Sloneczko 06.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Froschka, układałaś foremki na wierzchu? Zdradź tajemnicę tych wzorków http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ave.gif DPSko, będę piekła, dziękuję! http://img526.imageshack.us/img526/6691/przytulxw2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 06.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 przed wlozeniem do piekarnika nacielam chlebki foremkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Noo, super Nie mam foremek, gdzieś się schowały w trakcie przeprowadzki, ale mam... szklanki i zrobię wzorki z kółek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 06.03.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 musza byc dosc ostre na brzegach ja nacinam wyrosniete juz chleby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.03.2009 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 To serduszko superanckie! Muszę spróbować taki upiec, mam taką foremkę. Byłby fajny chlebek na dożynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 06.03.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 pochwale sie moimi chlebkami http://img91.imageshack.us/img91/9664/p2140046.jpg Padlam na kolana ... pomijam fakt, ze wywija jak malo kto, kreci i hula, wypieka to jeszcze taaaka zakochana estetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 06.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 jak sniadanko do lozka ....to tylko takie http://img91.imageshack.us/img91/9026/p2150083.jpg Frosch robil .......dlatego nie ma serwetki zeby nie bylo - uczyl sie od "serduszkowej mistrzyni " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.03.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 jak sniadanko do lozka ....to tylko takie http://img91.imageshack.us/img91/9026/p2150083.jpg Frosch robil .......dlatego nie ma serwetki zeby nie bylo - uczyl sie od "serduszkowej mistrzyni " wy jesteście niepoprawni romantycy .....a chleb wg ktorego przepisu piekłas? wygląda nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 06.03.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Froschka ... moge tylko napisac, ze robi wrazenie Przyznam, ze uwielbiam takie male akty uczucia w drobiazgach zycia codziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 06.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 przepis ? hmmmm...coz......przepis jest na kajzerki z tym , ze sypie okolo polowy maki pszennej , potem troche pszennej razowej, troche zytniej razowej , jak za suche dolewam wody , jak za mokre dosypuje platkow owsianych nie daje wogole cukru, drozdze sa suche z torebki a soli daje dwa razy tyle co w przepisie dziele czasto na dwie czesci : do jednej dodaje przesmazona cebulke i pokrojone drobno oliwki , do drugiej wsypuje slonecznik, pestki dyni , siemie lniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.03.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Frosia -jak Ty przy tym swoim gotowaniu mozesz byc taka chuda jakie to niesprawiedliwe dzisiaj nie wlazlam w cudowną kieckę za 100zl ,ktora wygladala jak milon dolarow od dzisiaj do konca świata bede tylko na wodzie mineralnej nie upiekę wiecej chleba ,ciasta ,ani nic wiecej nie ugotuje mojemu H . chocby błagal i prosil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 06.03.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ew-unia ja tego nie wcinam na pol z froschem jestem nieprzyzwoicie dobra i oddaje mu ...3/4 dlatego to on a nie ja musi sie odchudzac ty wez nie przesadzaj !!! choociaz .....nie powiem .....jedna twoja kiecka bardzo mi sie podoba i nawet za te 100 zl moglabym ja od ciebie odkupic tak wiec daruj sobie te mineralke - z zycia trzeba czerpac wszystko co najpiekniejsze obiecuje ci, ze jak zostane juz babcia - zaczne bardziej wygladac , bo przeciez babunia musi byc "mieciutka" , prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.03.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 frosch, jestem pod wrażeniem Twoich serduszkowych chlebków aż żal takie serce pokroić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.03.2009 01:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Normalnie serce się kroi człowiekowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.03.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 izat, a moze w srode, co? Planuje zakupy w Zlotych, wiec kawa w milym towarzystwie to byloby to Daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 09.03.