i rozrobione (lub wsypac suche) i wyrobic miksereb lub recznie drewniana lyzka, na jednolite ciasto. To wszystko zrobic w misce plastykowej (moze byc inna ), potem przykryc i odstawic aby uroslo. Tak kolo 30 min, w cieple miejsce. Boczek pokrojony podsmazyc na patelni, dodac cebule i dalej smarzyc, az cebula bedzie szklista. Doprawic pieprzem, sola jesli trzeba - uwaga slony juz jest boczek. Zrobic sos - jajka polaczyc ze smietana, dodac pokrojony szczypiorek, doprawic do smaku. Wrosniete ciasto wylazyc na deske opruszana maka, i delikatnie jeszcze wyrobic, az nie bedzie klejace, nie bedzie sie do rak kleilo. Rozwalkowac to ciasto (rozwalkowujac opruszic maka aby sie nie kleilo do walka). Rozwalkowac na prostokat wielkosci okolo 25x40 - ja mam troche mniejsza blache i robie mniejsze i tez jest dobre. Po prostu bedzie grubsze. Przelozyc na posmarowana tluszczem blache, na wierzchu rozlazyc cebule z boczkiem, polac to sosem ipiec w piekarniku okolo 25-30 min na tem. 200 C. To samo ciacho mozna zrobic jako spod do pizzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 15.01.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 A to strona www Moderatora w poprzednio podanym wątku na cincin - Mirabelki - rewelacyjna !!! http://www.chleb.info.pl/ Też zaczęłam piec chlebek, najpierw z podobnego przepisu co Depsia, potem jednak kupiłam maszynę - mam zakwas ale dodaję go tak na smak (lubię kwaskowate chlebki) a do tego i tak drożdze. Wychodzi super. Muszę się skusic na chlebki z tej strony - ale czasu brak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Znam tę stronkę, ale jeszcze nie korzystałam z przepisów. Mogę poszukać i podać Wam sznurek na fajny blog chlebowy. U mnie maszynka nijak nie zdaje egzaminu - co komu z jednego malutkiego chlebka po 3 godzinach? Moi wchłonęliby to w ciągu 10 minut. Piekę 3 długie chlebki i to wystarcza zazwyczaj na 2 - 3 dni... O, proszę: http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/ Warto zajrzeć, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2009 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Dzisiaj upiekłam bułeczki śniadaniowe z tego bloga, który podlinkowałam wyżej. Słuchajcie - rewelacyjne są, naprawdę! Puszyste, delikatne, chrupiące, ale nie stwardniałe - po prostu znakomite! Wkleję Wam ten przepis: Bułeczki śniadaniowe Skladniki: * 10 dkg swiezych drozdzy * 2 lyzki cukru * 500 ml wody * 1 kg maki pszennej * ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke) * 8 lyzek oleju Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic.Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac.Piec w 220'C przez 10-20 minut.Autorka pisze,ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola.Ja jeszcze tak nie probowalam.Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista. Koniec cytatu. Jak wrzucę na serwer zdjęcia dzisiejszych wypieków, to wkleję, żeby nie było, że tylko tak gadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 http://images30.fotosik.pl/314/4e9fc72e85afcc67.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 17.01.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 PIĘKNE te bułeczki, aż ślinka cieknie, też chyba takie zrobię, a co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.01.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Na pewno się udadzą, przepis jest bardzo prosty i znakomicie się udaje. Ja posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam po wierzchu płatkami owsianymi. Dzisiaj z 20 bułeczek nie ma już ani jednej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.01.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 nie no dziewczyny, chyba zaraz wstanę i pójdę piec chałkę i bułki nie wytrzymam do rana chlebek z I postu piekę od dawna, ale właśnie na drożdżach ostatnio jadłam u koleżanki chleb za zakwasie ze śliwkami, niebo w gębie mmmm a tu proszę tyle przepisów na zakwas dziękuję, będę praktykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 18.01.2009 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Jak to choroba może mieć plusy - wreszcie! i całkiem przypadkowo odkryłam, że forum muratora to coś więcej niż dzienniki, komentarze i tematy około budowlane A wracająs do tematu - jakieś trzy lata temu napaliłam się strasznie na automat - kupiłam i początkowo piekąc chlebki tylko z gotowych mieszanek byłam zadowolona. Póżniej jednak odkryłam kilka fajnych przepisów i zaczęłam sama mieszać składniki. Ostatnio niestety nie piekę, bo przy przeprowadzce tak zakopałam automat, że nawet nie mam pojęcia gdzie może być. Jak wyzdrowieję to udam się do naszej rupieciarni i spróbuje go odkopać. Oj narobiłyscie mi smaku.... w srodku nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.01.2009 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Izat, cześć! Miło mi, że korzystasz z przepisu! Kasia, na fm wszystko jest - absolutnie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.01.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 kupiłam mąkę żytnią 1400, jest na niej napisane ŻURKOWA myślicie, że nadaje się do zrobienia zakwasu do chlebka?? jest na niej przepis na zakwas- ale na żurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.