Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to tak sobie z Izą rozmawiam i się okazało, że przegapiłam ten wątek. Dawno temu piekłam chleby w piekarniku na drożdżach. Ostatnio zakupiliśmy maszynę do chleba wypróbowaliśporo przepisów. Przestałam odwiedzać piekarnię (chyba że po drożdzówki do szkoły dla dzieci). Od 3 tyg piekę na zakwasie. Przepisy na razie mam z podanej wcześniej strony http://www.chleb.info.pl. Ale zamierzam eksperymentować z dodatkami. Chętnie się dołączę do wątku chlebomaniaczek

 

A wasze wypieki cudowne są

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to powiedz, jakie są Twoje osobiste odczucia, Sylwio - czy chleb na zakwasie rzeczywiście jest dużo smaczniejszy? :roll:

Ciągle mam tremę, jesli o zakwas chodzi i nie wiem, czy warto kruszyć o niego kopię... :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

depesiu - ja też cały czas piekę na zakwasie z tego przepisu, który tu podawałam (tylko dodatki zmieniam, czasem jakieś zioła sypnę), nam bardzo ten chleb smakuje, nie piekłam chleba na drożdżach tylko bułeczki, no i bułeczki są pycha (ale raczej raz w miesiącu niż codziennie) więc trudno mi porównać chleb na drożdżach i na zakwasie. ale raczej na taki drożdżowy się nie przerzucimy ;-). na pewno warto spróbować - będziesz miała porównanie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem nic mu nie będzie :-) ja go trzymam w lodówce dość długo - raz nawet ze 3 tygodnie i też ładny chlebek z niego wyrósł więc...jak paczką wyślę to pewnie za 2-3 dni będzie u Ciebie - nic mu nie powinno się stać (moim zdaniem).

ale będziesz musiała poczekać aż będę robiła nowy chlebek, żebym więcej zakwasu odłożyła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spoks - w tym tygodniu powinnam piec w piątek ale że wyjazd na weekend się szykuje to dopiero w przyszłym będę piekła - wtedy odłożę i dla Ciebie, tylko adres mi podaj ;-).

 

p.s. mój zakwas (czyli kawałek surowego ciasta wyrobionego z chleba z wcześniejszym zakwasem) będzie z ziarnami (siemię + słonecznik) i płatkami owsianymi - bo takie ciasto zazwyczaj przygotowuję, to nie wiem czy Ci to nie będzie przeszkadzać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. :oops: :roll:

no właśnie!! :D

zrób też sama, ale użyj go po 3 dniach, nie czekaj do 5

potem do lodówki i będzie jak znalazł do następnego chlebka

wypróbowałam taki sposób i jest chyba najpewniejszy, nie zdąży się zepsuć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też do tej pory piekłam chleb na drożdżach, teraz wychodowałam sobie piękny zakwas ale na mące żurkowej typ 1400, a jako że bąbluje już 6-ty dzień wypadałoby go użyć

i teraz pytanie do bardziej doświadczonych piekareczek 8) czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej, czy musi być typowo chlebowa?

pytam dlatego,że wszędzie odradzają zwykłe mąki a nie chciałabym zniszczyć sobie takiego fajnego zakwasiku :D co radzicie, piec z tego co mam,czy lecieć na zakupy? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno.

U mnie w domu też za ciepło nie jest - ok 19-20 stopni i zakwas wyszedł. Bąbelkował może trochę słabiej, ale chlebek był pyszny.

 

Gabula - możesz użyć zwykłej pszennej mąki, zresztą całego zakwasu nie zużyjesz, więc ewentualnie zastanie trochę na mąką chlebową :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi pierwszy zakwas wcale nie przyrósł, nie bąbelkował i tylko zapach zmenił. Zrobiłam na nim pyszny chlebek (dodałam na wszelki wypadek drożdzy troszkę) i zaczęłam na nim na nowo robić zakwas 60-godzinny ten już ślicznie rósł i bąbelkował. Dziś znowu wyjęłam zakwas z lodówki podkarmię i w piątek rano piekę chlebek (powinnam w cz wieczorem ale jutro późno wrócę)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...