JANINKI-AMORKI82 19.05.2009 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 DPSia weszłam na Twojego bloga, znowu ubawiłam się czytając opowieść o zakwasie i tak zaczęłam dumać...czy przykrywasz blaszki z ciastem chlebowym wilgotną ściereczką? - jak przykryjesz to nie powinien już wyleźć z formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.05.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 No w sumie to nie przykrywam, ale mam nadzieję, że teraz to już nie muszę. Wymyśliłam sobie taka metodę, że wieczorem daję ciasto do foremek i wstawiam od razu do zimnego piekarnika. Rano wstaję i powinno być w sam raz urośnięte, żeby włączyć po prostu piekarnik i upiec. Wypracowałam już recepturę na swój strój (bardzo szybkie i proste ciasto, na bazie Twojego przepisu i mojego na drożdżowy, wychodzi bardzo ładny chlebek równiutki, upieczony, pachnący). W sumie dzisiaj wieczorem znowu robię chleb (goście pochłaniają go bardzo dużo ), to mogę obfotografować proces i opisać, może komuś coś się przyda. Wszystko przez Ciebie, kochana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 19.05.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 no to dawaj foty - to może i ja coś zgapię hihi. ano przeze mnie pamiętacie - kiedyś było takie ciasto co się dawało znajomym wraz z przepisem, a oni dawali następnym i następnym - taki łańcuszek szczęścia - to prawie tak jak teraz z tym zakwasem hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.05.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dziewczynki kochane melduję że chlebek upieczony pyyyyszny jest bardzo mi smakuje i wiem że będę teraz częściej piekła modyfikując przepis dps-ki. Zakwas mi nie wychodził z lodówki, może po tych szaleństwach u Anetki już się uspokoił trochę za bardzo skórka mi się przypiekła, następnym razem upiekę w niższej temperaturze ale i tak jest pyszny Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.05.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 ja upiekłam z ziołami prowansalskimi ale jest pyszny nie zapominajcie o zwilżaniu wodą chlebka po upieczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 19.05.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Hello, hello to sem ja... Melduję, że w week chlebek upieczony, wg. wskazówek DPS-i. DPS-iu dzięki, dzięki wyszedł cud miód....ten chleeebuś pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 20.05.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Jest,jest,jest,dostałam zakwas wędrował do mnie calutki tydzień,ale jest dobry,bardzo przyjemnie pachnie i teraz zgodnie ze wskazówkami DPS odpoczywa sobie w lodówce a za kilka dni jak już dojdzie do siebie po trudach podróży to mam nadzieję przerobić go na pyszny chlebek Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo Anetko i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.05.2009 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Oooo, dziewczynki moje, to ja się bardzo cieszę, że nam taki fajny łańcuszek zakwasowy wyszedł! I bardzo się cieszę, że zakwasy dotarły, chlebki się udały i w ogóle, pysznie jest. Miałam obfotografować to pieczenie, ale po prawdzie to w głowie tylko Tomka miałam, to i pstrykanie całkiem mi sie zapomniało, bo o nim myślałam, jak robiłam. Ale nic straconego, jeszcze nam Tomek wydobrzeje, a ja następnym razem postaram się już zrobić zdjęcia i napisać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.05.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 moje wczorajsze wypieki http://images49.fotosik.pl/129/3af2467caf37622fmed.jpg http://images49.fotosik.pl/129/4319ab656b82fde1med.jpg http://images41.fotosik.pl/125/efaacc5d6f5cf329med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.05.2009 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Noooo, śliczne! A chlebek to zakwasowy, z daleka poznaję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.05.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Depesia, nie wiedziałam o jakim Tomku piszesz, a dopiero wczoraj w nocy przeczytałam, że chodzi o naszego Komtura w szoku jestem, że go to spotkało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2009 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Ale idzie ku lepszemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 24.05.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Depsia, dzisiaj rano, przyznaje calkiem niesmialo zabralam sie za wypiek zakwasowego, malego bochenka w maszynie .... raaaany wyszedl przepyszny! Zmieszalam zakwaszona make zytnia, duzo orkiszowej i troche pszennej pelnoziarnistej. Do tego duzo slonecznika i sezamu Taki chlebek wyrasta slabiej niz na drozdzach, ale smak jest o niebo lepszy i przyznam my juz calkiem na zakwasowy sie przerzucimy Depsiu, jeszcze raz pieknie dziekujemy No! BTW w maszynie juz kolejny zakwasowy Teraz ide po calosci czyli duzy bochenek orkiszowo-zytni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.05.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Wczoraj siedziałam, przeglądałam różne wątki chlebowe i teraz to już mam jeden mętlik w głowie dziewczyny powiedzcie proszę,czy dobrze rozumiem,że teraz ten mój zakwas muszę podkarmić przed użyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.05.2009 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Nie musisz podkarmiać, Gabula, tylko do ciasta chlebowego dodaj trochę mąki żytniej - to będzie pożywka dla bakterii i będą się pięknie mnożyć, czyli zakwas i ciasto będa rosły sobie. A jak już będziesz miała gotowe ciasto, to nie zapomnij odłożyć do słoika porcji - to Twój następny zakwas będzie. Ambercia - no prawda, że zakwasowy to jednak o wiele lepszy? Ten zapach, ten smak - taki, jak z dzieciństwa, prawdziwy, chlebowy... Teraz to drożdżowy piekę tylko wtedy, jak muszę szybko upiec dużo chleba, bo goście pozjadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Depesia, ale rozpieszczasz tych swoich gości jeśli chodzi o zakwas, to ja go codziennie dokarmiam, o ile piekę chlebek regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.05.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Iza - i on nie rosnie Ci w lodówce wtedy? Bo ja jak dokarmię, to w ciągu 2 dni mam mniej więcej 2 razy tyle zakwasu. Sołtys mi sie postarał dzisiaj i z samego rana przywiózł cały work mąki żytniej od piekarza! Jakieś 40 kilo! Teraz to chyba od piekarnika mi nie da odejść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 ale ja go nie trzymam w lodówce jak piekę w miarę regularnie jak gdzieś wyjeżdżam i nie planuję piec wkładam do lodówki i nie rośnie przynajmniej nie zauważam, żeby rósł .... przygód z wędrowaniem między półkami nie miałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 25.05.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 U mnie w lodowce tez sie uspokaja Ogolnie grzeczny jest i rosnie wtedy, gdy tego potrzebuje Kupilam dzisiaj piekne kalifornijskie sliwki. Beda jako zdrowy dodatek do jutrzejszego chlebka BTW jakas opatrznosc czuwa nad tymi moimi wypiekami Z rodzajami mak i proporcjami tak mieszam, ze zadan chleb jest nie do powtorzenia I pomyslec, ze wszystkie pieknie z maszyny wychodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 z kalifornijskich to świerki kupiłam wsadziłam dzisiaj 10 drzewek .... i padam ufffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.