mayland 16.10.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Idź do najbliższej piekarni obok swojego domu i poproś, zeby sprzedali Ci kilka kg mąki żytniej czy razowej. Tam kupisz najprędzej i bez ceregieli. Ja mam wlasnie z piekarni, no ale to nasza rodzinna piekarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 16.10.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Zachęciliście mnei się do pomysłu pieczenia chleba. Powiedzcie proszę jakie macie wypiekacze? Marka, model etc.? Muszę sobie sprawić coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 16.10.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mam Clatronika, jakiegoś takiego wypasionego, ale jkupiłam go w jakimś cichociemnym stoisku z gwarancją 4-mce, a nie 2 lata, jak powinien i za stówę a nie trzy - jak powinien kosztować. No i po pół roku przestał mieszać, piecze dalej. Podejrzewam, że to był taki "po prezentacji" - chociaż nie miał śladów użytkowania. Póki działał był super. Teraz kupię normalny - znalazłam taki elty http://www.allegro.pl/item455775872_1000w_najmocniejszy_automat_do_chleba_elta_ba123.htmlFajna jest funkcja programowania pieczenia - nastawiasz sobie wieczorem, w nocy piecze, rano masz ciepły chlebek. Dobrze, żeby miał 2 mieszadła (mój ma), funkcję razowy chyba ma każdy, wybór stopnia zrumienienia i wielkości też. Z funkcji bezglutenowy nie korzystałam, więc nie wiem czym się różni od innych, jest funkcja ciasto - takie na proszku można upiec, też nie korzystałam, można tylko wyrobić ciasto na pizze np., z tego korzystałam, fajne, bułeczki kiedyś też na tym gniotłam i piekłam w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 16.10.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dzięki, ruszam w weekend po maszynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.10.2008 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Bułeczki, powiadasz... Czuję się mocno zainspirowana. Możesz dać dokładny przepis? Jak zwykle nie mam dokładnego. Po prostu robię ciasto podobne do Twojego, dodaję czasem łyżkę oleju, ciasto musi być na tyle gęste, żeby kuleczki (które zamienią się w bułeczki) rozpłynęły sie tylko trochę. Posypuję je czymś - makiem, sezamem, kminkiem i piekę. Tak koło 30 minut. Zwykle robię z 1/2 kg mąki i 5 dag drożdży (albo paczki suszonych), to taka porcja, któa na raz mieści się w piekarniku. To są takie bułeczki śniadaniowe - nie żadne słodkie. Chyba w najbliższym czasie spróbuję. Dzięki za przepis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.10.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Zachęciliście mnei się do pomysłu pieczenia chleba. Powiedzcie proszę jakie macie wypiekacze? Marka, model etc.? Muszę sobie sprawić coś takiego Ja mam Moulinexa: http://www.nokaut.pl/wypiekacze/wypiekacz-moulinex-ow2000-home-bread.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 17.10.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ja też Moulinex, ale model XXL OW 5000: http://image.ceneo.pl/data/products/505240/product.jpg Można piec bardzo duży chlebek i to mi się w nim podoba Często też korzystam z opóźnionego startu aby na rano był świeży wypiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 17.10.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Dziewczyny, ten Moulinex ma jedno mieszadło?Dobrze gniecie razowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 17.10.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Mój ma dwa mieszadła i robi chleb razowy, z ziarnami i omega 3 z melasą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.10.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Mój tez ma 2 mieszadła. Nie wiem jaki mam model, musiałabym sprawdzić. Ma 3 możliwości wagowe więc mozna robić mniejsze i wieksze chleby. Ma funkcje rumianej skórki i mniej chrupiącej. Chleb wypieka sie równy. Ponadto wypiekacz ma zaprogramowany czas stygnięcia. Ma to znaczenie, bo gdy wyjmujesz chleb z wypiekacza to on już napewno nie opadnie i nie zrobi się zakalec. To coś w rodzaju dosuszania naczyń w zmywarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 22.10.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Moja żonka robi chlebek w thermomixie, tzn. oczywiście tylko w nim wyrabia ciasto. chlebuś smakuje mi bardzo ale jeszcze bardziej domowa chałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 23.10.2008 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 naLeśnik - ty mi nic o chałce nie opowiadaj! plis!!! uwielbiam domową chałkę - te sklepowe się nie umywają! to co teraz robią - w ogóle nie smakuje jak chałka - ta sprzed lat.... dlatego parę lat temu, gdy zachciało mi się chałki - to wyszukałam w necie REWELACYJNY (moim zdaniem) przepis i z niego piekę chałeczkę. niestety nieopatrznie kilka razy poczęstowałam rodzinę i był taki okres, że nie dawali mi spokoju tylko ciągle chałka i chałka - doszło do tego, że robiłam chałkę 4 RAZY DZIENNIE - tak, tak - 4 x dziennie...więc kategorycznie musiałam odstawić im ten narkotyk i w sumie to już kilka miesięcy nie piekłam...ale chyba w weekend zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 23.10.