Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

orkisz ponoć jest bardzo odporny na choroby i ma małe wymagania glebowe, nawet na skalistej urośnie ;) tak przynajmniej piszą .....

zaciekawiłaś mnie amarantusem :) to wspaniałe zboże!!

http://www.zielonemigdaly.pl/?p=111

super, że spróbujesz wyhodować :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3087483
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już się widzę, jak potem będę siedziała z takim ręcznym młynkiem do kawy i maką z pełnego przemiału produkowała... :lol: :lol: :lol:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3089005
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak trzeba zmieszac make kukurydziana z maka pszenna, tak jest we wszystkich przepisach ktore znalazlam. Kupilam juz make kukurydziana, w czwartek bede piekla chlebek, to napisze czy sie udal.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3090454
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak trzeba zmieszac make kukurydziana z maka pszenna, tak jest we wszystkich przepisach ktore znalazlam. Kupilam juz make kukurydziana, w czwartek bede piekla chlebek, to napisze czy sie udal.

 

czekam na relacje i proporcje :-) I w slad za Toba w piatek zrobie kukurydziany :-)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3090657
Udostępnij na innych stronach

Iza, dzięki za linkę - dzięki temu trafiłam do nasion orkiszu i amarantusa. :D

Posiejemy na próbę odrobinkę w tym roku, jeśli będa sobie radziły to może coś sie z nimi pomyśli. 8)

 

Co do siania to orkisz rosnie az miło. Jest pszenica ekstensywną i jak najbardziej do upraw ekologicznych.

Natomiast amarantus to juz inna sprawa. Paskuda lubi zjeść - dość zyżne i wilgotne (ale nie totalnie mokre)stanowiska. Do tego bestia wrażliwy na szarą pleśń (osobiscie robiłam badania). I do tego trzeba siac jek mak np. z piaskiem bo wymaga rzadkiej obsady. Ale za to przepiękna roslina sama w sobie. Dochodzi do 2 m wysokości. Ma bajeczne kolory. Jak sie uda to plon niezly. Mąka z amarantusa to w zasadzie świetny polepszacz pieczywa - lepiej rosnie itp.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3095237
Udostępnij na innych stronach

Oto moje dzielo! Zakalca nie ma, smakuje swietnie.

 

http://img9.imageshack.us/img9/3516/img6640l.jpg

 

Przepis dostalam od serbskiej kolezanki z pracy

 

dalam :

250 gr maki kukurydz.

250 maki pszennej 505

lyzeczke soli

paczke proszku do pieczenia

1 jajko

1 szklanke mleka

1/4 szklanki oliwy

60 gram masla

1 lyzeczka cukru

 

wszystko wyrobic i do pieca.

Chlebek jest kruchszy niz normalny.

 

Nastepny zrobie na drozdzach albo zakwasie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3096690
Udostępnij na innych stronach

O! Ciekawy przepis!

Jeszcze nie robiłam chleba na proszku.

 

A możesz podać w jakiej temperaturze piekłaś i ile czasu?

Chlebek wygląda bardzo ładnie. :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3096828
Udostępnij na innych stronach

Pieklam 40 min. w temperaturze 180 st.

Ale uwaga, kruszy sie mocno, nie mozna go posmarowac maslem.

Bede probowac inne przepisy.

właśnie tego kruszenia się obawiałam :(

wiem jak kruszyły się moje tortille :D

trzeba w tym przepisie zmniejszyć ilość mąki kukurydzianej w stosunku do pszennej

a możesz pokazać zdjęcie po przekrojeniu??

 

chleb na proszku .... i to aż takiej ilości :(

nie bardzo mi to odpowiada

ciekawe czy na drożdżach wyrośnie

 

a jaki jest w smaku??

mąka kukurydziana jest wyczuwalna??

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3097456
Udostępnij na innych stronach

Maka kukurydziana zawsze mi się wydawała taka... bez smaku.... :roll:

Pewnie kwestia ilości soli. :wink:

 

DPSiu, mąka kukurydziana dodana do panierki z mąki pszennej, powoduje że panierka jest chrupka, a do ciasta na pierogi że jest twardsze :)

 

A przy okazji zapytam, ponieważ chcę upiec chleb wg Twojego przepisu, czy nie dajesz do składników żadnego tłuszczu? Ani masła, ani oleju?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3097897
Udostępnij na innych stronach

Nie, w tym przepisie to niepotrzebne. Chlebek doskonale się udaje bez tłuszczu.

A pieczenia na pewno nie pożałujesz, będzie pyszny! :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/14/#findComment-3099811
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...