izat 30.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Bardzo dziękuję :* Faktycznie wygląda podobnie. Znalazłam tez odpowiedź na swoje pytanie, pozwolę sobie wkleić. "PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE ZAKWASU Jesli mamy zamiar piec codziennie nie ma potrzeby gdzies go wynosic.Moze sobie stac w kuchni gdzies w spokojnym, zacienionym miejscu.Wazne aby byl codziennie regularnie dokarmiany.Wytarczy 1 lyzka maki + woda.Jest to konieczne do tego,aby bakterie zawarte w zakwasie mogly sie pozywic i dobrze funkcjonowac. Sprawy maja sie inaczej z chwila gdy nasz zakwas bedzie wykorzystywany rzadziej.Wtedy jego miejsce bedzie w lodowce.W nizszej temperaturze bakterie "usypiaja" i nie potrzebuja czestego pozywienia.Wystarczy to zrobic raz na 7-10 dni. I tu robi sie male zamieszanie.Mozna to robic w dwojaki sposob, zaznaczam ze obydwa sposoby sa sprawdzone.Jeden przezemnie a drugi przez moja przyjaciolke od chlebkow: Danusie.Obydwa dokarmiane zakwasy czuja sie dobrze Pierwszy - wyciagnac z lodowki, poczekac 1-2 godziny az nabierze pokojowej temperatury i sypnac porzadna czubata lyzke maki oraz nalac troche wody.Po takim dokarmieniu pozostawiamy zakwas jeszcze na troche w cieple aby bakterie obudzily sie i zaczely dzialac, a nastepnie chowamy znow do lodowki. Drugi - wyjmujemy zakwas z lodowki, dokarmiamy od razu i niemal od razu wkładamy do lodówki. W tym przypadku wystarczy mu jednorazowo 1 mala czubata lyzeczka maki." Babeczka robi super wypieki Warto zajrzeć na tego bloga. A jak pięknie zaplata warkocza!! Kto mnie tego nauczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2990261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2009 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zrób te bułeczki z przepisu nr 88 - wychodzą doskonałe! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2991929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A jak pięknie zaplata warkocza!! Kto mnie tego nauczy?? Ja umiem z 4 pasm. No ale jak Cię nauczę przez neta? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2991939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.01.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 będę musiała sama pokombinować z 5- chyba 2 idą dołem, a 3 górą jak ktoś potrafi robić warkocza kłosa, to chyba i to by umiał a bułeczki zrobię kupiłam dzisiaj mąkę pszenną razową, więc jestem zaopatrzona w produkty jak ktoś jest zainteresowany, to spory wybór mąk jest w Piotrze i Pawle są nawet gotowe mieszanki chlebowe (ale nie wiem dokładnie co to jest, nie podali składu, więc nie ryzykowałam) czekam z zakwasem do niedzieli i do dzieła!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2992640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.01.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 No to ja już czekam na zdjęcia chlebka i relacje ze smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2992971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 31.01.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 http://img240.imageshack.us/img240/9020/dscn0914ya1.th.jpg Chałka wyszła ogromna I na dodatek baaardzo smaczna.Robiłam ją z 4 pasm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2993566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.01.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 moje dzisiejsze wypieki chałka z jogurtem- w piekarniku http://images38.fotosik.pl/55/96dabb386c3670b7med.jpg i już upieczona http://images42.fotosik.pl/55/4ea2b6f619ba8f3bmed.jpg oraz bułeczki nr 88 http://images37.fotosik.pl/55/1c9aba796cf74a84med.jpg wszystko pysznie smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2993946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.01.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Jakie piękne! Chałka zawodowa piekarska, a już bułeczki - i takie, i siakie... No super, gratuluję!!! Ja to nie umiem przeciąć tego na bułeczkach, jakos zawsze mi sie to ciasto ciągnie zamiast rozciąć się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2994195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.01.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 dziękuję za pochwały :* doskonałe nie są, to mój pierwszy raz nacinaj bułeczki po wyrobieniu w kulki, przed powtórnym rośnięciem chałkę z jogurtem polecam, ma wyjątkowy smak (coś jak mufinki jogurtowe ) i chrupiącą skórkę od siebie dodałam kruszonkę, bo nie ma jej w przepisie i to była dobra decyzja Anetko, czekam na Twoje wypieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2994537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 01.02.