Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ambercia - masz tutaj link:

http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/

Bardzo fajny blog, mnóstwo przepisów. Łatwych i szybkich.

Ja używam zwykle do pieczenia chleba mąki pszennej typ 650 i dodaję trochę otrębów - tym sposobem mam mąkę razową za grosze. 8) A pszenną 650 kupisz po prostu wszędzie, nawet w Biedronce, Lidlu czy innym Netto albo czym tam.

No i zachęcam Cię gorąco do wypróbowania przepisu, który podawałam w swoim pierwszym poście na tym wątku.

Tutaj:

Chlebek wychodzi naprawdę niezawodnie, mieszanie i przygotowanie ciasta trwa max. 15 minut, potem już tylko wyrasta, no i pieczesz w piekarniku. Nie zawalasz kuchni kolejną "landarą", która potrafi wykonać tylko jedną, określoną czynność. To nieekonomiczne. :wink:

 

Jeżeli po zrobieniu tego chlebka i poczytaniu bloga nadal będziesz zdecydowana na maszynę do pieczenia - let it be. :lol:

A w maszynie: sprowadzić mąki i mieszanki (nigdy tak naprawdę nie wiadomo co w nich jest);

- pieczołowicie i co do mililitra odmierzyć wszystkie potrzebne składniki

- wlać, wsypać, ustawić maszynę

- nastawić ją na kilka godzin pracy (zużycie prądu)

- z poczuciem wygranej wyjąć upieczony jeden niewielki i blady chlebek

- szarpać się 15 minut, żeby go pozbawić mieszadeł maszyny, bo ma je zapieczone w środku

- zjeść śniadanie we dwoje i dokończyć chlebek na kolację

- jeśli lubisz dobre pieczywo, weź się po kolacji znowu do roboty... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depsia,

 

Ja Cie Love, Ty wiesz :D Jestes dla mnie skarbnica wiedzy wszelakiej i rad praktycznych 8) Ale ta maszyneria juz do mnie kurierem jedzie :oops:

Na swoja obrone moge tylko powiedziec, ze kuchnie mam wzglednie duza, jakies 20m2, z ogromniastym blatem i okazala wyspa ... I jak nic ten cudny Inoxowy pozeracz pradu bedzie sie tam niezle komponowal :lol:

Jakos musze z tymi malymi chlebkami zyc ... no i z zuzyciem pradu 8)

A jak wyrosne z automatu to podaruje Mamie, ktora pewnie chetnie go przysposobi :-)

 

Dzieki tez za namiar na stronke. Zaraz bede sie wglebiac i eksplorowac.

 

BTW jeszcze rok temu nie_do_pomyslenia byloby takie dlubanie w mace, chlebie i takich tam ... ale odkad moja alergolog "za uszy" mnie wyciaga z nekajacych mnie uczulen, to jak swiete przykazania stosuje jej zakazy o "przetworzonej zywnosci" ;) :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ty popatrz, jaka to mądra kobieta jest! :lol:

No trudno, skoro maszyna już jedzie, to chyba nie ma wyjścia, trzeba ją postawić. :lol:

 

Dziękuję Ci, kochana, za słowa uznania, ale ja naprawdę z gotowania to... :oops:

Ja umiem coś chlebka upiec i słoiczki - to wszystko. :oops: :wink:

 

Ale zawszeć miło, jak człowiekowi powiedzą, że coś wart. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dompodsosnami - niestety nie mogę zgodzić się z Tobą co do uzyteczności maszynki :wink: . Ja piekę w niej chleb, wyrabiam różnego rodzaju ciasta np na domową pizzę, piekę drożdzowce (tutaj jedyny mankament to brak kruszonki), robię konfitury. A maszynka nie zajmuje wcale tak duzo miejsca, choć przyznaję że mam dużą kuchnię. Także co kto woli :wink: .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hm, pewnie tak. :D

Ja mam i po pewnym czasie po prostu zaniosłam na strych. :oops:

Zupełnie nie spełniała moich oczekiwań. :roll:

 

Ale powoli zaczynam się zastanawiać nad kupnem takiego fajnego robota do ciasta Kitchen Aid, żeby zagniatał za mnie... :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam wczoraj chlebek według przepisu DPSi. Smakuje pysznie tylko jakby za mało mi wyrósł. Jak długo zostawiacie go w cieple do wyrośnięcia?Chyba mam za mało cierpliwości. :D

 

nie martw się , ja tez nie mam cierpliwosci :oops:

Dzisiaj zrobiłam 3 podejscie do chlebka na zakwasie :roll: Małz już zapowiedział ze sama go bede jadła bo taki ciężki mi wychodził :oops:

A dzisiaj go zaskocze bo WYSZEDŁ SUPER taki jak powinien być. :lol:

Przepyszny razowiec bez żadnego posmaku kwaskowatego, z super dziureczkami, mieciutki i pulchniutki :lol:

