DPS 07.10.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Kochana, nie siałam, bo nie mogę nijak zdobyć jakiejś małej ilości nasion - wszyscy chcą sprzedawać od razu tonę lub dwie. Ja na szczęście o swoją mąkę się nie boję, bo kupuję taką od piekarza - przywozi ją prosto z młyna, w workach i ja na worki całe kupuję, potem mam na dłużej. Ambercia chyba piecze, ale tak mi sie zdaje, że na jakimś wyjeździe znowu jest, bo zaś zniknęła z foruma od kilku dni. Dzisiaj mam uczyć kursantów pieczenia chleba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.10.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 a drogi jest amarantus?? bo tak sobie pomyślałam, że część mogłabyś zmielić na mąkę a resztę zasiać chyba, że to nie jest takie zwykłe zboże do mielenia .... ja się nie znam skoro dużo pieczesz, to pewnie byś zużyła te pół tony :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 07.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Hej Slonka Na chlebowe watki zawasze zagladam Od paru miesiecy pieke orkiszowy na orkiszu 2000 Taka maka ma az 18% bialka Mieszam ja z zytnia i pszenna - obie pelnoziarniste. Bialych chlebkow wcale nie pieczemy Tak sobie ostatnio pomyslalam, ze moze drozdzowke upieke na pszennej pelnoziarnistej? Da sie? Tak na slodko z rodzynkami, papaja i skorka cytrynowa Czy bedzie obrzydlistwo? izus, co u Ciebie? Bywasz czasami w miescie? Depsiu, Twoj zakwas jest ponadczasowy! Przezyl chyba trzy moje urlopy, wozenie w te i wewte, a nawet 3-tygodniowe glodowanie ... i wciaz zywy, buzujacy i jakze pyszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.10.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 izus, co u Ciebie? Bywasz czasami w miescie? rzadko ugrzęzłam na tej wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.10.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Hej Slonka Na chlebowe watki zawasze zagladam Od paru miesiecy pieke orkiszowy na orkiszu 2000 Taka maka ma az 18% bialka Mieszam ja z zytnia i pszenna - obie pelnoziarniste. Bialych chlebkow wcale nie pieczemy Tak sobie ostatnio pomyslalam, ze moze drozdzowke upieke na pszennej pelnoziarnistej? Da sie? Tak na slodko z rodzynkami, papaja i skorka cytrynowa Czy bedzie obrzydlistwo? izus, co u Ciebie? Bywasz czasami w miescie? Depsiu, Twoj zakwas jest ponadczasowy! Przezyl chyba trzy moje urlopy, wozenie w te i wewte, a nawet 3-tygodniowe glodowanie ... i wciaz zywy, buzujacy i jakze pyszny O Ty niecnoto, to do nas sie wcale w komentach nie odzywasz, chociaż jesteś? Czekaj Ty, czekaj! A zakwas - no wiesz, byle czego nie mogłam Ci wysłać przecież, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.10.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 ugrzęzłam na tej wsi a ja nie dalam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2009 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 a drogi jest amarantus?? bo tak sobie pomyślałam, że część mogłabyś zmielić na mąkę a resztę zasiać chyba, że to nie jest takie zwykłe zboże do mielenia .... ja się nie znam skoro dużo pieczesz, to pewnie byś zużyła te pół tony :D:D Gdzie ja bym miała te 2 tony proponowane wepchać? Stodoła i tak pełna! Ambercia - to kiedy przyjeżdżacie? Może nasz Karuś się trochę zsocjalizuje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 12.10.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jak sobie pare dni temu pomyslalam, tak tez zrobilam Drozdzowka na mace pszennej pelnoziarnistej powstala! Kolor ma karmelowy, jest pieknie wyrosnieta, cudnie pachnie drozdzami. Dodalam do niej bardzo malo cukru, ale za to nadrobilam iloscia rodzynek, papai i skorka pomaranczowa. Polecam! Pychota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.10.2009 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ty konkretnym przepisem rzuć, kochaniutka, może i my zrobimy sobie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.10.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Ty konkretnym przepisem rzuć, kochaniutka, może i my zrobimy sobie...? prostota Kochaniutka, prostota skladniki 1/2 kg maki pszennej pelnoziarnistej 3 lyzki stolowe cukru trzcinowego (moze byc bialy, ale ja bialego wcale nie uzywam) 175g masla odrobina soli 70ml mleka 15g drozdzy 150g rodzynek, papaii, skorki pomaranczowej czy czego tam chcecie. Ja wszystko wrzucam do maszyny i po 2 godzinach otrzymuje zdrowsza wersje drozdzowki. Maly grzeszek z ogromna iloscia blonnika i suszonych owockow Doskonala na leniwe, chlodne popoludnie z milym sercu, albo z samym soba, albo przynajmniej z malym espersso Konsumowac bez wyrzutow, jeszcze na cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.10.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Zapisałam. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dzisiaj nastapil u nas debiut chlebowy , ja bylam w pracy, a maz piekl. Podluzny jest o smaku czosnku, okragly przeplatany smakuje jak bulka pszenna. Obydwa sa na drozdzach - pycha! Nastepny upieczemy wedlug przepisu DPS z pierwszej strony watku. Oto dowod http://i50.tinypic.com/6pyc8j.jpg http://i46.tinypic.com/ej9ylw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 22.