Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

moj pierwszy chleb na zakwasie :D

http://img6.imageshack.us/img6/5903/chlebbu8.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/chlebbu8.jpg/1/w614.png

wczoraj dostałam zakwas z piekarni , dzisiaj od rana cudowałam ...jak to mój małż podsumował z ciastem ....najpierw 8 rano - zrobiłam ciasto połączyłąm z zakwasem ,ktory uprzednio zamoczyłam w letniej wodzie ( zakwas był raczej ciastowato-suchy ) ...potem do 13,oo ciasto siedziało w piekarnik w temp 40st i podwajało swoją objetość ...o 13,oo wyjełam ...zagniotłam raz jeszcze i włożyłam do okrągłej torownicy wysypanej mąką ....przykryłam folią i jeszcze włozyłam do piekarnika na o 2,5 godz.... potem nagrzałam piekarnik do 250 st i piekłam jakies 47 minut ....po 20 minutach zmniejszyłam temp d 220 st .... teraz sie studzi .....ciekawe jak smakuje :roll: rozkroje go dopiero jak wstygnie ,czyli za kilka godzin ...na razie żyję nadzieją ,że jest pyszny :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W jakims programie mówili, że wazne jest by na początku pieczenia chleba była b. wysoka temperatura. Wtedy zrobi się chrupiąca skórka. Nie jest to bez znaczenia. Skórka pomoże ciastu zatrzymać wodę w środku i chleb nie bedzie przesuszony a taki mokrawy i dłuzej świeży potem :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego taki pyszny był ten dawny chleb z pieca chlebowego. Wstawiało się go na żar, kiedy był jeszcze bardzo gorący, a potem siedział w tym piecu sobie długo, a temperatura powoli spadała. Wyciagało się jak był już letni. I był znakomity. :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Poprosze o zdjecie w przekroju.

 

http://img218.imageshack.us/img218/1868/chleb2dk3.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/chleb2dk3.jpg/1/w614.png

 

widac w nim ziarna uprażonego wczesniej na suchej patelni słonecznika ...chlebek jest razowy -z mąki żytnej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej ...i jest przepyszny :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam wypiekaczy chleba!

I mam pytanie do "maszynowców":

Moje urządzenie do wypieku chleba, kupione w Lidlu, podczas mieszania ciasta strzela ( pyka ) tak, jakby mieszadełka przeskakiwały. Czy też tak macie?? Czy to jakiś feler maszyny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Poprosze o zdjecie w przekroju.

 

http://img218.imageshack.us/img218/1868/chleb2dk3.jpg

http://img218.imageshack.us/img218/chleb2dk3.jpg/1/w614.png

 

widac w nim ziarna uprażonego wczesniej na suchej patelni słonecznika ...chlebek jest razowy -z mąki żytnej pełnoziarnistej i pszennej pełnoziarnistej ...i jest przepyszny :D :D :D

 

Uwielbiam chleb razowy, Twoj wyglada przepysznie! Ale jak napisalas ile z nim "cudowalas" to nie wiem czy mialabym cierpliwosc przy obecnym trybie zycia (praca).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoras z Was zamawia maki ze sklepow internetowych? Na http://www.mieszanki.pl sa maki (chodzi mi te do chlebow razowych), ktore mi odpowiadaja, nie mniej szukam informacji czy moze macie jakies inne, sprawdzone sklepy? :roll: Znalazlam jeszcze taki http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=6

 

BTW do automatu do chleba podchodzilam juz jakis czas temu, ale w ferworze zajec jakos nie udalo mi sie go zamowic. Teraz upatrzylam sobie Severina, poniewaz jako jedyny w wersji INOX bedzie pasowal do mojej kuchni. Czy ktos z Was ma go moze w uzytkowaniu? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoras z Was zamawia maki ze sklepow internetowych? Na http://www.mieszanki.pl sa maki (chodzi mi te do chlebow razowych), ktore mi odpowiadaja, nie mniej szukam informacji czy moze macie jakies inne, sprawdzone sklepy? :roll: Znalazlam jeszcze taki http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=6

 

BTW do automatu do chleba podchodzilam juz jakis czas temu, ale w ferworze zajec jakos nie udalo mi sie go zamowic. Teraz upatrzylam sobie Severina, poniewaz jako jedyny w wersji INOX bedzie pasowal do mojej kuchni. Czy ktos z Was ma go moze w uzytkowaniu? :roll:

 

ja się kiedyś połasiłam na upieczenie chleba z mieszanki takiej jak na stronie mieszanki.pl i powiem tak - NIGDY WIĘCEJ. W dodatku było to jeszcze w czasach gdy nie miałam przepisu na chlebek, za to stała nieużywana maszyna do chleba - ani ta mieszanka smaczna ani tania (wręcz przeciwnie), chleb mały, no a o chlebach z automatu to już tu rozmawialiśmy. ja osobiście wolę chleb mieszany ręką, pieczony w piekarniku (a w przyszłości marzy mi się piec chlebowy) i na mieszance zrobionej przeze mnie - tanio, szybko i mam większą pewność co jest w środku ;-). oczywiście są to, że tak powiem, moje osobnicze upodobania :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywam maszynki tylko do wyrabiania i wyrastania ciasta, fakt ze robi to rewelacyjnie, kazde drozdzowe tam robie Ale juz chlebki ostatecznie formuje w koszyku i wypiekam w piekarniku, bo nigdy sie nie uzyska takiej skorki piekac w maszynce. Ja z mieszanek kupowalam tylko make razowa, wiec jestem zadowolona. Te gotowe mieszanki sa raczej kiepskie, lepie sprobowac normalny przepis.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...