Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moj pierwszy chleb na zakwasie :D

http://img6.imageshack.us/img6/5903/chlebbu8.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/chlebbu8.jpg/1/w614.png

wczoraj dostałam zakwas z piekarni , dzisiaj od rana cudowałam ...jak to mój małż podsumował z ciastem ....najpierw 8 rano - zrobiłam ciasto połączyłąm z zakwasem ,ktory uprzednio zamoczyłam w letniej wodzie ( zakwas był raczej ciastowato-suchy ) ...potem do 13,oo ciasto siedziało w piekarnik w temp 40st i podwajało swoją objetość ...o 13,oo wyjełam ...zagniotłam raz jeszcze i włożyłam do okrągłej torownicy wysypanej mąką ....przykryłam folią i jeszcze włozyłam do piekarnika na o 2,5 godz.... potem nagrzałam piekarnik do 250 st i piekłam jakies 47 minut ....po 20 minutach zmniejszyłam temp d 220 st .... teraz sie studzi .....ciekawe jak smakuje :roll: rozkroje go dopiero jak wstygnie ,czyli za kilka godzin ...na razie żyję nadzieją ,że jest pyszny :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3038149
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W jakims programie mówili, że wazne jest by na początku pieczenia chleba była b. wysoka temperatura. Wtedy zrobi się chrupiąca skórka. Nie jest to bez znaczenia. Skórka pomoże ciastu zatrzymać wodę w środku i chleb nie bedzie przesuszony a taki mokrawy i dłuzej świeży potem :lol:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3038574
Udostępnij na innych stronach

Dlatego taki pyszny był ten dawny chleb z pieca chlebowego. Wstawiało się go na żar, kiedy był jeszcze bardzo gorący, a potem siedział w tym piecu sobie długo, a temperatura powoli spadała. Wyciagało się jak był już letni. I był znakomity. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3038905
Udostępnij na innych stronach

. Poprosze o zdjecie w przekroju.

 

http://img218.imageshack.us/img218/1868/chleb2dk3.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/chleb2dk3.jpg/1/w614.png

 

widac w nim ziarna uprażonego wczesniej na suchej patelni słonecznika ...chlebek jest razowy -z mąki żytnej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej ...i jest przepyszny :D :D :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3039997
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam wypiekaczy chleba!

I mam pytanie do "maszynowców":

Moje urządzenie do wypieku chleba, kupione w Lidlu, podczas mieszania ciasta strzela ( pyka ) tak, jakby mieszadełka przeskakiwały. Czy też tak macie?? Czy to jakiś feler maszyny?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3043812
Udostępnij na innych stronach

. Poprosze o zdjecie w przekroju.

 

http://img218.imageshack.us/img218/1868/chleb2dk3.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/chleb2dk3.jpg/1/w614.png

 

widac w nim ziarna uprażonego wczesniej na suchej patelni słonecznika ...chlebek jest razowy -z mąki żytnej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej ...i jest przepyszny :D :D :D

 

Uwielbiam chleb razowy, Twoj wyglada przepysznie! Ale jak napisalas ile z nim "cudowalas" to nie wiem czy mialabym cierpliwosc przy obecnym trybie zycia (praca).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3043833
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoras z Was zamawia maki ze sklepow internetowych? Na http://www.mieszanki.pl sa maki (chodzi mi te do chlebow razowych), ktore mi odpowiadaja, nie mniej szukam informacji czy moze macie jakies inne, sprawdzone sklepy? :roll: Znalazlam jeszcze taki http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=6

 

BTW do automatu do chleba podchodzilam juz jakis czas temu, ale w ferworze zajec jakos nie udalo mi sie go zamowic. Teraz upatrzylam sobie Severina, poniewaz jako jedyny w wersji INOX bedzie pasowal do mojej kuchni. Czy ktos z Was ma go moze w uzytkowaniu? :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3052359
Udostępnij na innych stronach

"Automatycznych" u nas ostatnio jakby mniej. :wink:

Po prostu dużo paprania, długo prądu, a mało chleba z tego. :p

 

Ale może akurat ktoś się odezwie. :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3052523
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoras z Was zamawia maki ze sklepow internetowych? Na http://www.mieszanki.pl sa maki (chodzi mi te do chlebow razowych), ktore mi odpowiadaja, nie mniej szukam informacji czy moze macie jakies inne, sprawdzone sklepy? :roll: Znalazlam jeszcze taki http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=6

 

BTW do automatu do chleba podchodzilam juz jakis czas temu, ale w ferworze zajec jakos nie udalo mi sie go zamowic. Teraz upatrzylam sobie Severina, poniewaz jako jedyny w wersji INOX bedzie pasowal do mojej kuchni. Czy ktos z Was ma go moze w uzytkowaniu? :roll:

 

ja się kiedyś połasiłam na upieczenie chleba z mieszanki takiej jak na stronie mieszanki.pl i powiem tak - NIGDY WIĘCEJ. W dodatku było to jeszcze w czasach gdy nie miałam przepisu na chlebek, za to stała nieużywana maszyna do chleba - ani ta mieszanka smaczna ani tania (wręcz przeciwnie), chleb mały, no a o chlebach z automatu to już tu rozmawialiśmy. ja osobiście wolę chleb mieszany ręką, pieczony w piekarniku (a w przyszłości marzy mi się piec chlebowy) i na mieszance zrobionej przeze mnie - tanio, szybko i mam większą pewność co jest w środku ;-). oczywiście są to, że tak powiem, moje osobnicze upodobania :-).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3053230
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywam maszynki tylko do wyrabiania i wyrastania ciasta, fakt ze robi to rewelacyjnie, kazde drozdzowe tam robie Ale juz chlebki ostatecznie formuje w koszyku i wypiekam w piekarniku, bo nigdy sie nie uzyska takiej skorki piekac w maszynce. Ja z mieszanek kupowalam tylko make razowa, wiec jestem zadowolona. Te gotowe mieszanki sa raczej kiepskie, lepie sprobowac normalny przepis.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3053242
Udostępnij na innych stronach

Maki maja ok, tzn mieli z 2 lata temu kiedy kupowalam :)

 

dzieki :-) U mnie w tej miejskiej dzungli trudno kupic tradycyjna make np. do razowca. Pewnie jakbym sie dobrze rozejrzala, to gdzies by sie znalazla, ale przez net latwiej i z oszczednoscia czasu co bardzo wazne :-)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3053305
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj sklepy ekologiczne albo jakas piekarnie.

 

w sklepie eko kupowalam make kukurydziana. Za 0,5 kg placilam dokladnie 9,90 PLN. Teraz zamawiam taka sama przez internet za cale 3,00 PLN ;) A jako staly klient dostawe mam gratis :-) U nas zywnosc eko jest wysokomarzowa 8)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/10/#findComment-3053377
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...