Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zapomnę opowieści o tym, jak to poszliście w stronę lasu na spacer z Mają... :lol:

Tiaaaaa ... las z dzikami raczej nam nie sluzyl ... i do tego nawalnica kleszczy ... brrrrr ... jedyne czego zaluje to ludzi 8) Super byli! Troche im wspolczulam, bo nagle te podwarszawskie, spokojne i nostalgiczne wsie staly sie ludne, glosne i miastowe ... ale dzielnie to tubylcy znosili, mili byli wyjatkowo, uczynni a Soltysowa to juz absolutnie zloto nie czlowiek ... O takich w miescie bywa jakby troche trudniej :roll: Trzeba tylko umiec sie znalezc, aby do konca zrozumiec co i jak 8)

Do dnia dzisiejszego wspominam jak mnie sasiad prawie o polnocy z gory piachu wyciagal, a drugi skrzynke z pradem naprawil chociaz wcale nie musial ... nie mowiac o takim co to smiecie i kubel pozbieral, gdy dziki postanowily naszymi obierkami sie wyzywic ... Przykladow mozna by mnozyc ... 8)

izat, tak, tak ... osiadla w miescie :lol: Ale z racji alergii powrocilam do natury, tylko inaczej ... wiesz ... chlebek na Depsiowym zakwasie, jaja od szczesliwie biegajacych po obejsciu kur, mieso bez antybiotykow, warzywa bez opryskow ... i co jak dla mnie absolutny przelom zadnego zarcia na miescie ... co najwyzej wino z krewetkami w sprawdzonym miejscu :lol:

Izuś, czy my sie kiedys spotkamy? :roll:

No właśnie, tak mówiłam, dokarmić i poczekać. :wink:

Mam nadzieję, że już niedługo znowu będziesz miała pyszny chlebuś! :D

też mam taką nadzieję (o dokarmianiu pisałaś równo z tą dziewczyną). Tyle że zapomniałam kupić mąki zobaczę ile mam i tyle dokarmię a jutro męża wyślę by dokupił

Proszę bardzo :)

Oto kopia przepisu:

"CHAŁKA - w kuchni musi być ciepło (to już z doświadczenia wiem, że jak jest zimna, wilgotna kuchnia z chałki będzie chała - czyli klapa ).

40g drożdży (takich w kostce - nie suszonych)

550g mąki pszennej (nie śmiejcie się ale najlepiej wychodzi z mąką TIP z reala - tą najtańszą, z tymi drogimi, "markowymi" mąkami - to różnie, raz wyjdzie raz nie).

pół szklanki mleka

duże jajo (ja daje 1 jajko + 1 białko, bo w późniejszej części przepisu jest samo żółtko do wykorzystania - czyli żeby nie marnować ).

2 łyżki masła (może być też margaryna - łyżki takie powiedziałabym "czubate")

pół łyżeczki soli

4 łyżki wody (lub troszkę więcej - minimalnie)

2-3 łyżki cukru

żółtko

kruszonka

Podgrzewam mleko - ma być ciepłe - NIE GORĄCE, Drożdże rozcieram z cukrem (1 łyżka), jak już zrobią się płynne - dodaje je do mleka, mieszam i dodaje 3 kopiaste łyżki mąki, mieszam - odstawiam aż rozczyn podrośnie.

Do miski (dużej, może być garnek) wrzucić mąkę, sól - przemieszać, wlać drożdżowy rozczyn, jajko+białko+2 łyżki cukru+woda - mieszam w szklance, żeby rozkłócić jajka i dodaje do gara, trochę to przemieszam łyżką i dodaję rozpuszczone ciepłe (nie gorące) masło.

no i teraz to już zaczyna się zagniatanie - co wbrew pozorom nie jest trudne ani straszne i trwa jakieś 2-4 minuty. zagniatamy aż ciasto będzie miękkie, gładkie i zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. ja wtłaczam powietrze - czyli tak jakby zagniatam poprzez składanie ciasta na pół.

odstawiamy ciasto aż podwoi swoją objętość w ciepłe miejsce - ok. 20-30 minut.

jak urośnie - znowu zagniatamy i dzielimy na 3 części (chyba, że ktoś umie zaplatać warkocz z 4 czy 5 pasm - wtedy może chałka urośnie bardziej w górę a mniej na boki). z każdej części formujemy wałek (mniej więcej równej długości i szerokości) no i zaplatamy warkocz. końcówki połączyć i proponuję podwinąć pod spód. chałkę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia (w cieple), posmarować wierzch rozmąconym żółtkiem z łyżką wody (można bez wody) i posypać kruszonką. piec około 20-30 minut w 200 stopniach.

robię z tego ciasta na święta makowce - są rewelacyjne.

acha zapomniałam dodać - uwaga - w piekarniku najlepiej by było jeśli chałka będzie leżała po przekątnej - inaczej istnieje prawdopodobieństwo, że wam wyjdzie z piekarnika!!!"

ja dodaję zdecydowanie więcej cukru, bo z ilością podaną w przepisie jest bez wyrazu, wolę słodsze chałki :)

wyrabiać trzeba dość długo w porównaniu do chleba .... (którego w ogóle nie wyrabiam tylko miącham) ;)

DPSiu - ja też tak miałam, że zakwas stanął i nie chciał rosnąć. Nie mam pojęcia co było tego przyczyną - też myślałam, że "umarł".

Stało to się tak mniej więcej po 3 miesiącach pieczenia chleba - trwało przez jakiś miesiąc (czyli cały czas pieczony chlebek i odkładany nowy zakwas) i potem nagle znowu "ruszył". Być może to kwestia mąki stosowanej do wypieku???

nic nie robiłam z nim, nie zmieniałam warunków przechowywania, nie wiem czemu tak było, ale skoro samo przeszło to znaczy się, że tak widocznie te zakwasy mają.