Mały 20.04.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Mały, bo pewnie dolałeś zbyt gorącej wody i drożdże zginęły. Ale gdybyś dolał letniej - mniam! Te gotowe mieszanki... Tez pełno w ich składzie pzeróżnych spulchniaczy i ulepszazy, tyle, że chlebek ciepły i świeży będzie. Spróbuj kiedyś przepisu z pierwszego postu w wątku, naprawdę prosty i MUSI wyjść! U mnie problemem jest czas na takie pieczenie. Dlatego też automat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4072925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.04.2010 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 No co Ty? Przecie piekarnik szybciej piecze niż automat. Około godziny do 70 minut i gotowe! Edit: czas za zarobienie ciasta to max 15 minut... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4074005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 29.09.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ratujcie dziewczyny od paru tygodni popelniam chlebki na zakwasie ale za każdym razem mi nie wychodzą , zawsze są malo wyrosniętę, takie zbite i gliniaste. W smaku pyszne ale konsystencja gliny . zazwyczaj daję ok 300g zakwasu , ok 400g mąki (mieszanki chlebowej pszenno - żytniej i ok 250 g wody. I piekę 30 min na 220 i 30 min 190 Poradzie cos prosze jak moge polepszyć ten chlebek. już się zastanawialam czy nie dodać trochę drożdzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4303843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.09.2010 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Kasia, ale to chyba trochę za dużo zakwasu - zobacz na przepis TUTAJ , na moim blogu. Jeśli odpowiednoio proporcjonalnie przeliczysz przepis, powinno być OK. No i chyba warto by dodać trochę więcej wody i trochę dłużej piec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4304036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 08.01.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ogromne dzięki za to Forum!!!!!Z nudów i braku chleba w domu - a nie chciało mi się jechać do sklepu -wiadomo wiocha - upiekłam bułeczki z przepisu z pierwszej strony - pychotka, chłopaki jadły prawie prosto z pieca - za tydzień wypróbuję chleb.Dobrze, że się wyprowadziłam na tą wiochę - mam czas na takie zabawy w kuchni - wcześniej albo nie miałam czasu, a może nie chciało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4474090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.01.2011 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Cieszę się, że przepisy się przydają, pozdrawiam adeptkę domowego pieczenia chleba! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4474387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.01.2011 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Zapraszam wszystkich na aukcję dla Tomka - link w stopce!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4512217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 10.02.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 No to ja zacznę - bardzo szybki, łatwy, pyszny. Trzeba kostkę drożdży rozpuścić w szklance letniej wody i dodać łyżkę cukru. Odstawić, żeby zaczęły rosnąć. W tym czasie wziąć jakąkolwiek mąkę pszenną (1 kg), 2-3 garście otrębów pszennych, paczkę łuskanego słonecznika albo dyni, łyżkę soli. Wszystko wsypac do miski, starannie na sucho wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli drożdże już rosną - dodać do suchej masy i dolać jeszcze jakieś 2 szklanki letniej wody (może być trochę więcej). Łyżką wymieszać ciasto - powinno mieć dośc luźną konsystencję i być kleiste. Postawić miskę w ciepłym miejscu i niech ciasto rośnie, przykryte czystą ściereczką. Jak urośnie 2 razy takie jak było - pomieszać trochę i znowu niech rośnie. Jak urośnie - przełożyć do keksowych foremek posmarowanych olejem, ciasto powinno sięgac do połowy wysokości foremki. Znowu przykryć, postawić w ciepłym miejscu, niech wypełni foremkę. Jak ktoś lubi, można makiem posypać. Można też dodać do ciasta kminek, suszone owoce, orzechy i co tam komu fantazja i smak podpowie. Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić chlebki. Piec 45 minut, potem zmniejszyć na 180*C i piec jeszcze 25 minut. Wyjąć i wierzch spryskać dość obficie wodą, żeby skórka zmiękła. Wyrzucić z foremek, wystudzić i przesuszyć spód, bo będzie wilgotny. Pycha! Chlebek nie może być przechowywany w folii, przykryty lnianą ściereczką będzie świeży i pyszny tydzień czasu. http://wmwampol.com/DpS/wp-content/uploads/2008/10/p9300167.jpg Witam serdecznie wszystkich piekących chlebek! Prawdę mówiąc (a właściwie pisząc) miałam zapytać o ilość drożdży w tym przepisie, ale pod koniec wątku już trafiłam na dyskusje na ten temat. I potwierdzam, że u mnie w okolicy też można kupić drożdże w kostkach 100 g i 42 g. Ja piekę chlebek od kilku tygodni. I w piekarniku i w maszynie. W maszynie w zasadzie wg. przepisów załączonych do instrukcji obsługi sprzętu. Do chlebków pieczonych w piekarniku korzystam z przepisów, które znajduje w Internecie. Dlatego chętnie przetestuje również ten przepis, zwłaszcza, że jest bardzo chwalony. Moi domownicy zajadają się tymi chlebkami. Trochę nosem kręci młodszy syn, który nie przepada za ziarnami w chlebie, a ja jakoś nie mogę się opanować i zawsze coś dosypuje. Jednym z powodów decyzji o pieczeniu chleba (oprócz natknięcia się na wątki na ten temat w Internecie) był fakt wyprowadzenia się na wieś. Wieś może to za dużo powiedziane, bo to tuż za granicami miasta i nawet swój stary blok, jak się postaram, to z okien domku mogę dojrzeć. Ale faktem jest, że mam teraz do dyspozycji jeden sklep spożywczy. Co prawda dobrze zaopatrzony, ale niestety akurat chleb jest tu artykułem raczej chodliwym. I nigdy nie wiadomo, czy wracając z pracy jeszcze chleb się kupi. A przy dobrej organizacji pieczenie chleba nie zajmuje wcale dużo czasu. Trochę się rozpisałam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4545019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 05.03.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No to ja zacznę - bardzo szybki, łatwy, pyszny. zrobilam dzisiaj, wszystko bylo dobrze do momentu wstawienia do piekarnika, chlebek opadl Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4589348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 05.03.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 zrobilam dzisiaj, wszystko bylo dobrze do momentu wstawienia do piekarnika, chlebek opadl NIe możliwie. Ja piekłam już chleb z tego przepisu kilka razy - i zawsze się udawał, przepis podałam dalej - i nikt nie narzekał. MOże miałaś nie świeże drożdże - ja zauważyłam, że najlepiej rośnie jak są z bardzo długą datą ważności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4589563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 05.03.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 kurcze nie wiem, ciasto ładnie wyrosło, wiec to chyba nie wina drożdży, spróbuję jeszcze raz zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4589952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.03.2011 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Może ktoś zbyt mocno stapał w pobliżu kuchenki? Jesli np. ktos ją niechcąco potrącił, to ciasto po wstrząsie mogło opaść. Nie zrażaj się, mi też kiedyś opadł - chyba za zimno było, a opadł też tuż po wstawieniu do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4590080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 05.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Wkleję przepis, który dostałam od koleżanki Ireny "Chleb - od Irki" " - 1 l. wody o temp.50 st. C (0,5 l. zimnej wody + 0,5 l.gorącej wody) - 50g drożdży - 2-3 łyżki oliwy z oliwek ( może być słonecznikowy) - 1 kg mąki do wypieku chleba (najlepsza pszenno-żytnia) z Lidla - słonecznik, dynia, siemię lniane, co kto lubi. NIE SOLIĆ - mąka jest już posolona w wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie dodajemy pozostałe składniki: oliwę, mąkę, (można dodać słonecznik,siemię lniane,pestki dyni) Wszystkie składniki mieszamy najlepiej w wysokiej misce, po wymieszaniu przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. cały rozczyn przekładamy do dwóch foremek o długości 30 cm. nagrzewamy piekarnik do temp. 200 *C na max.8 min. do rozgrzanego piekarnika wkładamy rozczyn na 50 min. o temp. 200 *C. mąka z LIDLA - z jaśniejszej piecze się dłużej o 15 min. ( tak mi wyszło) http://systemc.pl/domek/2011/03/maka.jpg ciasto włożone do foremek - posmarowałam je oliwą, ale jak są foremki z teflonem, to chyba nie trzeba. http://systemc.pl/domek/2011/03/chleb1.jpg gotowy chlebek nam bardzo smakował i piekło mi się go fajnie http://systemc.pl/domek/2011/03/chleb2.jpg Natomiast nie polecam tej mąki - to jakaś porażka. http://systemc.pl/domek/2011/03/makanie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4590434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 11.03.