Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

Mały, bo pewnie dolałeś zbyt gorącej wody i drożdże zginęły.

Ale gdybyś dolał letniej - mniam!

Te gotowe mieszanki...

Tez pełno w ich składzie pzeróżnych spulchniaczy i ulepszazy, tyle, że chlebek ciepły i świeży będzie.

Spróbuj kiedyś przepisu z pierwszego postu w wątku, naprawdę prosty i MUSI wyjść! :lol:

U mnie problemem jest czas na takie pieczenie. Dlatego też automat.

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 months później...

Ratujcie dziewczyny :o od paru tygodni popelniam chlebki na zakwasie ale za każdym razem mi nie wychodzą , zawsze są malo wyrosniętę, takie zbite i gliniaste. W smaku pyszne ale konsystencja gliny :( . zazwyczaj daję ok 300g zakwasu , ok 400g mąki (mieszanki chlebowej pszenno - żytniej i ok 250 g wody. I piekę 30 min na 220 i 30 min 190

Poradzie cos prosze jak moge polepszyć ten chlebek. już się zastanawialam czy nie dodać trochę drożdzy

Kasia, ale to chyba trochę za dużo zakwasu - zobacz na przepis TUTAJ , na moim blogu.

Jeśli odpowiednoio proporcjonalnie przeliczysz przepis, powinno być OK. ;)

No i chyba warto by dodać trochę więcej wody i trochę dłużej piec. :rolleyes:

• 3 months później...

Ogromne dzięki za to Forum!!!!!

Z nudów i braku chleba w domu - a nie chciało mi się jechać do sklepu -wiadomo wiocha - upiekłam bułeczki z przepisu z pierwszej strony - pychotka, chłopaki jadły prawie prosto z pieca - za tydzień wypróbuję chleb.

Dobrze, że się wyprowadziłam na tą wiochę - mam czas na takie zabawy w kuchni - wcześniej albo nie miałam czasu, a może nie chciało mi się.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
No to ja zacznę - bardzo szybki, łatwy, pyszny. :D

Trzeba kostkę drożdży rozpuścić w szklance letniej wody i dodać łyżkę cukru. Odstawić, żeby zaczęły rosnąć.

W tym czasie wziąć jakąkolwiek mąkę pszenną (1 kg), 2-3 garście otrębów pszennych, paczkę łuskanego słonecznika albo dyni, łyżkę soli. Wszystko wsypac do miski, starannie na sucho wymieszać drewnianą łyżką.

Jeśli drożdże już rosną - dodać do suchej masy i dolać jeszcze jakieś 2 szklanki letniej wody (może być trochę więcej). Łyżką wymieszać ciasto - powinno mieć dośc luźną konsystencję i być kleiste.

Postawić miskę w ciepłym miejscu i niech ciasto rośnie, przykryte czystą ściereczką. Jak urośnie 2 razy takie jak było - pomieszać trochę i znowu niech rośnie. Jak urośnie - przełożyć do keksowych foremek posmarowanych olejem, ciasto powinno sięgac do połowy wysokości foremki. Znowu przykryć, postawić w ciepłym miejscu, niech wypełni foremkę. Jak ktoś lubi, można makiem posypać. Można też dodać do ciasta kminek, suszone owoce, orzechy i co tam komu fantazja i smak podpowie. Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić chlebki. Piec 45 minut, potem zmniejszyć na 180*C i piec jeszcze 25 minut.

Wyjąć i wierzch spryskać dość obficie wodą, żeby skórka zmiękła.

Wyrzucić z foremek, wystudzić i przesuszyć spód, bo będzie wilgotny.

Pycha!

Chlebek nie może być przechowywany w folii, przykryty lnianą ściereczką będzie świeży i pyszny tydzień czasu.

http://wmwampol.com/DpS/wp-content/uploads/2008/10/p9300167.jpg

Witam serdecznie wszystkich piekących chlebek!