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ale piękne chleby a taki mąż to skarb Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 23.02.2010 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Dzisiaj nastapil u nas debiut chlebowy , ja bylam w pracy, a maz piekl. Podluzny jest o smaku czosnku, okragly przeplatany smakuje jak bulka pszenna. Obydwa sa na drozdzach - pycha! Nastepny upieczemy wedlug przepisu DPS z pierwszej strony watku. Oto dowod http://i50.tinypic.com/6pyc8j.jpg http://i46.tinypic.com/ej9ylw.jpg WOW a jak zrobiliście z małżonkiem takie fikuśne kształty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Fikusne ksztalty zrobil maz, bo jak ja wrocilam z pracy to wszystko bylo gotowe tzn. mi zostala kuchnia do sprzatania . Robil wedlug tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe27151.html Bardzo nam smakuje konsystencja tego chleba, nastepnym razem zrobimy w podluznej foremce i do srodka damy ziarna - ciekawe czy wyjdzie? Czosnkowy byl (juz nie ma ) w smaku dobry ale konsystencja przypominala chleb bezglutenowy z maki kukurydzianej http://www.wielkiezarcie.com/recipe24429.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 23.02.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Dokładnie rzecz biorąc to jest bułgarski chleb tradycyjny. Dosyć słodki w smaku, do wędlin się nie nadaje, bardzo maślany, ale też go uwielbiam Przepisów na pieczywo mam kilkaset, właściwie to ja już dawno chleba nie kupuję, tylko piekę sama - zakwasów nie używam, no poza suszonym, bo żadnego nie potrafię utrzymać przy życiu, zamorduję każdy Najbardziej lubię takie szybkie maślane bułeczki, nadziewam je czasem marmoladą albo konfiturą. Podzielę sie przepisem, mam nadzieję, że się nie obrazicie Bułeczki: 1 szklanka cieplego mleka 2 lyzki masla 1 jajko 1 lyzka cukru 1/2 lyzeczki soli 3 szklanki maki 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy (okolo 3-4 dag swiezych) 2 lyzki rozpuszczonego masla do smarowania rozwalkowanych placuszkow 1 jajko ubite z 2 lyzkami mleka lub smietanki, do smarowania buleczek ziarna sezamu do posypania Drozdze wsypac do cieplego mleka, zostawic na kilka minut, az zaczna tworzyc sie pecherzyki. Maslo rozpuscic i dodac razem z mlekie i drozdzami do pozostalych skladnikow w duzej misce. Wyrobic na miekkie, gladkie ciasto, przykryc miske i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine. Ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na 8 rownych czesci i kazda rozwalkowac na jak najcienszy, duzy placek (dowolnego ksztaltu, nie zawsze sie uda uzyskac idealne kolko). Placuszki smarowac rozpuszczonym maslem i zwijac w cieniutkie ruloniki. Kazdy rulonik z kolei zwinac w ksztalcie slimaczka (koniec wcisnac pod spod utworzonej buleczki). Slimaczki ukladac na wylozonej pergaminem blasze i zostawic do wyrosniecia na okolo 40-45 minut. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C, wyrosniete buleczki posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac sezamem. Piec okolo 12 minut, az beda jasno zlote. Pyszne jedzone same, rownie smaczne z dzemem lub serem. I przepis na najprostszy ale również szybki i naprawdę pyszny chlebek: Chleb pszenny: 2,5 szkl. mąki 1,5 dag drożdży (albo 0,5 opakowania drożdży instant Oetkera) szkl. ciepłego płynu (mieszam mleko z wodą w różnych proporcjach - im więcej mleka, tym delikatniejszy, słodszy chleb) płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru olej albo oliwa albo roztopione masło, ile potrzeba (patrz niżej). Dodatki: 1) 1 mała albo pół średniej cebuli drobno pokrojonej, dwa średnie ząbki czosnku, pół szkl. otrąb, koperek, tymianek, majeranek, kminek - jeden albo kilka, jak kto lubi; 2) grubo posiekane orzechy, słonecznik, siemie lniane, sezam - jw. Z drożdżami suchymi: Wymieszać suche składniki w misce, wlać kilka łyżek oliwy i ciepłe mleko z wodą, wyrobić. W razie potrzeby podlać jeszcze trochę oliwy. Z drożdżami świeżymi: Wymieszać mąkę z solą i suchymi dodatkami, zrobić wgłębienie, do którego wdrobić drożdże. Zasypać je cukrem, zalać połową płynu i delikatnie wymieszać. Odstawić, aż drożdże ruszą. Dolać resztę płynu, olej i wyrobić. Można od razu włożyć do foremek, odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, można też zostawić w misce do wyrośnięcia, potem jeszcze raz wyrobić i dopiero do formy - wychodzi wielkości chlebka razowego ze sklepu. Lepszy jest dwukrotnie wyrabiany. Piec 40 minut w temperaturze 200°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.02.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Fikusne ksztalty zrobil maz, bo jak ja wrocilam z pracy to wszystko bylo gotowe tzn. mi zostala kuchnia do sprzatania . Robil wedlug tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe27151.html Bardzo nam smakuje konsystencja tego chleba, nastepnym razem zrobimy w podluznej foremce i do srodka damy ziarna - ciekawe czy wyjdzie? fajny ten przepis, z pewnością niebawem wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 24.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Achaja czy bułeczek z tego przepisu wychodzi 8 szt? Chcę je zrobić i zastanawiam się czy może podwoić porcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 24.02.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Achaja czy bułeczek z tego przepisu wychodzi 8 szt? Chcę je zrobić i zastanawiam się czy może podwoić porcję Wiesz, mnie wychodzi około 12 sztuk, wielości środka dłoni. Jedna porcja to za mało - przynajmniej tak moja mała rodzinka uważa Zrób jedną porcję samych, a do drugiej porcji jak chcesz to dołóż dżemu. Tylko zwijaj całość dość ciasno, żeby się nie rozlazły w pieczeniu a końcówkę wałeczka podwiń pod spód przy formowaniu. No i powiedz potem czy Ci smakowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 24.02.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Dzięki Achaja na pewno dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.