JANINKI-AMORKI82 19.05.2009 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 DPSia weszłam na Twojego bloga, znowu ubawiłam się czytając opowieść o zakwasie i tak zaczęłam dumać...czy przykrywasz blaszki z ciastem chlebowym wilgotną ściereczką? - jak przykryjesz to nie powinien już wyleźć z formy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3286528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.05.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 No w sumie to nie przykrywam, ale mam nadzieję, że teraz to już nie muszę. Wymyśliłam sobie taka metodę, że wieczorem daję ciasto do foremek i wstawiam od razu do zimnego piekarnika. Rano wstaję i powinno być w sam raz urośnięte, żeby włączyć po prostu piekarnik i upiec. Wypracowałam już recepturę na swój strój (bardzo szybkie i proste ciasto, na bazie Twojego przepisu i mojego na drożdżowy, wychodzi bardzo ładny chlebek równiutki, upieczony, pachnący). W sumie dzisiaj wieczorem znowu robię chleb (goście pochłaniają go bardzo dużo ), to mogę obfotografować proces i opisać, może komuś coś się przyda. Wszystko przez Ciebie, kochana... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3287005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 19.05.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 no to dawaj foty - to może i ja coś zgapię hihi. ano przeze mnie pamiętacie - kiedyś było takie ciasto co się dawało znajomym wraz z przepisem, a oni dawali następnym i następnym - taki łańcuszek szczęścia - to prawie tak jak teraz z tym zakwasem hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3287044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.05.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dziewczynki kochane melduję że chlebek upieczony pyyyyszny jest bardzo mi smakuje i wiem że będę teraz częściej piekła modyfikując przepis dps-ki. Zakwas mi nie wychodził z lodówki, może po tych szaleństwach u Anetki już się uspokoił trochę za bardzo skórka mi się przypiekła, następnym razem upiekę w niższej temperaturze ale i tak jest pyszny Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3287106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.05.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 ja upiekłam z ziołami prowansalskimi ale jest pyszny nie zapominajcie o zwilżaniu wodą chlebka po upieczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3287692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mononika_pl 19.05.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Hello, hello to sem ja... Melduję, że w week chlebek upieczony, wg. wskazówek DPS-i. DPS-iu dzięki, dzięki wyszedł cud miód....ten chleeebuś pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3288474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 20.05.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Jest,jest,jest,dostałam zakwas wędrował do mnie calutki tydzień,ale jest dobry,bardzo przyjemnie pachnie i teraz zgodnie ze wskazówkami DPS odpoczywa sobie w lodówce a za kilka dni jak już dojdzie do siebie po trudach podróży to mam nadzieję przerobić go na pyszny chlebek Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo Anetko i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3290450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.05.2009 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Oooo, dziewczynki moje, to ja się bardzo cieszę, że nam taki fajny łańcuszek zakwasowy wyszedł! I bardzo się cieszę, że zakwasy dotarły, chlebki się udały i w ogóle, pysznie jest. Miałam obfotografować to pieczenie, ale po prawdzie to w głowie tylko Tomka miałam, to i pstrykanie całkiem mi sie zapomniało, bo o nim myślałam, jak robiłam. Ale nic straconego, jeszcze nam Tomek wydobrzeje, a ja następnym razem postaram się już zrobić zdjęcia i napisać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3291955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 22.05.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 moje wczorajsze wypieki http://images49.fotosik.pl/129/3af2467caf37622fmed.jpg http://images49.fotosik.pl/129/4319ab656b82fde1med.jpg http://images41.fotosik.pl/125/efaacc5d6f5cf329med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3297076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.05.2009 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Noooo, śliczne! A chlebek to zakwasowy, z daleka poznaję... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3297738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.05.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Depesia, nie wiedziałam o jakim Tomku piszesz, a dopiero wczoraj w nocy przeczytałam, że chodzi o naszego Komtura w szoku jestem, że go to spotkało Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3297795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.05.2009 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Ale idzie ku lepszemu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3299312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 24.05.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Depsia, dzisiaj rano, przyznaje calkiem niesmialo zabralam sie za wypiek zakwasowego, malego bochenka w maszynie .... raaaany wyszedl przepyszny! Zmieszalam zakwaszona make zytnia, duzo orkiszowej i troche pszennej pelnoziarnistej. Do tego duzo slonecznika i sezamu Taki chlebek wyrasta slabiej niz na drozdzach, ale smak jest o niebo lepszy i przyznam my juz calkiem na zakwasowy sie przerzucimy Depsiu, jeszcze raz pieknie dziekujemy No! BTW w maszynie juz kolejny zakwasowy Teraz ide po calosci czyli duzy bochenek orkiszowo-zytni Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3300209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.05.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Wczoraj siedziałam, przeglądałam różne wątki chlebowe i teraz to już mam jeden mętlik w głowie dziewczyny powiedzcie proszę,czy dobrze rozumiem,że teraz ten mój zakwas muszę podkarmić przed użyciem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3301177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.05.2009 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Nie musisz podkarmiać, Gabula, tylko do ciasta chlebowego dodaj trochę mąki żytniej - to będzie pożywka dla bakterii i będą się pięknie mnożyć, czyli zakwas i ciasto będa rosły sobie. A jak już będziesz miała gotowe ciasto, to nie zapomnij odłożyć do słoika porcji - to Twój następny zakwas będzie. Ambercia - no prawda, że zakwasowy to jednak o wiele lepszy? Ten zapach, ten smak - taki, jak z dzieciństwa, prawdziwy, chlebowy... Teraz to drożdżowy piekę tylko wtedy, jak muszę szybko upiec dużo chleba, bo goście pozjadali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3301207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Depesia, ale rozpieszczasz tych swoich gości jeśli chodzi o zakwas, to ja go codziennie dokarmiam, o ile piekę chlebek regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3301211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.05.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Iza - i on nie rosnie Ci w lodówce wtedy? Bo ja jak dokarmię, to w ciągu 2 dni mam mniej więcej 2 razy tyle zakwasu. Sołtys mi sie postarał dzisiaj i z samego rana przywiózł cały work mąki żytniej od piekarza! Jakieś 40 kilo! Teraz to chyba od piekarnika mi nie da odejść... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3302055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 ale ja go nie trzymam w lodówce jak piekę w miarę regularnie jak gdzieś wyjeżdżam i nie planuję piec wkładam do lodówki i nie rośnie przynajmniej nie zauważam, żeby rósł .... przygód z wędrowaniem między półkami nie miałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3302616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 25.05.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 U mnie w lodowce tez sie uspokaja Ogolnie grzeczny jest i rosnie wtedy, gdy tego potrzebuje Kupilam dzisiaj piekne kalifornijskie sliwki. Beda jako zdrowy dodatek do jutrzejszego chlebka BTW jakas opatrznosc czuwa nad tymi moimi wypiekami Z rodzajami mak i proporcjami tak mieszam, ze zadan chleb jest nie do powtorzenia I pomyslec, ze wszystkie pieknie z maszyny wychodza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3302729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 25.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 z kalifornijskich to świerki kupiłam wsadziłam dzisiaj 10 drzewek .... i padam ufffff Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/19/#findComment-3302733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.