Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie odnosnie zytnich otrebow. Jesli akurat nie mam maki zytniej razowej, czy moge ich dac tyle ile przewidziano maki razowej i bedzie ok? Np 300g? Czy jakos mniejsza ilosc a reszte uzupelnic maka pszenna.

I jeszcze dodam, ze ma wyjsc razowiec.

A moze zle glowkuje :roll:

Nie, nie, same otręby to nie mąka, już lepiej zmieszaj z jakąś mąką, choćby i pszenną, to nie szkodzi. Tak, żeby w sumie wyszło te 300-400 g, wtedy ew. dodaj wody, wiesz już na pewno jaka ma być konsystencja ciasta. :D

A z tym czerstwym i świeżym to janie wiem właściwie. Wszyscy wiedzą, że czerstwe zdrowsze, ale kto wie, dlaczego? :roll:

Trza by pogooglać. :D

A ja mam pytanie odnosnie zytnich otrebow. Jesli akurat nie mam maki zytniej razowej, czy moge ich dac tyle ile przewidziano maki razowej i bedzie ok? Np 300g? Czy jakos mniejsza ilosc a reszte uzupelnic maka pszenna.

I jeszcze dodam, ze ma wyjsc razowiec.

A moze zle glowkuje :roll:

Nie, nie, same otręby to nie mąka, już lepiej zmieszaj z jakąś mąką, choćby i pszenną, to nie szkodzi. Tak, żeby w sumie wyszło te 300-400 g, wtedy ew. dodaj wody, wiesz już na pewno jaka ma być konsystencja ciasta. :D

A z tym czerstwym i świeżym to janie wiem właściwie. Wszyscy wiedzą, że czerstwe zdrowsze, ale kto wie, dlaczego? :roll:

Trza by pogooglać. :D

Tak, ale niestety świeże jest smaczniejsze :-?

Ciekawe, czy czerstwe odświeżane w piekarniku traci właściwości zdrowotne i jest jak świeże? Czy ma smak świeżego i właściwości czerstwego? :o :roll:

Chyba powinnam zacząć szukać po necie jakiejś odpowiedzi, temat mnie zaintrygował. :lol:

Wczoraj ziołowy upiekłam. :D

Depsia, ja juz net przeszukalam ... I wszedzie ten sam frazes swieze nie jest zdrowe, a czerstwe tak.

Nasuwa sie kolejne pytanie. Kiedy swieze staje sie czerstwe ;) No i czy swieze-cieple tylko niezdrowe, czy swieze-zimne-miekkie rowniez :lol:

A ma ktos sprawdzony przepis na dobry miodowy graham i orkiszowy na drozdzach?

Iza, dzięki za linkę - dzięki temu trafiłam do nasion orkiszu i amarantusa. :D

Posiejemy na próbę odrobinkę w tym roku, jeśli będa sobie radziły to może coś sie z nimi pomyśli. 8)