Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to tak sobie z Izą rozmawiam i się okazało, że przegapiłam ten wątek. Dawno temu piekłam chleby w piekarniku na drożdżach. Ostatnio zakupiliśmy maszynę do chleba wypróbowaliśporo przepisów. Przestałam odwiedzać piekarnię (chyba że po drożdzówki do szkoły dla dzieci). Od 3 tyg piekę na zakwasie. Przepisy na razie mam z podanej wcześniej strony http://www.chleb.info.pl. Ale zamierzam eksperymentować z dodatkami. Chętnie się dołączę do wątku chlebomaniaczek

A wasze wypieki cudowne są

No to powiedz, jakie są Twoje osobiste odczucia, Sylwio - czy chleb na zakwasie rzeczywiście jest dużo smaczniejszy? :roll:

Ciągle mam tremę, jesli o zakwas chodzi i nie wiem, czy warto kruszyć o niego kopię... :roll: :wink:

depesiu - ja też cały czas piekę na zakwasie z tego przepisu, który tu podawałam (tylko dodatki zmieniam, czasem jakieś zioła sypnę), nam bardzo ten chleb smakuje, nie piekłam chleba na drożdżach tylko bułeczki, no i bułeczki są pycha (ale raczej raz w miesiącu niż codziennie) więc trudno mi porównać chleb na drożdżach i na zakwasie. ale raczej na taki drożdżowy się nie przerzucimy ;-). na pewno warto spróbować - będziesz miała porównanie.

moim zdaniem nic mu nie będzie :-) ja go trzymam w lodówce dość długo - raz nawet ze 3 tygodnie i też ładny chlebek z niego wyrósł więc...jak paczką wyślę to pewnie za 2-3 dni będzie u Ciebie - nic mu nie powinno się stać (moim zdaniem).

ale będziesz musiała poczekać aż będę robiła nowy chlebek, żebym więcej zakwasu odłożyła.

spoks - w tym tygodniu powinnam piec w piątek ale że wyjazd na weekend się szykuje to dopiero w przyszłym będę piekła - wtedy odłożę i dla Ciebie, tylko adres mi podaj ;-).

p.s. mój zakwas (czyli kawałek surowego ciasta wyrobionego z chleba z wcześniejszym zakwasem) będzie z ziarnami (siemię + słonecznik) i płatkami owsianymi - bo takie ciasto zazwyczaj przygotowuję, to nie wiem czy Ci to nie będzie przeszkadzać?

No kurczę, jakoś głupio, żeby musiały mi dziewczyny zakwas wysyłać, bo sama nie zrobiłam. :oops: :roll:

no właśnie!! :D

zrób też sama, ale użyj go po 3 dniach, nie czekaj do 5

potem do lodówki i będzie jak znalazł do następnego chlebka

wypróbowałam taki sposób i jest chyba najpewniejszy, nie zdąży się zepsuć

Ja też do tej pory piekłam chleb na drożdżach, teraz wychodowałam sobie piękny zakwas ale na mące żurkowej typ 1400, a jako że bąbluje już 6-ty dzień wypadałoby go użyć

i teraz pytanie do bardziej doświadczonych piekareczek 8) czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej, czy musi być typowo chlebowa?

pytam dlatego,że wszędzie odradzają zwykłe mąki a nie chciałabym zniszczyć sobie takiego fajnego zakwasiku :D co radzicie, piec z tego co mam,czy lecieć na zakupy? :D

A my jakoś nie możemy się zebrać do tego zakwasu - trochę się obawiam bo w domu chłodno.

U mnie w domu też za ciepło nie jest - ok 19-20 stopni i zakwas wyszedł. Bąbelkował może trochę słabiej, ale chlebek był pyszny.

Gabula - możesz użyć zwykłej pszennej mąki, zresztą całego zakwasu nie zużyjesz, więc ewentualnie zastanie trochę na mąką chlebową :D

Mi pierwszy zakwas wcale nie przyrósł, nie bąbelkował i tylko zapach zmenił. Zrobiłam na nim pyszny chlebek (dodałam na wszelki wypadek drożdzy troszkę) i zaczęłam na nim na nowo robić zakwas 60-godzinny ten już ślicznie rósł i bąbelkował. Dziś znowu wyjęłam zakwas z lodówki podkarmię i w piątek rano piekę chlebek (powinnam w cz wieczorem ale jutro późno wrócę)