DPS 09.05.2009 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 O matko, dziewczynki, coś Wam opowiem... Cwana bardzo chciałam być. Jak już dorwałam się do tego zakwasu od Janinki-Amorki (kochana dziewczyna!), to myslę sobie: "wypróbuję różne przepisy". Ten pierwszy fajny był, ale chlebek mały jakiś i blady trochę. No to, myślę sobie, wypróbuję przepis Janinki-Amorki. Ale... Zawsze piekłam chlebek w 3 długich wąskich blaszkach. Patrzę na ilośc składników i myślę: "Na pewno nie wystarczy tego ciasta na 3 spore chlebki. Trzeba zrobić z podwójnej ilości." Jak pomyslałam, tak zrobiłam. Oczywiście uznałam, że koniecznie muszę zmienić nieco recepturę, na "swój strój". Ciasto zamiesiłam, pięknie wyglądało. Nałożyłam do połowy wysokości 2 foremek wąskich i długich, takich na całą długość piekarnika w kuchence. Odłożyłam do słoika na następny chlebek. Ponieważ wieczór był, pomna na to, co Ullercia pisała, wstawiłam obie blaszki do lodówki na noc, zakwas też tam powędrował. Rano przed 6 wstałam, idę do kuchni. W całej kuchni czuć zapach ciasta chlebowego. Otwieram lodówkę... Ciasto jest WSZĘDZIE!!! Wylazło z foremek, poszło na spacer po półkach, wlazło w te balkoniki/półki na drzwiach lodówki... Nie przejęło się zakręconym wieczkiem słoiczka i też wylazło... Na szczęście udało mi się odkroić nadmiar ciasta spływający malowniczo po bokach foremek i szybciorem wstawić je do pieczenia. Teraz mam 2 pełne litrowe słoiki twist z ciastem zakwaszonym i latam co chwilę sprawdzić, czy jeszcze nie wylazło... Chlebek już stygnie - wyszedł pięknie, równiutki, nie popękany, tyle, że nie wiedzieć czemu ma bardzo ciemny wierzch. Na wszelki wypadek podam Wam tę moją nową recepturę - tylko uwaga, rośnie jak szalone!!! W ciągu 3 godzin nadaje się do wstawienia do piekarnika!!! No to tak: - pół litrowego słoika zakwasu - 2 kg mąki pszennej 650 - 2/3 szklanki otrąb pszennych - 2/3 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki stołowe soli - zioła prowansalskie wg uznania - około 2,2 l ciepłej wody - tyle, żeby ciasto było maziaste, a nie pierogowate (mam nadzieję, że to zrozumiałe jest... ) Najpierw wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki, potem do zakwasu dodałam trochę tej ciepłej wody i dobrze wymieszałam, żeby rozchodził się łatwo po cieście. Potem taki rozrzedzony wodą zakwas wlałam do suchych składników i dolewałam ciepłej wody, mieszając cały czas. Dolewałam do chwili, gdy stało się jasne, że ciasto jest zbyt rzadkie, żeby mogło odstawać od ręki - takie właśnie, rzadkie dość, ma być. Teraz foremki posmarować olejem i ciasto wkładać do foremek. Odłozyć trochę do następnego pieczenia!!! Ja na pewno nie włożę już do foremki więcej niż do 1/3 jej wysokości. I nie trzeba odstawiać na długo - po około 3 godzinach powinno być gotowe do pieczenia. Spryskać wyrośnięte ciasto wodą i do piekarnika, rozgrzanego do 200*C. Piec przez 30 minut, potem zmniejszyć do 180*C i dopiekać, aż zacznie odchodzić od brzegów foremek, też jakies 30 minut. Gorące wyrzucić z foremek, wierzchy dobrze spryskać wodą, nawet 2-3-krotnie, żeby zmiękły. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3263873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 09.05.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Dziś upiekłam pierwszy raz chlebek i wyszedł pyyycha Oto przepis: 1kg mąki tortowej lub luksusowej, 1 łyżka stołowa soli, 1 łyżka cukru, 10dag drożdży, 1 litr letniej wody, pestki dyni, słonecznika. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. W osobnym naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier i poczekać aż się to rozpuści, dodać 1/2 szklanki letniej wody. Te drożdże i wodę wlać do miski z solą i dokładnie wymieszać, wsypać nasiona do smaku i ponownie wymieszać. Odstawić najlepiej w ciepłym miejscu na 20 minut, po ok. 10 minutach pomieszać to ciasto. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni i przygotować blaszki - ja użyłam dwóch keksówek, posmarować olejem, można też użyć papieru do pieczenia. Po 20 minutach włożyć ciasto do foremek i wstawić do piekarnika na godzinkę. Na dwie minuty przed końcem pieczenia posmarować chlebki zimną wodą, skórka zrobi się chrupiąca. Szybki, łatwy przepis, a jaki efekt pyszny POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3264991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 09.05.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 O matko, dziewczynki, coś Wam opowiem. Rano przed 6 wstałam, idę do kuchni. W całej kuchni czuć zapach ciasta chlebowego. Otwieram lodówkę... Ciasto jest WSZĘDZIE!!! Wylazło z foremek, poszło na spacer po półkach, wlazło w te balkoniki/półki na drzwiach lodówki... Nie przejęło się zakręconym wieczkiem słoiczka i też wylazło... Na szczęście udało mi się odkroić nadmiar ciasta spływający malowniczo po bokach foremek i szybciorem wstawić je do pieczenia. Teraz mam 2 pełne litrowe słoiki twist z ciastem zakwaszonym i latam co chwilę sprawdzić, czy jeszcze nie wylazło... umarłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3265162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2009 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Mononika - Twój chlebuś to taki sam właściwie jak mój z pierwszego postu w wątku, jak dodasz do niego trochę otrąb pszennych jakichkolwiek, nawet smakowych, to wyjdzie taki jak prosto z piekarni. Tych otrąb dorzuć jakieś pół szklanki na kilogram maki, a mąki możesz użyć grubszej, będzie bardzo faknie się piekła. Ja zwykle używam mąki 650, bo tych chlebowych i takich 2000 u nas w sklepach nie ma. Ale chlebek wychodzi doskonały z niej! Aha, możesz też dodać łyżkę ziół prowansalskich - mniam! Dziewczyny, dysponuję ponadnormatywną ilością zakwasu - która chce, to przyślę szybciorem? Weźcie go ode mnie, bo mi szkoda drania wywalić, a wygląda na to, że za chwile czwartego słoika będę szukała... No rośnie jak głupi... Ciągle latam do tej lodówki sprawdzić czy nie wyłazi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3265952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 10.05.