Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No taka 2000 to też dobra, tylko razowa, więc chleb jest ciemniejszy i kwaśniejszy.

Moja żytnia to chyba 750, ale generalnie nie przejmuj się tymi numerkami, to naprawdę nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. ;)

Pogadaj z najbliższym poiekarzem, może zgodzi się przywieźć Ci z młyna worek mąki albo odsprzedać parę kilo. :rolleyes:

Aksamitko - gratuluję serdecznie, mówiłam Ci już i podtrzymuję: jesteś bardzo wytrwałą i konsekwentną osóbką!!!

No i masz pyszne tej wytrwałości rezultaty. ;)

Wspaniale!!! :D

czy jest jakiś sposób aby skorka następnego dnia nie byla taka twarda?

No pewnie.

1/ Po lekkim przestygnięciu porządnie nawilżasz skórkę przegotowaną wodą (po lekkiim tylko przestygnięciu, chleb musi być jeszcze dobrze ciepły, żeby nadmiar wody odparował)

2/ Prostszy - po wystygnięciu chleba wkładasz go do foliowego worka i w nim trzymasz. Niezawodne! ;)

Aga - na maszynach to ja się nie znam... :(

Spytaj dziewczyny, mój przepis jest taki, że trzeba mu poświęcić 15-20 minut czasu, reszta to długie rośnięcie i potem pieczenie.

Znacznie mniej problemowe niż wypieki drożdżowe czy maszynowe (więcej czasu zajmuje chyba nauczenie się obsługi tego ustrojstwa). :lol2:

• 5 weeks później...
  • 1 month później...