Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sylwia, jak chcesz, to Ci wyślę, tyle już porozsyłałam, że mam duuuuużą wprawę! :lol:

DPS na razie podziękuję zakwasem mnie poratowała pani ze sklepu ze zdrową żywnością...

 

teraz tylko znaleźć przepis nie na maszynkę na smaczny chlebek bo zaczyn już gotowy

:roll:

Hmmm... przepisów w necie jest mnóstwo, ja robię taki.

Tylko on dość kwaśny jest - połowa tego zakwasu, czyli ćwiartka litrowego słoika śmiało wystarczy. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwia, jak chcesz, to Ci wyślę, tyle już porozsyłałam, że mam duuuuużą wprawę! :lol:

DPS na razie podziękuję zakwasem mnie poratowała pani ze sklepu ze zdrową żywnością...

 

teraz tylko znaleźć przepis nie na maszynkę na smaczny chlebek bo zaczyn już gotowy

:roll:

Hmmm... przepisów w necie jest mnóstwo, ja robię taki.

Tylko on dość kwaśny jest - połowa tego zakwasu, czyli ćwiartka litrowego słoika śmiało wystarczy. :wink:

DPS właśnie siedzi w piekarniku wg twojego przepisu z blogu :D Ale składniki bo resztę oczywiste musialam robić na oko.... :wink: jak to ja...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwia, jak chcesz, to Ci wyślę, tyle już porozsyłałam, że mam duuuuużą wprawę! :lol:

DPS na razie podziękuję zakwasem mnie poratowała pani ze sklepu ze zdrową żywnością...

 

teraz tylko znaleźć przepis nie na maszynkę na smaczny chlebek bo zaczyn już gotowy

:roll:

Hmmm... przepisów w necie jest mnóstwo, ja robię taki.

Tylko on dość kwaśny jest - połowa tego zakwasu, czyli ćwiartka litrowego słoika śmiało wystarczy. :wink:

DPS właśnie siedzi w piekarniku wg twojego przepisu z blogu :D Ale składniki bo resztę oczywiste musialam robić na oko.... :wink: jak to ja...

 

daj znać jak wyszło :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwia, jak chcesz, to Ci wyślę, tyle już porozsyłałam, że mam duuuuużą wprawę! :lol:

DPS na razie podziękuję zakwasem mnie poratowała pani ze sklepu ze zdrową żywnością...

 

teraz tylko znaleźć przepis nie na maszynkę na smaczny chlebek bo zaczyn już gotowy

:roll:

Hmmm... przepisów w necie jest mnóstwo, ja robię taki.

Tylko on dość kwaśny jest - połowa tego zakwasu, czyli ćwiartka litrowego słoika śmiało wystarczy. :wink:

DPS właśnie siedzi w piekarniku wg twojego przepisu z blogu :D Ale składniki bo resztę oczywiste musialam robić na oko.... :wink: jak to ja...

 

daj znać jak wyszło :-)

 

zaczyn wyrósł w misce i potem jak rozzieliłam na 2 keksówki to chleb niski wyszedł... ale pachnie nieziemsko :roll: i smakuje dobrze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 2 weeks później...

łatwy sposób na chleb

 

1 kostka drożdzy

1i 1/2 łyżki soli

1 łyżka cukru

1 litr wody

4 łyżki oleju

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanka słonecznika

1/2 szlanka siemienia lnianego

1 kg mąki

 

drożdze pokruszyć, dodać ziarna, sól i cukier, wodę i olej, wymieszać. Dodać mąkę , wymieszać łyżką i przełożyć do "babkowych" foremek. Piec 1 godzinę na termoobiegu , temp 180 C. Włączyć piekarnik po włożeniu foremek.

Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do odparowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyżbyś całkiem zapisała się do klubu kur domowych z wyboru? :wink: :lol:

Co upiekłas ostatnio, pochwal się! :D

oj tak, te metry mnie dobijają :D:D:D

latem nie miałam weny na pieczenie chlebka, ale jakiś miesiąc temu wzięłam się za zrobienie zakwasu

piekę głównie z mąki orkiszowej, chlebek wychodzi pyszny :)

dzisiaj piekę z cebulką ;)

buziaki dla Was dziewczynki :*

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie miałam jeszcze kupnej mąki orkiszowej - możesz mi zerknąć i poczytać - ile tak naprawdę jest orkiszu w mące orkiszowej?

Bo jakbyś z czystej orkiszowej miała piec to zakalec wyjdzie, to za bardzo kleiste jest. :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depesiu,

piekę z orkiszowej chlebowej typ 1100

składu na mąkach nie podają, ale akurat z tej wychodzi mi super chlebek, nie jest zakalcem :)

firma Terra sp. z o.o. ;) mąka ekologiczna ;)

http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=2003

http://www.terra.warszawa.pl/maka.html

 

mam też orkiszową zwykłą z innej firmy, typ 630 ale ona nadaje się chyba tylko do pieczenia ciast, prawda?

a może zmieszać ją z otrębami pszennymi i upiec chlebek ....

jak sądzisz?? można zaryzykować??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aaaaa, widzisz.

Na pewno ta orkiszowa to z dodatkiem orkiszu, a nie cała orkiszowa!

 

Ale spróbować we wszelkich kombinacjach - zawsze trzeba, ja bym na pewno wypróbowała i ciasto i chlebki, jakie by mi przyszły do głowy. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wstałam dzisiaj o 6, bo deszcz mnie obudził i zeszłam na dół odwiedzić rosnący chlebek :)

wykipiał z blaszek!!

zaryzykowałam i zamiąchałam z tej orkiszowej typ 630 bez mieszania z żytnią czy otrębami

myślałam, że w ogóle nie ruszy w górę jakby to pewnie było ze zwykłą pszenną

co ciekawe zrobiłam z całego kg+ zakwas (zmieszany dojrzały wyjęty z lodówki i 2 dni dokarmiany, ładnie bąbelkujący ;) )

wyszedł przepyszny, jasny w środku, w ogóle się nie klei czego się obawiałam :)

w smaku rewelacja, zajadam się cieplutkim z masełkiem :)

może później cyknę fotki i wkleję

 

jeśli chodzi o mąki kupowane w sklepach, to jestem świadoma tego, że nie są one czyste

ostatnio znajomy zajmujący się tematem zawodowo powiedział mi że Szymanowska też zawiera liczne domieszki, zwłaszcza ulepszacze :(

także nie łudźmy się, to nie są takie prawdziwe czyste mąki jakbyśmy ze młyna se przywiozły z własnego zboża przemieloną

 

Depesiu, a jak Twój amarantus?? :) siałaś w ogóle??

 

Ambercia, jak Twoja maszyna?? stoi w kącie czy robisz z niej użytek?? :)

mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś i dalej pieczesz pyszne chlebki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...