Prawdę mówiąc (a właściwie pisząc) miałam zapytać o ilość drożdży w tym przepisie, ale pod koniec wątku już trafiłam na dyskusje na ten temat. I potwierdzam, że u mnie w okolicy też można kupić drożdże w kostkach 100 g i 42 g. Ja piekę chlebek od kilku tygodni. I w piekarniku i w maszynie. W maszynie w zasadzie wg. przepisów załączonych do instrukcji obsługi sprzętu. Do chlebków pieczonych w piekarniku korzystam z przepisów, które znajduje w Internecie. Dlatego chętnie przetestuje również ten przepis, zwłaszcza, że jest bardzo chwalony. Moi domownicy zajadają się tymi chlebkami. Trochę nosem kręci młodszy syn, który nie przepada za ziarnami w chlebie, a ja jakoś nie mogę się opanować i zawsze coś dosypuje. Jednym z powodów decyzji o pieczeniu chleba (oprócz natknięcia się na wątki na ten temat w Internecie) był fakt wyprowadzenia się na wieś. Wieś może to za dużo powiedziane, bo to tuż za granicami miasta i nawet swój stary blok, jak się postaram, to z okien domku mogę dojrzeć. Ale faktem jest, że mam teraz do dyspozycji jeden sklep spożywczy. Co prawda dobrze zaopatrzony, ale niestety akurat chleb jest tu artykułem raczej chodliwym. I nigdy nie wiadomo, czy wracając z pracy jeszcze chleb się kupi. A przy dobrej organizacji pieczenie chleba nie zajmuje wcale dużo czasu.

Trochę się rozpisałam :).

• 4 weeks później...
zrobilam dzisiaj, wszystko bylo dobrze do momentu wstawienia do piekarnika, chlebek opadl :(

NIe możliwie. Ja piekłam już chleb z tego przepisu kilka razy - i zawsze się udawał, przepis podałam dalej - i nikt nie narzekał. MOże miałaś nie świeże drożdże - ja zauważyłam, że najlepiej rośnie jak są z bardzo długą datą ważności.

Może ktoś zbyt mocno stapał w pobliżu kuchenki?

Jesli np. ktos ją niechcąco potrącił, to ciasto po wstrząsie mogło opaść.

Nie zrażaj się, mi też kiedyś opadł - chyba za zimno było, a opadł też tuż po wstawieniu do piekarnika.

Wkleję przepis, który dostałam od koleżanki Ireny :)

"Chleb - od Irki" "

- 1 l. wody o temp.50 st. C (0,5 l. zimnej wody + 0,5 l.gorącej wody)

- 50g drożdży

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek ( może być słonecznikowy)

- 1 kg mąki do wypieku chleba (najlepsza pszenno-żytnia) z Lidla

- słonecznik, dynia, siemię lniane, co kto lubi.

NIE SOLIĆ - mąka jest już posolona

w wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie dodajemy pozostałe składniki:

oliwę, mąkę, (można dodać słonecznik,siemię lniane,pestki dyni)

Wszystkie składniki mieszamy najlepiej w wysokiej misce,

po wymieszaniu przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min.

cały rozczyn przekładamy do dwóch foremek o długości 30 cm.

nagrzewamy piekarnik do temp. 200 *C na max.8 min.

do rozgrzanego piekarnika wkładamy rozczyn na 50 min. o temp. 200 *C.

mąka z LIDLA - z jaśniejszej piecze się dłużej o 15 min. ( tak mi wyszło)

http://systemc.pl/domek/2011/03/maka.jpg

ciasto włożone do foremek - posmarowałam je oliwą, ale jak są foremki z teflonem, to chyba nie trzeba.

http://systemc.pl/domek/2011/03/chleb1.jpg

gotowy chlebek nam bardzo smakował i piekło mi się go fajnie :)

http://systemc.pl/domek/2011/03/chleb2.jpg

Natomiast nie polecam tej mąki - to jakaś porażka.

http://systemc.pl/domek/2011/03/makanie.jpg

dzis próba nr 2

DPS piszesz ze "Jak urośnie - " tzn ile ma urosnąć w misce, ile czasu ma tam siedzieć?

