Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No w sumie to nie przykrywam, ale mam nadzieję, że teraz to już nie muszę. :lol:

Wymyśliłam sobie taka metodę, że wieczorem daję ciasto do foremek i wstawiam od razu do zimnego piekarnika.

Rano wstaję i powinno być w sam raz urośnięte, żeby włączyć po prostu piekarnik i upiec.

Wypracowałam już recepturę na swój strój (bardzo szybkie i proste ciasto, na bazie Twojego przepisu i mojego na drożdżowy, wychodzi bardzo ładny chlebek równiutki, upieczony, pachnący).

W sumie dzisiaj wieczorem znowu robię chleb (goście pochłaniają go bardzo dużo :lol: ), to mogę obfotografować proces i opisać, może komuś coś się przyda. :wink: :D

Wszystko przez Ciebie, kochana... 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczynki kochane melduję że chlebek upieczony :lol: pyyyyszny jest :D bardzo mi smakuje i wiem że będę teraz częściej piekła modyfikując przepis dps-ki. Zakwas mi nie wychodził z lodówki, może po tych szaleństwach u Anetki już się uspokoił :wink: :lol: trochę za bardzo skórka mi się przypiekła, następnym razem upiekę w niższej temperaturze :roll: ale i tak jest pyszny :D

Jeszcze raz dziękuję :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest,jest,jest,dostałam zakwas :D wędrował do mnie calutki tydzień,ale jest dobry,bardzo przyjemnie pachnie i teraz zgodnie ze wskazówkami DPS odpoczywa sobie w lodówce :) a za kilka dni jak już dojdzie do siebie po trudach podróży to mam nadzieję przerobić go na pyszny chlebek 8)

Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo Anetko i pozdrawiam serdecznie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oooo, dziewczynki moje, to ja się bardzo cieszę, że nam taki fajny łańcuszek zakwasowy wyszedł! :lol: 8)

I bardzo się cieszę, że zakwasy dotarły, chlebki się udały i w ogóle, pysznie jest. :D

Miałam obfotografować to pieczenie, ale po prawdzie to w głowie tylko Tomka miałam, to i pstrykanie całkiem mi sie zapomniało, bo o nim myślałam, jak robiłam.

Ale nic straconego, jeszcze nam Tomek wydobrzeje, a ja następnym razem postaram się już zrobić zdjęcia i napisać wszystko. :oops: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depsia, dzisiaj rano, przyznaje calkiem niesmialo zabralam sie za wypiek zakwasowego, malego bochenka w maszynie .... raaaany wyszedl przepyszny! :D Zmieszalam zakwaszona make zytnia, duzo orkiszowej i troche pszennej pelnoziarnistej. Do tego duzo slonecznika i sezamu :-)

Taki chlebek wyrasta slabiej niz na drozdzach, ale smak jest o niebo lepszy i przyznam my juz calkiem na zakwasowy sie przerzucimy :oops: :lol:

 

Depsiu, jeszcze raz pieknie dziekujemy :-) No!

 

BTW w maszynie juz kolejny zakwasowy 8) Teraz ide po calosci czyli duzy bochenek orkiszowo-zytni 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz podkarmiać, Gabula, tylko do ciasta chlebowego dodaj trochę mąki żytniej - to będzie pożywka dla bakterii i będą się pięknie mnożyć, czyli zakwas i ciasto będa rosły sobie. :D

A jak już będziesz miała gotowe ciasto, to nie zapomnij odłożyć do słoika porcji - to Twój następny zakwas będzie. :wink:

 

Ambercia - no prawda, że zakwasowy to jednak o wiele lepszy? 8)

Ten zapach, ten smak - taki, jak z dzieciństwa, prawdziwy, chlebowy... :D

Teraz to drożdżowy piekę tylko wtedy, jak muszę szybko upiec dużo chleba, bo goście pozjadali. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iza - i on nie rosnie Ci w lodówce wtedy? :o

Bo ja jak dokarmię, to w ciągu 2 dni mam mniej więcej 2 razy tyle zakwasu. :roll:

 

Sołtys mi sie postarał dzisiaj i z samego rana przywiózł cały work mąki żytniej od piekarza! 8)

Jakieś 40 kilo! :lol:

Teraz to chyba od piekarnika mi nie da odejść... :o :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie w lodowce tez sie uspokaja 8) Ogolnie grzeczny jest i rosnie wtedy, gdy tego potrzebuje 8)

Kupilam dzisiaj piekne kalifornijskie sliwki. Beda jako zdrowy dodatek do jutrzejszego chlebka :-)

 

BTW jakas opatrznosc czuwa nad tymi moimi wypiekami :roll: Z rodzajami mak i proporcjami tak mieszam, ze zadan chleb jest nie do powtorzenia :lol: I pomyslec, ze wszystkie pieknie z maszyny wychodza :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...