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Mam pytanko do doświadczonych domowych piekarzy bo my dopiero raczkujemy w tym temacie . Pieczemy chleb według dwóch przepisów: Pierwszy - 3 szklanki maki pszennej, 2 szklanki maki razowej, 4 dag drożdży, 2 szklanki ciepłej wody lub mleka, 1 łyżeczka soli,1 łyżka cukru, 1 łyżka oleju, kminek lub inne ziarno Zalać drożdże z jedną łyżką cukru ciepłą wodą. Dodać po chwili całą mąkę razową i jedną szklankę mąki pszennej. Wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać resztę maki, sól, olej i wyrabiać intensywnie przez pięć minut. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po pół godzinie włożyć (nie do pełna)ciasto do foremek wysmarowanych olejem. Wygładzić, posypać ziarnem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec z niedomkniętymi drzwiczkami aż chleb wypełni całą foremkę. Zamknąć drzwiczki i piec jeszcze 40 min. Problem W smaku jest pyszny ale niestety strasznie się kruszy i dość szybko obsycha (po dwóch dniach od upieczenia jest już dość twardy ). Czy można ten przepis jakoś poprawić żeby mniej się kruszyło/obsychało. Drugi - Składniki: • 1/2 kg mąki pszennej • 1/2 kg mąki razowej żytniej • około 8 dag drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka soli • 3 i 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody • ziarna: sezam, słonecznik, dynia, otręby pszenne prażone Przepis: Mąkę wymieszać w misce z ziarnami (po 1-2 garści ziaren) i solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką ciepłej wody. Przykryć drożdże z wodą delikatnie nagarniając mąkę. Poczekać, aż drożdże podrosną, dolać resztę wody i dokładnie wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie rozłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (podłużne jak na makowce). Jeśli ciasta jest za mało - poczekać ze wstawieniem, aż jeszcze wyrośnie w blaszkach (ma być blisko brzegów). Wierzch posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki wody żółtkiem i posypać makiem i ziarnami. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C, a potem 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjmować gorący z foremek. Problem Tak samo jak ten pierwszy - w smaku dobry ale jest ale... opada w dość dziwny sposób - skórka się trzyma a opada środek i w efekcie powstaje dziura pomiędzy skórką a miąszem i chleb ciężko się kroi. Co z tym zrobić? Ale elaborat mi wyszedł . Z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 09.03.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 izat, a moze w srode, co? Planuje zakupy w Zlotych, wiec kawa w milym towarzystwie to byloby to Daj znac Beatko, jestem teraz wyjechana, będę w wawie dopiero za dwa tygodnie jeśli chodzi o chleb na drożdżach, to niestety też zauważyłam, że duuużo krócej zachowuje świeżość i bardziej się kruszy zastosują mąkę orkiszową, ona ma dużo "kleju" może będzie się mniej kruszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 09.03.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Dzięki spróbuję z tą mąką orkiszową tylko mam jedno pytanie czy całą mąkę (pszenną i razową) zastąpić orkiszową czy tylko jedną z nich? Czy zamiana na mąkę orkiszową wpływa jakoś na ilość pozostałych składników? Nie chciałabym popełnić tego błędu, który kiedyś popełniłam przy pizzy tzn. zamieniłam mąkę pszenną na razową bez modyfikacji reszty przepisu i niestety ciasto nie było zbyt udane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 09.03.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Dzięki spróbuję z tą mąką orkiszową tylko mam jedno pytanie czy całą mąkę (pszenną i razową) zastąpić orkiszową czy tylko jedną z nich? Czy zamiana na mąkę orkiszową wpływa jakoś na ilość pozostałych składników? Nie chciałabym popełnić tego błędu, który kiedyś popełniłam przy pizzy tzn. zamieniłam mąkę pszenną na razową bez modyfikacji reszty przepisu i niestety ciasto nie było zbyt udane . Aglaia, nie jestem jakims ekspertem w temacie chleba, ale od paru dni pieke tylko orkisz i wychodzi pyszny Nie mniej daje maksymalnie do 50% maki orkiszowej. Gdy dalam wiecej, to chleb byl bardzo dobry smakowo, ale sprawial wrazenie mocno "gliniastego". Orkisz jest mocno kleisty i nawet niewielki dodatek poprawia spoistos chleba izat, no to next time Mnie nie ma od 17 marca, ale chyba na poczatku kwietnia powinnam juz byc ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.03.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Hm, nie mam żadnych doświadczeń z mąką orkiszową, ale wskazówek w necie pełno: tutaj. Pewnie niedługo sama będę korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.