Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

izat bardzo dziękuję za szybciutkie podanie przepisu na chałkę, ale tak jak piszesz: w kuchni musi być ciepło.

"CHAŁKA - w kuchni musi być ciepło (to już z doświadczenia wiem, że jak jest zimna, wilgotna kuchnia z chałki będzie chała - czyli klapa ).

już mnie nerw bierze na tą pogodę :evil: :D

upiekłam strucle z truskawkami, a przepis na chałkę wisi na korkowej tablicy :wink:

pozdrawiam :D :D

Dziewczyny, a ja mam inne pytanie. Jak wiecie wypiekam w maszynie. Gdy nastawiam normalny program z wyrastaniem i zaraz po nim pieczenie chleba, to wszystko jest super. Natomiast gdy rozkladam to w czasie i wieczorem maszyna wyrabia chleb na zakwasie, potem nasepuje np. 7 - 8 godzinna przerwa i dopiero pieczenie, to chleb jest ZA kwasny. Nie daje duzo zakwaszonej maki. Nawet mniej niz w normalnym ciaglym pieczeniu, a pieczywko jest do konsumpcji tylko dla wytrwalych :roll:

Depsia, jak to u Ciebie jest? Ty tez robisz takie dlugie przerwy miedzy wyrabianiem a pieczeniem ...

ja robię przerwę między wyrabianiem a pieczeniem od 6 do 10 godzin (zakwas w tym czasie pracuje i chlebek wyrasta). Nie wychodzi za kwaśny (moim zdaniem).

A czy zostawiasz ten chlebek do wyrośnięcia w zamkniętej maszynie? Może jakbyś otworzyła i nakryła ściereczką - ciekawe czy byłby mniej kwaśny (tak sobie kombinuję ;-) ).

No ja też mam taką długą przerwę, zazwyczaj co najmniej 8 godzin.

Janinki ma rację może, zostaw maszynę otwartą, albo jeszcze bardziej zmniejsz ilość zakwasu, jeśli zostawiasz na długo...

A najlepiej to zamieszaj ciasto z wieczora, daj do foremki keksowej na noc i rano po prostu upiecz w piekarniku... 8) :lol: :wink:

rzeczywiscie zostawiam w zamknietej. Z ta siereczka, to troche trudno bedzie, poniewaz nastawiam timer, tak aby na rano byl juz upieczony. Caly proces przebiega wiec w nocy, bez mojego udzialu.

Ambercia, ale po co Ci ten timer?

Jak zostawisz ciasto po prostu w maszynie, wyłączonej, otwarte i nakryte ściereczką, to rano wstajesz i od razu nastawiasz pieczenie - powinno być OK. :roll:

Sylwia - szkoda... :(

Nigdy nie pomyślałabym, że coś może się zawasowi przydarzyć, jeśli jest normalnie przechowywany, ale najwyraźniej z jakiejś przyczyny bakterie w nim wyginęły. :roll:

Ambercia, ale po co Ci ten timer?

Jak zostawisz ciasto po prostu w maszynie, wyłączonej, otwarte i nakryte ściereczką, to rano wstajesz i od razu nastawiasz pieczenie - powinno być OK. :roll:

Depsia, bo to jest tak ze wieczorem maszyna chlebek wyrabia, a potem przechodzi w stand-by, aby wlaczyc sie np. o 4.00 i uruchomic tylko funkcje wypiekania. Wstajemy o 5.00, cos musimy szybko zjesc i na trening. Nie mam wiec mozliwosci ani zostawic maszyny otwartej, ani kombinowac ze sciereczkami, ani zaczynac dopiero wypiekac po wstaniu :roll:

Natomiast problemu nie ma, gdy proces skracam i wieczorem wrzucam do maszyny skladniki, zamykam i ustawiam jeden ciagly program np. na 3.00. Wtedy wyrastanie jest krotsze (ale efektywne), nie ma kwaskowatego smaku chleba i sniadanie tez jest na czas :D