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) dzis próba nr 2 DPS piszesz ze "Jak urośnie - " tzn ile ma urosnąć w misce, ile czasu ma tam siedzieć? jest lepiej, chlebek nie opadl, ale chyba troszkę za wilgotny w środku jest, za to skórka spieczona, piekłam na 200 stopni przez 70 min, ostatnio pieklam 45 min na 200 i 25 min na 180 i byl bardziej mokry w srodku Edytowane 11 Marca 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4602651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.03.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Jesli skórka Ci się za mocno wypieka, to masz dwa wyjścia: albo po pewnym czasie nakryć chleb w piekarniku papierem do pieczenia, żeby więcej się nie przypiekał od góry, albo nie nakrywać i po upieczeniu, jeszcze gorący, spryskać mocno kilkakrotnie wodą, to skórka zmięknie. Ja w sumie zawsze skórkę mocno spryskuję po pieczeniu, jak piekę drożdżowy, bo taki na zakwasie tego nie wymaga. I w ogóle, na zakwasie jest mniej upierdliwy, bo wrzucasz go do formy, zostawiasz na kilka godzin (ja zazwyczaj od razu w piekarniku) żeby urósł i po prostu włączasz piekarnik, a nie latasz i kilka razy to ciasto odgazowujesz.Jeśli jednak chcesz drożdżowy, to powinien rosnąć tyle, żeby mniej więcej 2 razy powiększył swoją objętość. Czasu nie podam, nie ma takiej recepty, to zależy od temperatury otoczenia. Im jest mu cieplej, tym szybciej rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4603068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 12.03.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 dzięki, następnym razem spróbuje z zakwasem, zostawiamy na kilka godzina w foremce? tzn ile 2-3 wystarcza? musi być ciepło tak jak dla drożdżowego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4603635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.03.2011 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Zakwas rosnie od 8 do 12 godzin u mnie, czasem mogą być różnice, też zalezy ot temperatury, jak w drożdżowym.Zobacz na moim blogu, TUTAJ. Po wyjęciu z pieca chleb na zakwasie trzeba od razu wywalić z foremek i tak ułożyć, żeby wszędzie miał przewiew, także od spodu, bo jest bardzo wilgotny. Potem dzięki temu nie czerstwieje.Ja zwykle opieram jeden koniec bochenka o krawędź blaszki, wtedy pod spodem jest powietrze.Inaczej zrobi się normalnie mokry, jakby leżał w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4603883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 16.03.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 od poniedziałku hoduje zakwas, kiedy powinien podwoic objetosc? jak narazie nadal jest w formie gęstej śmietany, stoi w 24 stopaniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4611143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.03.2011 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Zobacz TUTAJ, masz tam przekierowanie na bardzo dokładny opis procesu robienia zakwasu + zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4611518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) to moj wczorajszy chlebek na zakwasie http://i54.tinypic.com/r29snq.jpg DPS robilam z Twojego przepisu No to tak: - pół litrowego słoika zakwasu - 2 kg mąki pszennej 650 - 2/3 szklanki otrąb pszennych - 2/3 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki stołowe soli - zioła prowansalskie wg uznania - około 2,2 l ciepłej wody - tyle, żeby ciasto było maziaste, a nie pierogowate (mam nadzieję, że to zrozumiałe jest... ) Najpierw wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki, potem do zakwasu dodałam trochę tej ciepłej wody i dobrze wymieszałam, żeby rozchodził się łatwo po cieście. Potem taki rozrzedzony wodą zakwas wlałam do suchych składników i dolewałam ciepłej wody, mieszając cały czas. Dolewałam do chwili, gdy stało się jasne, że ciasto jest zbyt rzadkie, żeby mogło odstawać od ręki - takie właśnie, rzadkie dość, ma być. Teraz foremki posmarować olejem i ciasto wkładać do foremek. Odłozyć trochę do następnego pieczenia!!! Ja na pewno nie włożę już do foremki więcej niż do 1/3 jej wysokości. I nie trzeba odstawiać na długo - po około 3 godzinach powinno być gotowe do pieczenia. Spryskać wyrośnięte ciasto wodą i do piekarnika, rozgrzanego do 200*C. Piec przez 30 minut, potem zmniejszyć do 180*C i dopiekać, aż zacznie odchodzić od brzegów foremek, też jakies 30 minut. Gorące wyrzucić z foremek, wierzchy dobrze spryskać wodą, nawet 2-3-krotnie, żeby zmiękły. Smacznego!!! mnie wystrastalo w foremce 5 godzin Edytowane 19 Marca 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109975-pyszny-chleb-domowy/page/26/#findComment-4616851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.