DPS 19.03.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Gratuluję - piękny chlebek! Można śmiało dać połowę mniej zakwasu, wyrośnie równie dobrze, a chleb będzie mniej kwaśny. Jak ten smakował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4617060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 hmmm czy ja wiem? taki jakiś... dobry;), inny od tego drożdżowego, jak długo można go przechowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4617079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.03.2011 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Bardzo długo, bo nie wysycha tak szybko jak drożdżowy, zwłaszcza sklepowy. ze 3 dni ma normalną świeżość, dopiero czwartego dnia zaczyna robić sie twardszy, taki bardziej zbity - nie wysychać. To jest mocno wilgotny chleb, więc nie czerstwieje łatwo. Cieszę się, że wyszedł dobry - mój ślubny, odkąd upiekłam pierwszy chleb, w ogóle już nie chce jeść innego. Sklepowego to i widłami nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4617332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 to super:) pewnie te 2 bochenki szybko znikną Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4617345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 23.03.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 czy zakwas moge dokarmiać mąką pszenną , czy musi być żytnia razowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4624337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.03.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nie wiem, jaki robiłaś. Na Twoim miejscu podzieliłabym na 2 części i na jednej spróbowała dokarmiania pszenną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4625282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) dzis mi chleb nie wyszedł podczas pieczenia odeszla skorka od chleba, w środku zakalec ;(, może cos nie tak z zakwasem? Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 02.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Cześć, chlebek na własnym zakwasie, mniam.Mam własny wychodowany, dokarmiany, ma już ze trzy lata. Aksamitko, zakwas najlepiej i najłatwiej dokarmiać żytnią mąką (nie musi być razowa, 720 też jest dobra) ale można sobie wychodowac pszenny, chociaz jest trudniejszy w utrzymaniu, robiłam swego czasu zakwas i żytni i pszenny ale ten drugi mi się nie utrzymał długo i zostałam przy żytnim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 wydaje mi sie ze to wina zakwasu, jest mlody, chyba jeszcze za świezy, mało rośnie, teraz ciezko, bo juz kaloryfery nie grzeją i chyba jest za zimno Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.04.2011 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Też zawsze zimą wychodził mi nędzniejszy dużo ten chlebek. Aż kiedyś przyniosłam mąkę i razem z miską postawiłam na całą noc przy kominku. Maka się ogrzała, a chleb, robiony z niej rano, pięknie wyrósł. Zakwas po 2 dniach od ostatniego użycia jest doskonały do dalszej produkcji, nie czepiałabym się go. Jeśli ma kwaśny zapach, jest na pewno w porządku. Może nawet "jechać" jak zepsuty kompot, taki sfermentowany, albo jakby octem, to jest wszystko OK. Cierpliwości - będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 ma kwaśny zapach, ale nie widzę w nim "życia" bąbelków itp Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 na pocieszenie upiekłam sobie chleb drożdżowy, właśnie stygnie, mama nadzieje ze się udał Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 02.04.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Aksamitko, jak masz możliwość poprosić o niewieką ilość zakwasu z jakiejś dobrej piekarni, to spróbuj, nawet łyżeczka wystarczy, żeby znacznie wzmocnić swój zakwas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4640810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 03.04.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 niestety, nie mam takiej mozliwosci, wiec w tym tyg nie bede piekla na zakwasie tylko go troszke podhoduje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4641052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.04.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Zakwas nie musi bąbelkować - jeśli chleb wyrasta, to znaczy, że zakwas jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4641137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 04.04.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 A ja mam pytanie - jeśli w przepisie jest mowa, żeby dodać mąkę razową, a nie ma mowy o tym, czy ma być pszenna, czy żytnia, to wszystko jedno jakiej sie doda? Czy to tylko kwestia osobistych upodobań? Ja daję połowę pszennej, połowę żytniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4642805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.04.2011 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dokładnie tak - wszystko jedno, najlepiej wypróbować sobie różne warianty i wtedy zdecydować, który dla Ciebie i rodziny najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4643205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 04.04.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dokładnie tak - wszystko jedno, najlepiej wypróbować sobie różne warianty i wtedy zdecydować, który dla Ciebie i rodziny najlepszy. Dzięki za odpowiedź. Przy okazji - piekłam trzy razy chlebek według Twojego przepisu, który dałaś na początku tego wątku. Za każdym razem mi wyszedł i był bardzo smaczny. Tylko ja piekłam go znacznie krócej. Generalnie wszystko piekę z funkcją termoobiegu, co podobno przyspiesza pieczenie. Zastanawiam się, czy piekąc bez tej funkcji mogę otrzymać lepszy chlebek . Prawdę mówiąc nawet nigdy bez termoobiegu nic nie piekłam, więc nie wiem jak mój piekarnik by się w tej kwestii sprawował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4643344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.04.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Eee, nie sądzę. Termoobieg doskonale poprawia jakość różnych wypieków, skutki pieczenia są takie same, jak w trsdycyjnym piekarniku przez dłuższy czas, więc nie kombinowałabym. Skoro dobrze wychodzi, to nie ma sensu ulepszać dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4644249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 05.04.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Eee, nie sądzę. Termoobieg doskonale poprawia jakość różnych wypieków, skutki pieczenia są takie same, jak w trsdycyjnym piekarniku przez dłuższy czas, więc nie kombinowałabym. Skoro dobrze wychodzi, to nie ma sensu ulepszać dobrego. Tys prowda Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/27/#findComment-4644757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.