Aglaia 10.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Na razie decyzja podjęta - będziemy próbować na zakwasie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 20.03.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No to tak sobie z Izą rozmawiam i się okazało, że przegapiłam ten wątek. Dawno temu piekłam chleby w piekarniku na drożdżach. Ostatnio zakupiliśmy maszynę do chleba wypróbowaliśporo przepisów. Przestałam odwiedzać piekarnię (chyba że po drożdzówki do szkoły dla dzieci). Od 3 tyg piekę na zakwasie. Przepisy na razie mam z podanej wcześniej strony http://www.chleb.info.pl. Ale zamierzam eksperymentować z dodatkami. Chętnie się dołączę do wątku chlebomaniaczek A wasze wypieki cudowne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.03.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No to powiedz, jakie są Twoje osobiste odczucia, Sylwio - czy chleb na zakwasie rzeczywiście jest dużo smaczniejszy? Ciągle mam tremę, jesli o zakwas chodzi i nie wiem, czy warto kruszyć o niego kopię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 22.03.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Depesiu zależy co kto lubi ja chlebka na zakwasie nie zamieniłabym na żaden inny, Dzieci wolą te na drożdżach- są delikatniejsze w smaku. Może ten zakwas na noc pod kołdrę by nie zmarzł? albo do piekarnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.03.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 depesiu - ja też cały czas piekę na zakwasie z tego przepisu, który tu podawałam (tylko dodatki zmieniam, czasem jakieś zioła sypnę), nam bardzo ten chleb smakuje, nie piekłam chleba na drożdżach tylko bułeczki, no i bułeczki są pycha (ale raczej raz w miesiącu niż codziennie) więc trudno mi porównać chleb na drożdżach i na zakwasie. ale raczej na taki drożdżowy się nie przerzucimy . na pewno warto spróbować - będziesz miała porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 23.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno. A przepisy ostatnio bierzemy stąd: http://www.goscinneprogi.pl/ku_pieczywo.html Chałka ostatnio wyszła pierwsza klada i bułeczki niedzielne też pycha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dzięki, dziewczynki, za Wasze wsparcie, choć chyba jednak poczekam z tym zakwasem do ciepłych letnich dni... Póki co, piekę drożdżowy i też jedzą, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 depesia ja podtrzymuję, że jak będziesz chciała to Ci wyślę zakwas, ale oczywiście jak będziesz chciała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A on dojdzie w zdrowiu i całości? Jak dojdzie, to pewnie, że chcę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 moim zdaniem nic mu nie będzie ja go trzymam w lodówce dość długo - raz nawet ze 3 tygodnie i też ładny chlebek z niego wyrósł więc...jak paczką wyślę to pewnie za 2-3 dni będzie u Ciebie - nic mu nie powinno się stać (moim zdaniem). ale będziesz musiała poczekać aż będę robiła nowy chlebek, żebym więcej zakwasu odłożyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Rany, to chyba się uśmiechnę o ten zakwas (albo ciasto zakwaszone, nie wiem jak to się w sumie nazywa ). Oczywiście, że cierpliwie i grzecznie poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 spoks - w tym tygodniu powinnam piec w piątek ale że wyjazd na weekend się szykuje to dopiero w przyszłym będę piekła - wtedy odłożę i dla Ciebie, tylko adres mi podaj . p.s. mój zakwas (czyli kawałek surowego ciasta wyrobionego z chleba z wcześniejszym zakwasem) będzie z ziarnami (siemię + słonecznik) i płatkami owsianymi - bo takie ciasto zazwyczaj przygotowuję, to nie wiem czy Ci to nie będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.03.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Rany, to chyba się uśmiechnę o ten zakwas (albo ciasto zakwaszone, nie wiem jak to się w sumie nazywa ). Oczywiście, że cierpliwie i grzecznie poczekam. tak myślałam, że chcesz tylko się tremujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. no właśnie!! zrób też sama, ale użyj go po 3 dniach, nie czekaj do 5 potem do lodówki i będzie jak znalazł do następnego chlebka wypróbowałam taki sposób i jest chyba najpewniejszy, nie zdąży się zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.03.2009 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No kiedy on nie chce zacząć nic robić, nie przybywa go i nie ma bąbelków. A kaloryfera w domu to ja nie mam, żeby go tam postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda_ja 25.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Parę razy upiekłam chlebek na zakwasie w piekarniku, pięknie wyglądał i pachniało w całym domu, a ile dzieciaki mają radochy z mieszana ciasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.03.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja też do tej pory piekłam chleb na drożdżach, teraz wychodowałam sobie piękny zakwas ale na mące żurkowej typ 1400, a jako że bąbluje już 6-ty dzień wypadałoby go użyć i teraz pytanie do bardziej doświadczonych piekareczek czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej, czy musi być typowo chlebowa? pytam dlatego,że wszędzie odradzają zwykłe mąki a nie chciałabym zniszczyć sobie takiego fajnego zakwasiku co radzicie, piec z tego co mam,czy lecieć na zakupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 25.03.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno. U mnie w domu też za ciepło nie jest - ok 19-20 stopni i zakwas wyszedł. Bąbelkował może trochę słabiej, ale chlebek był pyszny. Gabula - możesz użyć zwykłej pszennej mąki, zresztą całego zakwasu nie zużyjesz, więc ewentualnie zastanie trochę na mąką chlebową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 25.03.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Mi pierwszy zakwas wcale nie przyrósł, nie bąbelkował i tylko zapach zmenił. Zrobiłam na nim pyszny chlebek (dodałam na wszelki wypadek drożdzy troszkę) i zaczęłam na nim na nowo robić zakwas 60-godzinny ten już ślicznie rósł i bąbelkował. Dziś znowu wyjęłam zakwas z lodówki podkarmię i w piątek rano piekę chlebek (powinnam w cz wieczorem ale jutro późno wrócę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.