Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:oops: :oops: :oops:

jak sniadanko do lozka ....to tylko takie :oops:

 

http://img91.imageshack.us/img91/9026/p2150083.jpg

 

Frosch robil :oops: .......dlatego nie ma serwetki :roll: :lol: :lol: :lol:

zeby nie bylo - uczyl sie od "serduszkowej mistrzyni " :wink: :D :D

wy jesteście niepoprawni romantycy :lol:

 

.....a chleb wg ktorego przepisu piekłas? wygląda nieźle :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis ? :roll:

hmmmm...coz......przepis jest na kajzerki :oops: :lol: :lol:

z tym , ze sypie okolo polowy maki pszennej , potem troche pszennej razowej, troche zytniej razowej , jak za suche dolewam wody , jak za mokre dosypuje platkow owsianych :roll: :lol:

nie daje wogole cukru, drozdze sa suche z torebki a soli daje dwa razy tyle co w przepisie :wink:

dziele czasto na dwie czesci : do jednej dodaje przesmazona cebulke i pokrojone drobno oliwki , do drugiej wsypuje slonecznik, pestki dyni , siemie lniane :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Frosia -jak Ty przy tym swoim gotowaniu mozesz byc taka chuda :o jakie to niesprawiedliwe :cry: dzisiaj nie wlazlam w cudowną kieckę za 100zl ,ktora wygladala jak milon dolarow :cry: :cry: :cry: od dzisiaj do konca świata bede tylko na wodzie mineralnej :-? nie upiekę wiecej chleba ,ciasta ,ani nic wiecej nie ugotuje mojemu H . chocby błagal i prosil :evil:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ew-unia ja tego nie wcinam na pol z froschem

jestem nieprzyzwoicie dobra i oddaje mu ...3/4

dlatego to on a nie ja musi sie odchudzac :lol:

ty wez nie przesadzaj !!!

choociaz .....nie powiem .....jedna twoja kiecka bardzo mi sie podoba i nawet za te 100 zl moglabym ja od ciebie odkupic :oops: :roll:

tak wiec daruj sobie te mineralke - z zycia trzeba czerpac wszystko co najpiekniejsze 8) :lol: :lol: :oops: :oops:

obiecuje ci, ze jak zostane juz babcia - zaczne bardziej wygladac , bo przeciez babunia musi byc "mieciutka" , prawda ? :p :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanko do doświadczonych domowych piekarzy bo my dopiero raczkujemy w tym temacie :oops: .

 

Pieczemy chleb według dwóch przepisów:

 

Pierwszy - 3 szklanki maki pszennej, 2 szklanki maki razowej, 4 dag drożdży, 2 szklanki ciepłej wody lub mleka, 1 łyżeczka soli,1 łyżka cukru, 1 łyżka oleju, kminek lub inne ziarno

Zalać drożdże z jedną łyżką cukru ciepłą wodą. Dodać po chwili całą mąkę razową i jedną szklankę mąki pszennej. Wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać resztę maki, sól, olej i wyrabiać intensywnie przez pięć minut. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po pół godzinie włożyć (nie do pełna)ciasto do foremek wysmarowanych olejem. Wygładzić, posypać ziarnem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec z niedomkniętymi drzwiczkami aż chleb wypełni całą foremkę. Zamknąć drzwiczki i piec jeszcze 40 min.

 

Problem

W smaku jest pyszny ale niestety strasznie się kruszy i dość szybko obsycha (po dwóch dniach od upieczenia jest już dość twardy :( ). Czy można ten przepis jakoś poprawić żeby mniej się kruszyło/obsychało.

 

Drugi - Składniki:

• 1/2 kg mąki pszennej

• 1/2 kg mąki razowej żytniej

• około 8 dag drożdży

• 1 łyżeczka cukru

• 1 łyżka soli

• 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

• ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone

Przepis: Mąkę wymieszać w misce z ziarnami (po 1-2 garści ziaren) i solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką ciepłej wody. Przykryć drożdże z wodą delikatnie nagarniając mąkę. Poczekać, aż drożdże podrosną, dolać resztę wody i dokładnie wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie rozłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (podłużne jak na makowce). Jeśli ciasta jest za mało - poczekać ze wstawieniem, aż jeszcze wyrośnie w blaszkach (ma być blisko brzegów). Wierzch posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki wody żółtkiem i posypać makiem i ziarnami.

Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, a potem 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjmować gorący z foremek.

 

Problem

Tak samo jak ten pierwszy - w smaku dobry ale jest ale... opada w dość dziwny sposób - skórka się trzyma a opada środek i w efekcie powstaje dziura pomiędzy skórką a miąszem :( i chleb ciężko się kroi. Co z tym zrobić?

 

Ale elaborat mi wyszedł :oops: . Z góry dziękuję za rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

izat, a moze w srode, co? Planuje zakupy w Zlotych, wiec kawa w milym towarzystwie to byloby to :-) Daj znac :-)

Beatko,

jestem teraz wyjechana, będę w wawie dopiero za dwa tygodnie :)

 

jeśli chodzi o chleb na drożdżach, to niestety też zauważyłam, że duuużo krócej zachowuje świeżość i bardziej się kruszy

zastosują mąkę orkiszową, ona ma dużo "kleju" może będzie się mniej kruszył

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki spróbuję z tą mąką orkiszową tylko mam jedno pytanie czy całą mąkę (pszenną i razową) zastąpić orkiszową czy tylko jedną z nich? Czy zamiana na mąkę orkiszową wpływa jakoś na ilość pozostałych składników?

 

Nie chciałabym popełnić tego błędu, który kiedyś popełniłam przy pizzy tzn. zamieniłam mąkę pszenną na razową bez modyfikacji reszty przepisu i niestety ciasto nie było zbyt udane :evil: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki spróbuję z tą mąką orkiszową tylko mam jedno pytanie czy całą mąkę (pszenną i razową) zastąpić orkiszową czy tylko jedną z nich? Czy zamiana na mąkę orkiszową wpływa jakoś na ilość pozostałych składników?

 

Nie chciałabym popełnić tego błędu, który kiedyś popełniłam przy pizzy tzn. zamieniłam mąkę pszenną na razową bez modyfikacji reszty przepisu i niestety ciasto nie było zbyt udane :evil: .

 

Aglaia, nie jestem jakims ekspertem w temacie chleba, ale od paru dni pieke tylko orkisz i wychodzi pyszny :-) Nie mniej daje maksymalnie do 50% maki orkiszowej. Gdy dalam wiecej, to chleb byl bardzo dobry smakowo, ale sprawial wrazenie mocno "gliniastego". Orkisz jest mocno kleisty i nawet niewielki dodatek poprawia spoistos chleba :-)

 

izat, no to next time :-) Mnie nie ma od 17 marca, ale chyba na poczatku kwietnia powinnam juz byc ponownie :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...