Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iza, dzięki za linkę - dzięki temu trafiłam do nasion orkiszu i amarantusa. :D

Posiejemy na próbę odrobinkę w tym roku, jeśli będa sobie radziły to może coś sie z nimi pomyśli. 8)

 

Co do siania to orkisz rosnie az miło. Jest pszenica ekstensywną i jak najbardziej do upraw ekologicznych.

Natomiast amarantus to juz inna sprawa. Paskuda lubi zjeść - dość zyżne i wilgotne (ale nie totalnie mokre)stanowiska. Do tego bestia wrażliwy na szarą pleśń (osobiscie robiłam badania). I do tego trzeba siac jek mak np. z piaskiem bo wymaga rzadkiej obsady. Ale za to przepiękna roslina sama w sobie. Dochodzi do 2 m wysokości. Ma bajeczne kolory. Jak sie uda to plon niezly. Mąka z amarantusa to w zasadzie świetny polepszacz pieczywa - lepiej rosnie itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto moje dzielo! Zakalca nie ma, smakuje swietnie.

 

http://img9.imageshack.us/img9/3516/img6640l.jpg

 

Przepis dostalam od serbskiej kolezanki z pracy

 

dalam :

250 gr maki kukurydz.

250 maki pszennej 505

lyzeczke soli

paczke proszku do pieczenia

1 jajko

1 szklanke mleka

1/4 szklanki oliwy

60 gram masla

1 lyzeczka cukru

 

wszystko wyrobic i do pieca.

Chlebek jest kruchszy niz normalny.

 

Nastepny zrobie na drozdzach albo zakwasie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieklam 40 min. w temperaturze 180 st.

Ale uwaga, kruszy sie mocno, nie mozna go posmarowac maslem.

Bede probowac inne przepisy.

właśnie tego kruszenia się obawiałam :(

wiem jak kruszyły się moje tortille :D

trzeba w tym przepisie zmniejszyć ilość mąki kukurydzianej w stosunku do pszennej

a możesz pokazać zdjęcie po przekrojeniu??

 

chleb na proszku .... i to aż takiej ilości :(

nie bardzo mi to odpowiada

ciekawe czy na drożdżach wyrośnie

 

a jaki jest w smaku??

mąka kukurydziana jest wyczuwalna??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maka kukurydziana zawsze mi się wydawała taka... bez smaku.... :roll:

Pewnie kwestia ilości soli. :wink:

 

DPSiu, mąka kukurydziana dodana do panierki z mąki pszennej, powoduje że panierka jest chrupka, a do ciasta na pierogi że jest twardsze :)

 

A przy okazji zapytam, ponieważ chcę upiec chleb wg Twojego przepisu, czy nie dajesz do składników żadnego tłuszczu? Ani masła, ani oleju?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...