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Dziewczny dziekuje za przepis na bułeczki, własnie się pieką, jak troszeczke ostygna bedzie śniadanie Zdjec chyba nie zdazę zrobic ale wyszły super Mozliwe że pokusze sie o chałke i chlebuś, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2994821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.02.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 izat - jestem pod ogromnym wrażeniem, bułeczki po prostu wzorcowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2994864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.02.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Ale fajnie, udało się jednak trochę Was namówić na normalne pieczenie, a nie w tym czorcie maszynowym. Zresztą, powiedzcie same, co to za interes, jeśli po 3 godzinach ciągnięcia prądu ma się JEDEN MALUTKI chlebek? A już o chałkach i bułeczkach mowy nie ma w maszynie. Teraz chyba muszę tę chałkę spróbować zrobić, bo głupio będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2994872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 izat - jestem pod ogromnym wrażeniem, bułeczki po prostu wzorcowe to wszystko dzięki Anecie jej wątek zbiegł się ze spróbowaniem przeze mnie chlebka na zakwasie u koleżanki, a zachęcona mnogością przepisów w wątku postanowiłam popróbować sama z pieczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2995008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.02.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jakieś 5 dni temu nastawiłam zakwas do chleba.Dziś pora pieczenia.Zdam relację.Do tej pory piekłam na drożdżach. http://img128.imageshack.us/img128/7033/010220098je0.th.jpg Chlebek z kminkiem i smażoną cebulą na forumowym zakwasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2995446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.02.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Iza wszystko razem robimy moje chlebki razowe z dzisiaj, ale niepotrzebnie włożyłam ciasto do 2 foremek i są niskie oczywiście zapomniałam pomalować ich jajkiem ..... i ponacinać .... ehhh http://images40.fotosik.pl/55/cd4406fafa62859bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2996341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.02.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 aleście mi smaka tym chlebusiem narobiły szkoda ,że u mnie nie ma kto chleba wcinac bo piekłabym codziennie a tak to piekę tylko na swieta lub jak sie dzieciaki zjadą do domu ps...nigdy nie piekłam na zakwasie -on chyba dłuzej sie da przechowywac niz ten na drożdżach sprawdzałyscie ? chyba nie bo u Was znika pewnie w tri miga Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2996476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 na zakwasie -on chyba dłuzej sie da przechowywac niz ten na drożdżach sprawdzałyscie ? chyba nie bo u Was znika pewnie w tri miga dziewczyny pisały, że ok 10 dni przeżyje ciekawe czy można go zamrozić ... jak będzie smakował po rozmrożeniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2996523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 02.02.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 upiekłam bułeczki nr 88 - były pyszne! przepis już schowany do "tajnego" zeszytu więc pewnie bułeczki będą u nas gościć co jakiś czas. DPS - ja też nie mogłam tych bułek ponacinać - ciągnęło mi się ciasto za nożem, próbowałam i tępym nożem i ostrym i na sucho i na mokro i nic , więc były takie nie ponacinane, a jednak wyszły pysznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2997488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.02.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Iza, Ty to chyba specjalizację z piekarstwa zrobiłaś! Ilośc i jakość Twoich wypieków przerastają mnie. I wypraszam sobie, to nie moja wina. To Ty zrobiłaś te chlebki, chałki i bułeczki. Rodzina pewnie wniebowzięta. Chyba postawię dzisiaj zakwas. Aha - jak Twój zakwas? Piekłaś już? Bardzo jestem ciekawa chlebka Iza od Gabora też miała pokazać i powiedzieć, ja tu czekam, bo sama bym też kciała... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2997501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 02.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 a wiecie, u nas chleb się robi na... żurku z butelki. podobno to jak zakwas działa. polecam, bo efekt wyśmienity Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/7/#findComment-2997784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.