Ew-ka 14.02.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 moj pierwszy chleb na zakwasie http://img6.imageshack.us/img6/5903/chlebbu8.jpg http://img6.imageshack.us/img6/chlebbu8.jpg/1/w614.png wczoraj dostałam zakwas z piekarni , dzisiaj od rana cudowałam ...jak to mój małż podsumował z ciastem ....najpierw 8 rano - zrobiłam ciasto połączyłąm z zakwasem ,ktory uprzednio zamoczyłam w letniej wodzie ( zakwas był raczej ciastowato-suchy ) ...potem do 13,oo ciasto siedziało w piekarnik w temp 40st i podwajało swoją objetość ...o 13,oo wyjełam ...zagniotłam raz jeszcze i włożyłam do okrągłej torownicy wysypanej mąką ....przykryłam folią i jeszcze włozyłam do piekarnika na o 2,5 godz.... potem nagrzałam piekarnik do 250 st i piekłam jakies 47 minut ....po 20 minutach zmniejszyłam temp d 220 st .... teraz sie studzi .....ciekawe jak smakuje rozkroje go dopiero jak wstygnie ,czyli za kilka godzin ...na razie żyję nadzieją ,że jest pyszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.02.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ew-cia, no gratuluję! Piękny, aż czuje się jego zapach! Na pewno pyszny. A ja wciąż na diecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.02.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ew-ka chlebek wyglada pysznie, wiec na pewno tez tak bedzie smakowac. Poprosze o zdjecie w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.02.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 W jakims programie mówili, że wazne jest by na początku pieczenia chleba była b. wysoka temperatura. Wtedy zrobi się chrupiąca skórka. Nie jest to bez znaczenia. Skórka pomoże ciastu zatrzymać wodę w środku i chleb nie bedzie przesuszony a taki mokrawy i dłuzej świeży potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.02.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Dlatego taki pyszny był ten dawny chleb z pieca chlebowego. Wstawiało się go na żar, kiedy był jeszcze bardzo gorący, a potem siedział w tym piecu sobie długo, a temperatura powoli spadała. Wyciagało się jak był już letni. I był znakomity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.02.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 . Poprosze o zdjecie w przekroju. http://img218.imageshack.us/img218/1868/chleb2dk3.jpg http://img218.imageshack.us/img218/chleb2dk3.jpg/1/w614.png widac w nim ziarna uprażonego wczesniej na suchej patelni słonecznika ...chlebek jest razowy -z mąki żytnej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej ...i jest przepyszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2009 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Kurczę, jak mi chlebem zapachniało! Jutro muszę jakiś upiec, choćby i drożdżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ewcia, gratuluję wypieku wygląda pysznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpis 16.02.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Pozdrawiam wypiekaczy chleba!I mam pytanie do "maszynowców": Moje urządzenie do wypieku chleba, kupione w Lidlu, podczas mieszania ciasta strzela ( pyka ) tak, jakby mieszadełka przeskakiwały. Czy też tak macie?? Czy to jakiś feler maszyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.02.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 . Poprosze o zdjecie w przekroju. http://img218.imageshack.us/img218/1868/chleb2dk3.jpg http://img218.imageshack.us/img218/chleb2dk3.jpg/1/w614.png widac w nim ziarna uprażonego wczesniej na suchej patelni słonecznika ...chlebek jest razowy -z mąki żytnej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej ...i jest przepyszny Uwielbiam chleb razowy, Twoj wyglada przepysznie! Ale jak napisalas ile z nim "cudowalas" to nie wiem czy mialabym cierpliwosc przy obecnym trybie zycia (praca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoras z Was zamawia maki ze sklepow internetowych? Na http://www.mieszanki.pl sa maki (chodzi mi te do chlebow razowych), ktore mi odpowiadaja, nie mniej szukam informacji czy moze macie jakies inne, sprawdzone sklepy? Znalazlam jeszcze taki http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=6 BTW do automatu do chleba podchodzilam juz jakis czas temu, ale w ferworze zajec jakos nie udalo mi sie go zamowic. Teraz upatrzylam sobie Severina, poniewaz jako jedyny w wersji INOX bedzie pasowal do mojej kuchni. Czy ktos z Was ma go moze w uzytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.02.2009 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 "Automatycznych" u nas ostatnio jakby mniej. Po prostu dużo paprania, długo prądu, a mało chleba z tego. Ale może akurat ktoś się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.02.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Depsia, jak duzo paprania? Chce go kupic, aby tego paprania nie bylo Na ulotkach pisza, ze mieszy, wazy, pika, grzeje i studzi automatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 19.02.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoras z Was zamawia maki ze sklepow internetowych? Na http://www.mieszanki.pl sa maki (chodzi mi te do chlebow razowych), ktore mi odpowiadaja, nie mniej szukam informacji czy moze macie jakies inne, sprawdzone sklepy? Znalazlam jeszcze taki http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=6 BTW do automatu do chleba podchodzilam juz jakis czas temu, ale w ferworze zajec jakos nie udalo mi sie go zamowic. Teraz upatrzylam sobie Severina, poniewaz jako jedyny w wersji INOX bedzie pasowal do mojej kuchni. Czy ktos z Was ma go moze w uzytkowaniu? ja się kiedyś połasiłam na upieczenie chleba z mieszanki takiej jak na stronie mieszanki.pl i powiem tak - NIGDY WIĘCEJ. W dodatku było to jeszcze w czasach gdy nie miałam przepisu na chlebek, za to stała nieużywana maszyna do chleba - ani ta mieszanka smaczna ani tania (wręcz przeciwnie), chleb mały, no a o chlebach z automatu to już tu rozmawialiśmy. ja osobiście wolę chleb mieszany ręką, pieczony w piekarniku (a w przyszłości marzy mi się piec chlebowy) i na mieszance zrobionej przeze mnie - tanio, szybko i mam większą pewność co jest w środku . oczywiście są to, że tak powiem, moje osobnicze upodobania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.02.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ja uzywam maszynki tylko do wyrabiania i wyrastania ciasta, fakt ze robi to rewelacyjnie, kazde drozdzowe tam robie Ale juz chlebki ostatecznie formuje w koszyku i wypiekam w piekarniku, bo nigdy sie nie uzyska takiej skorki piekac w maszynce. Ja z mieszanek kupowalam tylko make razowa, wiec jestem zadowolona. Te gotowe mieszanki sa raczej kiepskie, lepie sprobowac normalny przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 19.02.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Dzieki Dziewczyny! Jestescie nieocenione! Wiem juz napewno, ze mieszankom mowimy NIE Ale jak mniemam te maki do przepisow ze strony moglyby byc, jak rowniez inne dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.02.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Maki maja ok, tzn mieli z 2 lata temu kiedy kupowalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 19.02.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Maki maja ok, tzn mieli z 2 lata temu kiedy kupowalam dzieki U mnie w tej miejskiej dzungli trudno kupic tradycyjna make np. do razowca. Pewnie jakbym sie dobrze rozejrzala, to gdzies by sie znalazla, ale przez net latwiej i z oszczednoscia czasu co bardzo wazne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.02.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Poszukaj sklepy ekologiczne albo jakas piekarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 19.02.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Poszukaj sklepy ekologiczne albo jakas piekarnie. w sklepie eko kupowalam make kukurydziana. Za 0,5 kg placilam dokladnie 9,90 PLN. Teraz zamawiam taka sama przez internet za cale 3,00 PLN A jako staly klient dostawe mam gratis U nas zywnosc eko jest wysokomarzowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.