Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to tak sobie z Izą rozmawiam i się okazało, że przegapiłam ten wątek. Dawno temu piekłam chleby w piekarniku na drożdżach. Ostatnio zakupiliśmy maszynę do chleba wypróbowaliśporo przepisów. Przestałam odwiedzać piekarnię (chyba że po drożdzówki do szkoły dla dzieci). Od 3 tyg piekę na zakwasie. Przepisy na razie mam z podanej wcześniej strony http://www.chleb.info.pl. Ale zamierzam eksperymentować z dodatkami. Chętnie się dołączę do wątku chlebomaniaczek

 

A wasze wypieki cudowne są

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3141401
Udostępnij na innych stronach

No to powiedz, jakie są Twoje osobiste odczucia, Sylwio - czy chleb na zakwasie rzeczywiście jest dużo smaczniejszy? :roll:

Ciągle mam tremę, jesli o zakwas chodzi i nie wiem, czy warto kruszyć o niego kopię... :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3144886
Udostępnij na innych stronach

Depesiu zależy co kto lubi ja chlebka na zakwasie nie zamieniłabym na żaden inny, Dzieci wolą te na drożdżach- są delikatniejsze w smaku. Może ten zakwas na noc pod kołdrę by nie zmarzł? albo do piekarnika?

:roll: :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3145942
Udostępnij na innych stronach

depesiu - ja też cały czas piekę na zakwasie z tego przepisu, który tu podawałam (tylko dodatki zmieniam, czasem jakieś zioła sypnę), nam bardzo ten chleb smakuje, nie piekłam chleba na drożdżach tylko bułeczki, no i bułeczki są pycha (ale raczej raz w miesiącu niż codziennie) więc trudno mi porównać chleb na drożdżach i na zakwasie. ale raczej na taki drożdżowy się nie przerzucimy ;-). na pewno warto spróbować - będziesz miała porównanie.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3146047
Udostępnij na innych stronach

A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno.

 

A przepisy ostatnio bierzemy stąd: http://www.goscinneprogi.pl/ku_pieczywo.html

 

Chałka ostatnio wyszła pierwsza klada :D i bułeczki niedzielne też pycha :lol: .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3148508
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, dziewczynki, za Wasze wsparcie, choć chyba jednak poczekam z tym zakwasem do ciepłych letnich dni... :roll:

Póki co, piekę drożdżowy i też jedzą, więc... :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3152128
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem nic mu nie będzie :-) ja go trzymam w lodówce dość długo - raz nawet ze 3 tygodnie i też ładny chlebek z niego wyrósł więc...jak paczką wyślę to pewnie za 2-3 dni będzie u Ciebie - nic mu nie powinno się stać (moim zdaniem).

ale będziesz musiała poczekać aż będę robiła nowy chlebek, żebym więcej zakwasu odłożyła.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153012
Udostępnij na innych stronach

Rany, to chyba się uśmiechnę o ten zakwas (albo ciasto zakwaszone, nie wiem jak to się w sumie nazywa :o :oops: ). :D

Oczywiście, że cierpliwie i grzecznie poczekam. :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153091
Udostępnij na innych stronach

spoks - w tym tygodniu powinnam piec w piątek ale że wyjazd na weekend się szykuje to dopiero w przyszłym będę piekła - wtedy odłożę i dla Ciebie, tylko adres mi podaj ;-).

 

p.s. mój zakwas (czyli kawałek surowego ciasta wyrobionego z chleba z wcześniejszym zakwasem) będzie z ziarnami (siemię + słonecznik) i płatkami owsianymi - bo takie ciasto zazwyczaj przygotowuję, to nie wiem czy Ci to nie będzie przeszkadzać?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153098
Udostępnij na innych stronach

No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. :oops: :roll:

no właśnie!! :D

zrób też sama, ale użyj go po 3 dniach, nie czekaj do 5

potem do lodówki i będzie jak znalazł do następnego chlebka

wypróbowałam taki sposób i jest chyba najpewniejszy, nie zdąży się zepsuć

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3153921
Udostępnij na innych stronach

No kiedy on nie chce zacząć nic robić, nie przybywa go i nie ma bąbelków. :x

A kaloryfera w domu to ja nie mam, żeby go tam postawić. :-?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3154939
Udostępnij na innych stronach

Ja też do tej pory piekłam chleb na drożdżach, teraz wychodowałam sobie piękny zakwas ale na mące żurkowej typ 1400, a jako że bąbluje już 6-ty dzień wypadałoby go użyć

i teraz pytanie do bardziej doświadczonych piekareczek 8) czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej, czy musi być typowo chlebowa?

pytam dlatego,że wszędzie odradzają zwykłe mąki a nie chciałabym zniszczyć sobie takiego fajnego zakwasiku :D co radzicie, piec z tego co mam,czy lecieć na zakupy? :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3155569
Udostępnij na innych stronach

A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno.

U mnie w domu też za ciepło nie jest - ok 19-20 stopni i zakwas wyszedł. Bąbelkował może trochę słabiej, ale chlebek był pyszny.

 

Gabula - możesz użyć zwykłej pszennej mąki, zresztą całego zakwasu nie zużyjesz, więc ewentualnie zastanie trochę na mąką chlebową :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3156443
Udostępnij na innych stronach

Mi pierwszy zakwas wcale nie przyrósł, nie bąbelkował i tylko zapach zmenił. Zrobiłam na nim pyszny chlebek (dodałam na wszelki wypadek drożdzy troszkę) i zaczęłam na nim na nowo robić zakwas 60-godzinny ten już ślicznie rósł i bąbelkował. Dziś znowu wyjęłam zakwas z lodówki podkarmię i w piątek rano piekę chlebek (powinnam w cz wieczorem ale jutro późno wrócę)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/16/#findComment-3157612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...