Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sylwia, jak chcesz, to Ci wyślę, tyle już porozsyłałam, że mam duuuuużą wprawę! :lol:

DPS na razie podziękuję zakwasem mnie poratowała pani ze sklepu ze zdrową żywnością...

teraz tylko znaleźć przepis nie na maszynkę na smaczny chlebek bo zaczyn już gotowy

:roll:

Hmmm... przepisów w necie jest mnóstwo, ja robię taki.

Tylko on dość kwaśny jest - połowa tego zakwasu, czyli ćwiartka litrowego słoika śmiało wystarczy. :wink:

Sylwia, jak chcesz, to Ci wyślę, tyle już porozsyłałam, że mam duuuuużą wprawę! :lol:

DPS na razie podziękuję zakwasem mnie poratowała pani ze sklepu ze zdrową żywnością...

teraz tylko znaleźć przepis nie na maszynkę na smaczny chlebek bo zaczyn już gotowy

Tylko on dość kwaśny jest - połowa tego zakwasu, czyli ćwiartka litrowego słoika śmiało wystarczy. :wink:

DPS właśnie siedzi w piekarniku wg twojego przepisu z blogu :D Ale składniki bo resztę oczywiste musialam robić na oko.... :wink: jak to ja...

DPS właśnie siedzi w piekarniku wg twojego przepisu z blogu :D Ale składniki bo resztę oczywiste musialam robić na oko.... :wink: jak to ja...

daj znać jak wyszło :-)

daj znać jak wyszło :-)

zaczyn wyrósł w misce i potem jak rozzieliłam na 2 keksówki to chleb niski wyszedł... ale pachnie nieziemsko :roll: i smakuje dobrze

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

łatwy sposób na chleb

1 kostka drożdzy

1i 1/2 łyżki soli

1 łyżka cukru

1 litr wody

4 łyżki oleju

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanka słonecznika

1/2 szlanka siemienia lnianego

1 kg mąki

drożdze pokruszyć, dodać ziarna, sól i cukier, wodę i olej, wymieszać. Dodać mąkę , wymieszać łyżką i przełożyć do "babkowych" foremek. Piec 1 godzinę na termoobiegu , temp 180 C. Włączyć piekarnik po włożeniu foremek.

Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do odparowania.

Czyżbyś całkiem zapisała się do klubu kur domowych z wyboru? :wink: :lol:

Co upiekłas ostatnio, pochwal się! :D

oj tak, te metry mnie dobijają :D:D:D

latem nie miałam weny na pieczenie chlebka, ale jakiś miesiąc temu wzięłam się za zrobienie zakwasu

piekę głównie z mąki orkiszowej, chlebek wychodzi pyszny :)

dzisiaj piekę z cebulką ;)

buziaki dla Was dziewczynki :*

Nie miałam jeszcze kupnej mąki orkiszowej - możesz mi zerknąć i poczytać - ile tak naprawdę jest orkiszu w mące orkiszowej?

Bo jakbyś z czystej orkiszowej miała piec to zakalec wyjdzie, to za bardzo kleiste jest. :roll:

Depesiu,

piekę z orkiszowej chlebowej typ 1100

składu na mąkach nie podają, ale akurat z tej wychodzi mi super chlebek, nie jest zakalcem :)

firma Terra sp. z o.o. ;) mąka ekologiczna ;)

http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=2003

http://www.terra.warszawa.pl/maka.html

mam też orkiszową zwykłą z innej firmy, typ 630 ale ona nadaje się chyba tylko do pieczenia ciast, prawda?

a może zmieszać ją z otrębami pszennymi i upiec chlebek ....

jak sądzisz?? można zaryzykować??

Aaaaa, widzisz.

Na pewno ta orkiszowa to z dodatkiem orkiszu, a nie cała orkiszowa!

Ale spróbować we wszelkich kombinacjach - zawsze trzeba, ja bym na pewno wypróbowała i ciasto i chlebki, jakie by mi przyszły do głowy. :D

wstałam dzisiaj o 6, bo deszcz mnie obudził i zeszłam na dół odwiedzić rosnący chlebek :)

wykipiał z blaszek!!

zaryzykowałam i zamiąchałam z tej orkiszowej typ 630 bez mieszania z żytnią czy otrębami

myślałam, że w ogóle nie ruszy w górę jakby to pewnie było ze zwykłą pszenną

co ciekawe zrobiłam z całego kg+ zakwas (zmieszany dojrzały wyjęty z lodówki i 2 dni dokarmiany, ładnie bąbelkujący ;) )

wyszedł przepyszny, jasny w środku, w ogóle się nie klei czego się obawiałam :)

w smaku rewelacja, zajadam się cieplutkim z masełkiem :)

może później cyknę fotki i wkleję

jeśli chodzi o mąki kupowane w sklepach, to jestem świadoma tego, że nie są one czyste

ostatnio znajomy zajmujący się tematem zawodowo powiedział mi że Szymanowska też zawiera liczne domieszki, zwłaszcza ulepszacze :(

także nie łudźmy się, to nie są takie prawdziwe czyste mąki jakbyśmy ze młyna se przywiozły z własnego zboża przemieloną

Depesiu, a jak Twój amarantus?? :) siałaś w ogóle??

Ambercia, jak Twoja maszyna?? stoi w kącie czy robisz z niej użytek?? :)

mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś i dalej pieczesz pyszne chlebki