jest lepiej, chlebek nie opadl, ale chyba troszkę za wilgotny w środku jest, za to skórka spieczona, piekłam na 200 stopni przez 70 min, ostatnio pieklam 45 min na 200 i 25 min na 180 i byl bardziej mokry w srodku

Edytowane przez aksamitka

Jesli skórka Ci się za mocno wypieka, to masz dwa wyjścia: albo po pewnym czasie nakryć chleb w piekarniku papierem do pieczenia, żeby więcej się nie przypiekał od góry, albo nie nakrywać i po upieczeniu, jeszcze gorący, spryskać mocno kilkakrotnie wodą, to skórka zmięknie.

Ja w sumie zawsze skórkę mocno spryskuję po pieczeniu, jak piekę drożdżowy, bo taki na zakwasie tego nie wymaga.

I w ogóle, na zakwasie jest mniej upierdliwy, bo wrzucasz go do formy, zostawiasz na kilka godzin (ja zazwyczaj od razu w piekarniku) żeby urósł i po prostu włączasz piekarnik, a nie latasz i kilka razy to ciasto odgazowujesz.

Jeśli jednak chcesz drożdżowy, to powinien rosnąć tyle, żeby mniej więcej 2 razy powiększył swoją objętość. Czasu nie podam, nie ma takiej recepty, to zależy od temperatury otoczenia. Im jest mu cieplej, tym szybciej rośnie.

Zakwas rosnie od 8 do 12 godzin u mnie, czasem mogą być różnice, też zalezy ot temperatury, jak w drożdżowym.

Zobacz na moim blogu, TUTAJ.

Po wyjęciu z pieca chleb na zakwasie trzeba od razu wywalić z foremek i tak ułożyć, żeby wszędzie miał przewiew, także od spodu, bo jest bardzo wilgotny. Potem dzięki temu nie czerstwieje.

Ja zwykle opieram jeden koniec bochenka o krawędź blaszki, wtedy pod spodem jest powietrze.

Inaczej zrobi się normalnie mokry, jakby leżał w wodzie.

to moj wczorajszy chlebek na zakwasie

http://i54.tinypic.com/r29snq.jpg

DPS robilam z Twojego przepisu

No to tak:

- pół litrowego słoika zakwasu

- 2 kg mąki pszennej 650

- 2/3 szklanki otrąb pszennych

- 2/3 szklanki mąki żytniej

- 2 łyżki stołowe soli

- zioła prowansalskie wg uznania

- około 2,2 l ciepłej wody - tyle, żeby ciasto było maziaste, a nie pierogowate (mam nadzieję, że to zrozumiałe jest... :o :lol: )

Najpierw wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki, potem do zakwasu dodałam trochę tej ciepłej wody i dobrze wymieszałam, żeby rozchodził się łatwo po cieście. Potem taki rozrzedzony wodą zakwas wlałam do suchych składników i dolewałam ciepłej wody, mieszając cały czas. Dolewałam do chwili, gdy stało się jasne, że ciasto jest zbyt rzadkie, żeby mogło odstawać od ręki - takie właśnie, rzadkie dość, ma być. Teraz foremki posmarować olejem i ciasto wkładać do foremek. Odłozyć trochę do następnego pieczenia!!!

Ja na pewno nie włożę już do foremki więcej niż do 1/3 jej wysokości. I nie trzeba odstawiać na długo - po około 3 godzinach powinno być gotowe do pieczenia.

Spryskać wyrośnięte ciasto wodą i do piekarnika, rozgrzanego do 200*C. Piec przez 30 minut, potem zmniejszyć do 180*C i dopiekać, aż zacznie odchodzić od brzegów foremek, też jakies 30 minut.

Gorące wyrzucić z foremek, wierzchy dobrze spryskać wodą, nawet 2-3-krotnie, żeby zmiękły.

Smacznego!!! :lol:

mnie wystrastalo w foremce 5 godzin

Edytowane przez aksamitka