Aglaia 10.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Na razie decyzja podjęta - będziemy próbować na zakwasie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3109530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 20.03.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No to tak sobie z Izą rozmawiam i się okazało, że przegapiłam ten wątek. Dawno temu piekłam chleby w piekarniku na drożdżach. Ostatnio zakupiliśmy maszynę do chleba wypróbowaliśporo przepisów. Przestałam odwiedzać piekarnię (chyba że po drożdzówki do szkoły dla dzieci). Od 3 tyg piekę na zakwasie. Przepisy na razie mam z podanej wcześniej strony http://www.chleb.info.pl. Ale zamierzam eksperymentować z dodatkami. Chętnie się dołączę do wątku chlebomaniaczek A wasze wypieki cudowne są Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3141401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.03.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No to powiedz, jakie są Twoje osobiste odczucia, Sylwio - czy chleb na zakwasie rzeczywiście jest dużo smaczniejszy? Ciągle mam tremę, jesli o zakwas chodzi i nie wiem, czy warto kruszyć o niego kopię... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3144886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 22.03.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Depesiu zależy co kto lubi ja chlebka na zakwasie nie zamieniłabym na żaden inny, Dzieci wolą te na drożdżach- są delikatniejsze w smaku. Może ten zakwas na noc pod kołdrę by nie zmarzł? albo do piekarnika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3145942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.03.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 depesiu - ja też cały czas piekę na zakwasie z tego przepisu, który tu podawałam (tylko dodatki zmieniam, czasem jakieś zioła sypnę), nam bardzo ten chleb smakuje, nie piekłam chleba na drożdżach tylko bułeczki, no i bułeczki są pycha (ale raczej raz w miesiącu niż codziennie) więc trudno mi porównać chleb na drożdżach i na zakwasie. ale raczej na taki drożdżowy się nie przerzucimy . na pewno warto spróbować - będziesz miała porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3146047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 23.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno. A przepisy ostatnio bierzemy stąd: http://www.goscinneprogi.pl/ku_pieczywo.html Chałka ostatnio wyszła pierwsza klada i bułeczki niedzielne też pycha . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3148508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dzięki, dziewczynki, za Wasze wsparcie, choć chyba jednak poczekam z tym zakwasem do ciepłych letnich dni... Póki co, piekę drożdżowy i też jedzą, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3152128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 depesia ja podtrzymuję, że jak będziesz chciała to Ci wyślę zakwas, ale oczywiście jak będziesz chciała ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3152658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A on dojdzie w zdrowiu i całości? Jak dojdzie, to pewnie, że chcę! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3152967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 moim zdaniem nic mu nie będzie ja go trzymam w lodówce dość długo - raz nawet ze 3 tygodnie i też ładny chlebek z niego wyrósł więc...jak paczką wyślę to pewnie za 2-3 dni będzie u Ciebie - nic mu nie powinno się stać (moim zdaniem). ale będziesz musiała poczekać aż będę robiła nowy chlebek, żebym więcej zakwasu odłożyła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Rany, to chyba się uśmiechnę o ten zakwas (albo ciasto zakwaszone, nie wiem jak to się w sumie nazywa ). Oczywiście, że cierpliwie i grzecznie poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 spoks - w tym tygodniu powinnam piec w piątek ale że wyjazd na weekend się szykuje to dopiero w przyszłym będę piekła - wtedy odłożę i dla Ciebie, tylko adres mi podaj . p.s. mój zakwas (czyli kawałek surowego ciasta wyrobionego z chleba z wcześniejszym zakwasem) będzie z ziarnami (siemię + słonecznik) i płatkami owsianymi - bo takie ciasto zazwyczaj przygotowuję, to nie wiem czy Ci to nie będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.03.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Rany, to chyba się uśmiechnę o ten zakwas (albo ciasto zakwaszone, nie wiem jak to się w sumie nazywa ). Oczywiście, że cierpliwie i grzecznie poczekam. tak myślałam, że chcesz tylko się tremujesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. no właśnie!! zrób też sama, ale użyj go po 3 dniach, nie czekaj do 5 potem do lodówki i będzie jak znalazł do następnego chlebka wypróbowałam taki sposób i jest chyba najpewniejszy, nie zdąży się zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.03.2009 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No kiedy on nie chce zacząć nic robić, nie przybywa go i nie ma bąbelków. A kaloryfera w domu to ja nie mam, żeby go tam postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3154939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda_ja 25.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Parę razy upiekłam chlebek na zakwasie w piekarniku, pięknie wyglądał i pachniało w całym domu, a ile dzieciaki mają radochy z mieszana ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3155118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.03.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja też do tej pory piekłam chleb na drożdżach, teraz wychodowałam sobie piękny zakwas ale na mące żurkowej typ 1400, a jako że bąbluje już 6-ty dzień wypadałoby go użyć i teraz pytanie do bardziej doświadczonych piekareczek czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej, czy musi być typowo chlebowa? pytam dlatego,że wszędzie odradzają zwykłe mąki a nie chciałabym zniszczyć sobie takiego fajnego zakwasiku co radzicie, piec z tego co mam,czy lecieć na zakupy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3155569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 25.03.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno. U mnie w domu też za ciepło nie jest - ok 19-20 stopni i zakwas wyszedł. Bąbelkował może trochę słabiej, ale chlebek był pyszny. Gabula - możesz użyć zwykłej pszennej mąki, zresztą całego zakwasu nie zużyjesz, więc ewentualnie zastanie trochę na mąką chlebową Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3156443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 25.03.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Mi pierwszy zakwas wcale nie przyrósł, nie bąbelkował i tylko zapach zmenił. Zrobiłam na nim pyszny chlebek (dodałam na wszelki wypadek drożdzy troszkę) i zaczęłam na nim na nowo robić zakwas 60-godzinny ten już ślicznie rósł i bąbelkował. Dziś znowu wyjęłam zakwas z lodówki podkarmię i w piątek rano piekę chlebek (powinnam w cz wieczorem ale jutro późno wrócę) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3157612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.