Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No taka 2000 to też dobra, tylko razowa, więc chleb jest ciemniejszy i kwaśniejszy.

Moja żytnia to chyba 750, ale generalnie nie przejmuj się tymi numerkami, to naprawdę nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. ;)

Pogadaj z najbliższym poiekarzem, może zgodzi się przywieźć Ci z młyna worek mąki albo odsprzedać parę kilo. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/30/#findComment-4970121
Udostępnij na innych stronach

musze sie pochwalić ze dzis wyszedł mi cudowny chlebek, tylko skorka trochę spieczona bo o nim zapomniałam i pieklam 1,20 h, ciesze sie ze nie zrezygnowałam pomimo wielu porażek, na kolacje zjedliśmy 3/4 bochenka:eek:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/30/#findComment-4978533
Udostępnij na innych stronach

Aksamitko - gratuluję serdecznie, mówiłam Ci już i podtrzymuję: jesteś bardzo wytrwałą i konsekwentną osóbką!!!

No i masz pyszne tej wytrwałości rezultaty. ;)

Wspaniale!!! :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/30/#findComment-4978732
Udostępnij na innych stronach

czy jest jakiś sposób aby skorka następnego dnia nie byla taka twarda?

 

No pewnie.

1/ Po lekkim przestygnięciu porządnie nawilżasz skórkę przegotowaną wodą (po lekkiim tylko przestygnięciu, chleb musi być jeszcze dobrze ciepły, żeby nadmiar wody odparował)

2/ Prostszy - po wystygnięciu chleba wkładasz go do foliowego worka i w nim trzymasz. Niezawodne! ;)

 

Aga - na maszynach to ja się nie znam... :(

Spytaj dziewczyny, mój przepis jest taki, że trzeba mu poświęcić 15-20 minut czasu, reszta to długie rośnięcie i potem pieczenie.

Znacznie mniej problemowe niż wypieki drożdżowe czy maszynowe (więcej czasu zajmuje chyba nauczenie się obsługi tego ustrojstwa). :lol2:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/30/#findComment-4987287
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...

No to przecie jasne, że wina piekarnika, a nie Twoja! :lol:

Jak niedopieczony, a spód za ciemny, znaczy za mocno grzany ze spodu, a za mało od góry. :cool:

Wywal piekarnik! ;) :lol2:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/30/#findComment-5053119
Udostępnij na innych stronach

heheh na szczęście nie mój, niestety nie bylo możliwości pieczenia górną grzałką, ale to samo zauważyłam w piekarniku którym piecze w weekendy ( tez nie mój:P), w nim piekę jednocześnie w jasnej i ciemnej brytfance i w tej ciemnej zawsze jest spieczony bardziej
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/30/#findComment-5055651
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...