Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Izuniu :-) Milo Cie widziec! Moze w koncu spotkamy sie kiedys na sesji u Leszka ;) 8)

Z tym chlebem, to potrzeba mnie zmusila. Strasznie sie wydelikacilam i jakos wszelakie ulepszacze i polepszacze zaczyly mi okrutnie doskwierac :roll:

Moze kiedys do piecowego chleba "dorosne" ... nie mowie nie ... ;) Skoro wlasny chleb upieklam i swiat sie nie zawalil, to wszystko jest mozliwe ;)

Depsia, moge jeszcze z jednym pytankiem? Jaka w smaku takiego domowego chleba jest roznica po dodaniu otrebow? I ktore lepsze: owsiane, pszenne czy zytnie? I czy wczesniej trzeba z nimi cos robic, czy sypiesz i bedzie ok?

Ambercia, z tą maszynką to nie wiem, jak, bo nie wiem, z jakiej mąki pieczesz. Ja używam pszennej typ 650 i dodaję jakieś 5% jej wagi otrębów, wszystko jedno jakich, i mam mąkę prawie jak razową. Jeśli chcesz całkiem razowo to dodaj cała paczkę otrębów, jakieś 150 g na 1 kg mąki i wyjdzie jak razowiec, także w smaku. Nie mówiąc o zdrowotności. 8)

I w ogóle - co Wy z Izą za konszachty macie, co? :lol:

wiesz Anetko, bo my z Beatką to modelki jesteśmy i mamy wspólnego przyjaciela co nam czasem sesje foto cyka ;)

hihihihi

tylko jakoś nigdy spotkać się nie możemy :)

a teraz na poważnie :)

Beatko, jak będziesz blisko Reala, to mimo wszystko wejdź tam :D i kup mąkę żytnią żurkową (jest tam tylko taka jedna) i dodaj jej do pieczenia chleba, wyjdzie Ci razowiec :)

dodaj na łoko ;) ze 2 łyżki miodu i będzie chleb na miodzie ;)

chyba najlepiej jakiś lipny ;) nie wymyślny francuski lawendowy ;)

powodzenia :*

wiesz Anetko, bo my z Beatką to modelki jesteśmy i mamy wspólnego przyjaciela co nam czasem sesje foto cyka ;)

hihihihi

tylko jakoś nigdy spotkać się nie możemy :)

Nieeee! Naprawdę?????? :o :o :o

:o To Wy też u Leszka sesje macie? :o

Czy to nie Was w zeszłym tygodniu widziałam? :o 8) :lol:

Będę się upierać, że maka z otrębami lepsza, bo otręby to jest dokładnie to, co zostaje odrzucone z maki w trakcie jej przemiału. Znaczy, jak mielą ziarno to w wyniku przemiału ma się mąkę białą i otręby - łuski, otoczki i inne wartościowe pyszności zmielone.

Mąka razowa jest raz mielona i nie odrzuca się otrębów.

Ergo: jak do białej mąki dodać otrębów, ma się klasyczną mąkę z pełnego przemiału. 8) :D

Smacznego! :wink:

A z miodem to Iza rację ma! Dodać i już. :D :D :D

Dziewczyny u nas w Tesco kupilam kiedys mieszanke do chleba - CHLEB POLSKI - Sądecki - wieloziarnisty z ziarnami 3 zboz.

Zrobilam normalnie na drozdzach i byl bardzo smaczny chlebek, wiec, polecam, bo sprawdzone. :p

Dziewczyny u nas w Tesco kupilam kiedys mieszanke do chleba - CHLEB POLSKI - Sądecki - wieloziarnisty z ziarnami 3 zboz.

Zrobilam normalnie na drozdzach i byl bardzo smaczny chlebek, wiec, polecam, bo sprawdzone. :p

Te mieszanki mozna w TESCO, mozna tez przez net. Ja wyprobowalam z Chleba Polskiego jeszcze Graham i Goralski. Do pierwszego dodalam cebulki, do drugiego slonecznik. Oba wyszly pyszne!

Też sie właśnie nad tym zastanawiałam. :roll:

Człowiek nigdy nie ma pewności co oni tam dodali, dlatego wolę najtańsza na świecie mąkę zwykłą 650 (kosztuje zdrowo poniżej złotówki), do tego otręby pszenne, też te zwykłe, najtańsze, bez żadnych polepszających dodatków.

Ambercia, ja Ci mówię, Ty wypróbuj. :wink:

Depsia, alez ja mieszam, mieszam :-) Na poczatku wrzucilam mieszanke i bylo ok :-) W skladzie nie ma zadnych niecnych dodatkow, ale kto ja tam wie ...

Teraz make kupuje tylko w sklepach EKO. I chyba, ze EKO to taka droga bo prawie zwykla zaczyna sie od 5 - 6 zeta 8) Tym samym zgromadzilam normalna pszenna, ktora mieszam w roznych ilosciach z zytnia typu graham i zytnia razowa. Orkiszowa tez kupilam 8) I cale mnostwo ekologicznych dodatkow 8)

A z zakwasu sie wycofuje! Wybablil, ale ja dopiero teraz przeczytalam o tych etapach zakwaszania ... no prosze panstwa, nie bede chleba trzy dni wazyla :lol: I pomyslec, ze zylam w przekonaniu, ze zakwas ciach do maszyny i zadziala jak drozdze :lol:

Ech, Ty, miejski burzuju... :lol:

Biedronka, kochana, Biedronka! :lol:

Mąka Babuni.

Albo Intermarche, też mają 650.

W Kauflandzie to spory wybór mąk mają, a tańszych to już na pewno nigdzie nie trafisz. I otręby mają też tanie. :lol:

EKO jest drogie. :wink:

a czy te mieszanki nie zawierają ulepszaczy??

kiedyś sprawdzałam jedną taką w Piotrze i Pawle, ale nie było podanego składu ....

Napisane jest, ze nie zawieraja konserwantow, ulepszaczy i chemicznych dodatkow.

u mnie tak samo pisalo jak u zeljki[/b , tyle , ze po niemiecku :lol:

teraz mieszam na oko make zwykla pszenna z pszenna razowa i zytnia razowa ... :roll: :D

ja tak samo :lol:

mieszam, mieszam i........co wyjdzie to jest dobre :lol:

wczoraj zamieszałam drugi chleb na zakwasie, dodałam miodu i śliwki :lol: i na noc do lodówki, teraz w blaszce wyrasta do pieczenia :lol:

normalnie fajne takie pieczenie, bo samo sie robi :wink: :lol: