DPS 19.03.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Gratuluję - piękny chlebek! Można śmiało dać połowę mniej zakwasu, wyrośnie równie dobrze, a chleb będzie mniej kwaśny. Jak ten smakował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 hmmm czy ja wiem? taki jakiś... dobry;), inny od tego drożdżowego, jak długo można go przechowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.03.2011 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Bardzo długo, bo nie wysycha tak szybko jak drożdżowy, zwłaszcza sklepowy. ze 3 dni ma normalną świeżość, dopiero czwartego dnia zaczyna robić sie twardszy, taki bardziej zbity - nie wysychać. To jest mocno wilgotny chleb, więc nie czerstwieje łatwo. Cieszę się, że wyszedł dobry - mój ślubny, odkąd upiekłam pierwszy chleb, w ogóle już nie chce jeść innego. Sklepowego to i widłami nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 to super:) pewnie te 2 bochenki szybko znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 23.03.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 czy zakwas moge dokarmiać mąką pszenną , czy musi być żytnia razowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.03.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nie wiem, jaki robiłaś. Na Twoim miejscu podzieliłabym na 2 części i na jednej spróbowała dokarmiania pszenną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) dzis mi chleb nie wyszedł podczas pieczenia odeszla skorka od chleba, w środku zakalec ;(, może cos nie tak z zakwasem? Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 02.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Cześć, chlebek na własnym zakwasie, mniam.Mam własny wychodowany, dokarmiany, ma już ze trzy lata. Aksamitko, zakwas najlepiej i najłatwiej dokarmiać żytnią mąką (nie musi być razowa, 720 też jest dobra) ale można sobie wychodowac pszenny, chociaz jest trudniejszy w utrzymaniu, robiłam swego czasu zakwas i żytni i pszenny ale ten drugi mi się nie utrzymał długo i zostałam przy żytnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 wydaje mi sie ze to wina zakwasu, jest mlody, chyba jeszcze za świezy, mało rośnie, teraz ciezko, bo juz kaloryfery nie grzeją i chyba jest za zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.04.2011 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Też zawsze zimą wychodził mi nędzniejszy dużo ten chlebek. Aż kiedyś przyniosłam mąkę i razem z miską postawiłam na całą noc przy kominku. Maka się ogrzała, a chleb, robiony z niej rano, pięknie wyrósł. Zakwas po 2 dniach od ostatniego użycia jest doskonały do dalszej produkcji, nie czepiałabym się go. Jeśli ma kwaśny zapach, jest na pewno w porządku. Może nawet "jechać" jak zepsuty kompot, taki sfermentowany, albo jakby octem, to jest wszystko OK. Cierpliwości - będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 ma kwaśny zapach, ale nie widzę w nim "życia" bąbelków itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 02.04.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 na pocieszenie upiekłam sobie chleb drożdżowy, właśnie stygnie, mama nadzieje ze się udał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 02.04.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Aksamitko, jak masz możliwość poprosić o niewieką ilość zakwasu z jakiejś dobrej piekarni, to spróbuj, nawet łyżeczka wystarczy, żeby znacznie wzmocnić swój zakwas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 03.04.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 niestety, nie mam takiej mozliwosci, wiec w tym tyg nie bede piekla na zakwasie tylko go troszke podhoduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.04.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Zakwas nie musi bąbelkować - jeśli chleb wyrasta, to znaczy, że zakwas jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 04.04.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 A ja mam pytanie - jeśli w przepisie jest mowa, żeby dodać mąkę razową, a nie ma mowy o tym, czy ma być pszenna, czy żytnia, to wszystko jedno jakiej sie doda? Czy to tylko kwestia osobistych upodobań? Ja daję połowę pszennej, połowę żytniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.04.2011 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dokładnie tak - wszystko jedno, najlepiej wypróbować sobie różne warianty i wtedy zdecydować, który dla Ciebie i rodziny najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 04.04.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Dokładnie tak - wszystko jedno, najlepiej wypróbować sobie różne warianty i wtedy zdecydować, który dla Ciebie i rodziny najlepszy. Dzięki za odpowiedź. Przy okazji - piekłam trzy razy chlebek według Twojego przepisu, który dałaś na początku tego wątku. Za każdym razem mi wyszedł i był bardzo smaczny. Tylko ja piekłam go znacznie krócej. Generalnie wszystko piekę z funkcją termoobiegu, co podobno przyspiesza pieczenie. Zastanawiam się, czy piekąc bez tej funkcji mogę otrzymać lepszy chlebek . Prawdę mówiąc nawet nigdy bez termoobiegu nic nie piekłam, więc nie wiem jak mój piekarnik by się w tej kwestii sprawował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.04.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Eee, nie sądzę. Termoobieg doskonale poprawia jakość różnych wypieków, skutki pieczenia są takie same, jak w trsdycyjnym piekarniku przez dłuższy czas, więc nie kombinowałabym. Skoro dobrze wychodzi, to nie ma sensu ulepszać dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 05.04.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Eee, nie sądzę. Termoobieg doskonale poprawia jakość różnych wypieków, skutki pieczenia są takie same, jak w trsdycyjnym piekarniku przez dłuższy czas, więc nie kombinowałabym. Skoro dobrze wychodzi, to nie ma sensu ulepszać dobrego. Tys prowda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.