Juz chyba znalazłam na niego metodę. Zakwas trzymam w lodówce, we czwartek go porządnie podkarmiłam i postawiłam na grzejniku :roll: Wyrósł super. W piatek zarobiłam (recznie :lol: ) ciasto dodajac wyrośniety zaczyn (troszeczkę zostawiłam i schowałam do lodówki) i to ciasto włozyłam na noc do ldówki, w misce z przykrywką, pieknie wyrosło :p . Rano przełozyłam ciasto do foremki i postawiłam w łazience na podłodze (tam mamy podłogowe ogrzewanie) a po 2 godzinach do pieca :lol: I tym razem udało się a ja nie odczułam tego czekania i ciagłego zagladania czy już wyrosło :roll:

Dzisiejszy razowiec jest bez słonecznika za to z otrebami zytnimi :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam wczoraj chlebek według przepisu DPSi. Smakuje pysznie tylko jakby za mało mi wyrósł. Jak długo zostawiacie go w cieple do wyrośnięcia?Chyba mam za mało cierpliwości. :D

 

Jak wyrasta pierwszy raz, to musi nawet potroić swoją wielkość, a co namjmniej 2,5 raza. Potem przyduszasz i znowu robi się taki duży jak za pierwszym razem. I trzeci raz rośnie w foremkach, nakładam troszkę więcej niż pół wysokości foremki i czekam, aż dojdzie do brzegu. Nie pozwalam mu wyrosnąć ponad wysokość foremki bo i tak po wstawieniu do piekarnika wylezie w górę, a wtedy jest superowy, taki gładki i wysoki. :wink:

Zwykle stawim go blisko kominka na cały czas wyrastania i pamietam, żeby używać tylko letniej wody. Rośnie szybko, około 30-40 min. za I razem, 20 minut za II razem i jeszczez 15 -20 w foremkach. Zawsze przykryty ściereczką, żeby nie miał przeciągów. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie w domu znów zapachniało chlebem :)

przypomniało mi się, że mam zakwas w lodówce :D

tym razem zrobiłam z mąki pszennej 620, z cebulką

jest wysoki, z chrupiącą skórką, puszysty w środku

mniam :)

 

http://images49.fotosik.pl/69/7cacd161f15ff1a9m.jpg

 

http://images46.fotosik.pl/69/3dd76c9742f56405m.jpg

 

trochę mi się przypalił ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jestem z wiesciami o wypieku w maszynie :-)

 

No i jest absolutnie super! Pierwszy chleb, razowiec z cebula i jakosc, smak, wielkosc wysmienite.

Najbardziej zachwycil mnie minimalizm obslugowy :-) Wrzucam skladniki, potem robi pi, pi, pi, wiec dorzucam otreby i cebulke, a potem juz nic mnie nie interesuje. Caly proces trwa 3 godziny, ale ilez ma trwac skoro miesza, wyrasta, znowu miesza, znowu wyrasta. Gdyby nie maszyna, to trzeba by bylo samemu nad tymi etapami sleczec i pilnowac, mam racje prawda? :roll:

No i efekt ... extra.

Wielkosc chleba idealnie dostosowana do naszych potrzeb, bochenek 0,9 kg starczy z powodzeniem na dwa - trzy dni :D

 

Depsia, zgodnie z Twoja rade przesmazylam cebulke i byla obledna :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, jeśli wszystko sie podoba i odpowiada - to tylko pogratulować. :D

Ważne, żeby mieć satysfakcję i pachnący chlebuś w domu - reszta wszystko furda! :wink:

Czy on z piekarnika, czy z pieca chlebowego, czy z maszyny - kto o to będzie pytał, kiedy je pyszny chlebek? :lol:

Bardzo się cieszę, Amber! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beatka chleb piecze, a to nowina :)

cieszę się, że jesteś zadowolona z automatu :) i chlebek wyszedł smaczny :)

z jakiej mąki piekłaś??

 

mi jednak radość sprawia spoglądanie jak ciasto rośnie :D

Anetko, ktoś wyżej oferował się z wysłaniem zakwasu, bo ma go stale

ja może za tydzień zacznę robić zakwas, więc za jakiś czas będę miała, to mogę wysłać o ile się uda i nie spleśnieje ..... bo kalorki coraz chłodniejsze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eeee, ja to bardziej chyba w kategoriach żartu, kto by tam chciał sie paprać z wysyłaniem zakwasu, już lepiej popytam w zaprzyjaźnionej piekarni. :wink:

Poza tym - nie ma żadnej gwarancji w jakim stanie ten zakwas by dotarł, mógłby to być problem nikt nie zapewni właściwej temperatury. :lol:

Prawdę powiedziawszy, na razie nie krzywduję sobie z tym moim chlebkiem drożdżowym, smaczny jest i pachnący też. :wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...