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 dpsia ale jaja to ja się proszę o ten zakwas bo sama to się chyba nigdy nie zabiorę I o taki przepis depesiu mi chodziło, no jak byk dla blondynki napisane pół litrowego słoika zakwasu takie przepisy to ja lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3265980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2009 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Monka - dawaj adres na PW kochana, ino szybko, bo wyłazi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3266062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 10.05.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 DPS-iu czym ty dokarmiasz ten zakwas moze drozdży przez pomyłke dodalaś Chociaz powiem ze jak dałam kolezance z pracy to tez musiała pilnowac zeby ze słoika nie uciekł, mimo ze rezerwa miejsca znaczna była Wystarczy dobrze zamieszac i znowu opadnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3266077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 10.05.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 no tak ..... Depesia i z niedostatku stał Ci się nadmiar .......... mój w lodówce praktycznie w ogóle nie rośnie ale na słonku aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3266290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 10.05.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 haha depesia - mówiłam, że rośnie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3266330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 10.05.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 DPSiu dzięki za wskazówki Planuję w przyszły weekend ponownie upiec chlebek i wtedy troszkę poeksperymentuję Wczoraj pierwszy raz robiłam, bałam się że mi nie wyjdzie i wszystkie składniki wylądują w śmieciach Ale, ale... podpatrzyłam w Twoich postach pyszne bułeczki Och! Będzie się działo! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3266622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Bułeczki są fajne, to prawda. Dziewczynki, w ogóle nie dokarmiam tego zakwasu, bo chyba by jakaś katastrofa nastąpiła! Wylewałby się szerokim strumieniem z mojej lodówki, na kuchnię, na podwórko.... Już to widzę oczami wyobraźni! Janinki - mówiłaś, że rośnie, kochana, ale nie mówiłaś, że spaceruje po lodówce! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3266950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2009 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Dziewczynki, jeszcze jedną chętną na zakwas potrzebuję. Mam do oddania porcję w sam raz na wypiek. Komu mam wysłać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3267918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 11.05.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 DPS jeżeli jeszcze szukasz chętnych to ja poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3268155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.05.2009 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Adres na PW, Gabunia, dawaj, w środę poleci do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3270440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 12.05.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Wysłane Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3271921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.05.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Do Monki poszło w poniedziałek, do Gabuli dzisiaj. Znowu dziś piekłam - zakwas jakoś się już uspokoił, nawet rósł powoli, jak Pan Bóg przykazał, koło 9 godzin. Wyszedł pyszny. Zapach ma inny niż drożdżowy, lepszy... I smak też... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3275810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 14.05.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 No to DPSia cieszę się, że Wam smakuje no i ile ogólnej radości na forum hehe z tym wędrowaniem zakwasu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3276036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.05.2009 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 A wszystko przez Ciebie, Janinki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3276047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 14.05.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 DPSia do mnie ten zakwas to jakimś ekspresem dotarł, wczoraj już był Mąż mówi: jakiegoś wąglika dostałaś jeszcze się będzie o niego prosił Zakwas zgodnie z instrukcjami dostał miejsce w lodówce, na wszelki wypadek na dolnej półce Jeszcze raz baaaardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3276097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.05.2009 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Bo przeważnie jest tak, że te zwykłe listy to najszybciej dochodzą. Wąglikowi daj parę dni czasu, niech odpocznie po podróży, a potem - do dzieła! Najlepiej zarezerwuj dla ciasta jakieś 9-10 godzin na wyrastanie, mój drugi już zachował się po Bożemu i długo i powoli rósł. Albo raniutko zamieszać i wieczorem piec, albo na noc go zostawić... Nie wiem gdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/18/#findComment-3277032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.