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 to wyszukałam w necie REWELACYJNY (moim zdaniem) przepis i z niego piekę chałeczkę. To się podziel (przepisem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.10.2008 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 No właśnie, Janinki, nie bądź taka i sie podziel przepisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 23.10.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Łał!! Dpsiu dzięki za wewontek. Właśnie przymierzam się do kupna maszynki do chleba No musisz mię wybaczyć, zawsze to lepsze niż nic, poza tym od czegoś trzeba zacząć, nie?? Sylwia, powiedz proszę ile kosztuje to twoje cudo, jeśli możesz oczywiście. Dziś chciałam zakupić go, ale była tylko ta podstawowa wersja. A jak mam już kupic to to własnie. Tak chciałam mieć na sobote, a tu bryndza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 23.10.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 i ja też poproszę przepis na TĘ chałeczkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.10.2008 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 No właśnie, Janinki, nie bądź taka i sie podziel przepisem. oczywiście - zaraz napiszę nie sądziłam, że ktoś będzie zainteresowany tylko dajcie poranną kawkę dopić, a potem siadam do pisania przepisu. CHAŁKA - w kuchni musi być ciepło (to już z doświadczenia wiem, że jak jest zimna, wilgotna kuchnia z chałki będzie chała - czyli klapa ). 40g drożdży (takich w kostce - nie suszonych) 550g mąki pszennej (nie śmiejcie się ale najlepiej wychodzi z mąką TIP z reala - tą najtańszą, z tymi drogimi, "markowymi" mąkami - to różnie, raz wyjdzie raz nie). pół szklanki mleka duże jajo (ja daje 1 jajko + 1 białko, bo w późniejszej części przepisu jest samo żółtko do wykorzystania - czyli żeby nie marnować ). 2 łyżki masła (może być też margaryna - łyżki takie powiedziałabym "czubate") pół łyżeczki soli 4 łyżki wody (lub troszkę więcej - minimalnie) 2-3 łyżki cukru żółtko kruszonka Podgrzewam mleko - ma być ciepłe - NIE GORĄCE, Drożdże rozcieram z cukrem (1 łyżka), jak już zrobią się płynne - dodaje je do mleka, mieszam i dodaje 3 kopiaste łyżki mąki, mieszam - odstawiam aż rozczyn podrośnie. Do miski (dużej, może być garnek) wrzucić mąkę, sól - przemieszać, wlać drożdżowy rozczyn, jajko+białko+2 łyżki cukru+woda - mieszam w szklance, żeby rozkłócić jajka i dodaje do gara, trochę to przemieszam łyżką i dodaję rozpuszczone ciepłe (nie gorące) masło. no i teraz to już zaczyna się zagniatanie - co wbrew pozorom nie jest trudne ani straszne i trwa jakieś 2-4 minuty. zagniatamy aż ciasto będzie miękkie, gładkie i zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. ja wtłaczam powietrze - czyli tak jakby zagniatam poprzez składanie ciasta na pół. odstawiamy ciasto aż podwoi swoją objętość w ciepłe miejsce - ok. 20-30 minut. jak urośnie - znowu zagniatamy i dzielimy na 3 części (chyba, że ktoś umie zaplatać warkocz z 4 czy 5 pasm - wtedy może chałka urośnie bardziej w górę a mniej na boki). z każdej części formujemy wałek (mniej więcej równej długości i szerokości) no i zaplatamy warkocz. końcówki połączyć i proponuję podwinąć pod spód. chałkę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia (w cieple), posmarować wierzch rozmąconym żółtkiem z łyżką wody (można bez wody) i posypać kruszonką. piec około 20-30 minut w 200 stopniach. robię z tego ciasta na święta makowce - są rewelacyjne. acha zapomniałam dodać - uwaga - w piekarniku najlepiej by było jeśli chałka będzie leżała po przekątnej - inaczej istnieje prawdopodobieństwo, że wam wyjdzie z piekarnika!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 24.10.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 mniam, pyszności, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.10.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 dodam jeszcze, że ja piekę w piekarniku bez termoobiegu - piekłam u rodziców z termoobiegiem i wyszło nie tak jak powinno. a jeśli chodzi o chlebek na zakwasie to zakwas można zrobić samemu - nie mam przepisu bo ja zakwas dostałam, ale na pewno w necie da się wyszukać. ja zaraz wysyłam połowicę po mąkę żytnią (i produkty na smalec), którą wyczaiłam w małym sklepiku (po 1,75zł za kilo ) i dziś piekę chlebek, se zażyczył chleb ze smalcem to niech jedzie hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 24.10.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Dzięki za przepis, spróbuję z grahamki. No, ale to zaplatanie to nie wiem, jak mi wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.