Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

[quote

Natomiast nie polecam tej mąki - to jakaś porażka.

http://systemc.pl/domek/2011/03/makanie.jpg

 

Megana

Masz na myśli konkretnie tę mąkę Omega 3, czy ogólnie mąkę tej firmy? Piekłam z ich mieszanki Graham i Chleb wieloziarnisty i chlebki wyszły bardzo dobre. Z tej Omega 3 nie miałam jeszcze okazji.

Edytowane przez Nata21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pleśń? :jawdrop:

A trzymasz go w lodówce?

Jesli w lodówce, to nie miał prawa splesnieć!

Jeśli jednak to zrobił, nastaw nowy w zupełnie innym słoiku, nie tym samym.

Umycie nie zawsze pomaga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 dni w cieple zupełnie mu wystarczy.

Jesli pieczesz raz w tygodniu to nie trzeba wcale dokarmiać, mój 10 dni stoi bez problemu i bez karmienia, żadnego.

Jest absolutnie niekłopotliwy, po prostu mieszka w lodówce. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Trzymasz tyle, żeby zużyć całość do pieczenia. Potem po prostu zostawiasz sobie trochę surowego ciasta, które właśnie zrobiłaś - i to jest Twój świeży zakwas. Wkładasz go do tego samego słoika (niemytego!) i dajesz do lodówki.

Potem znowu cały zużywasz i odbierasz sobie świeżą porcję z ciasta. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 dni w cieple zupełnie mu wystarczy.

Jesli pieczesz raz w tygodniu to nie trzeba wcale dokarmiać, mój 10 dni stoi bez problemu i bez karmienia, żadnego.

Jest absolutnie niekłopotliwy, po prostu mieszka w lodówce. ;)

 

Mój to nawet dwa wytrzyma i jeść nie woła ;) Ostatnio nie piekę i czasami zapominam o nim, że muszę mu dać jeść ale żyje i ma się dobrze :)

Raz przesadziłam i go zagłodziłam, na szczęście wcześniej zasuszyłam sobie trochę i w zamrażalniku trzymałam, przydał się jak znalazł i zakwas odbudowałam, uff.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Twój świeży zakwas. Wkładasz go do tego samego słoika (niemytego!) i dajesz do lodówki.

Potem znowu cały zużywasz i odbierasz sobie świeżą porcję z ciasta. ;)

 

nie trzeba go podkarmiac, jezeli chlebek bedzie pieczony raz na tydzień?

 

upieklam chlepek z przepisu z 1 strony, pieklam 10 min dluzj, ale byl bardzo mokry od spodu i nie chcial wyjsc z brytfanki, w rezultacie czesc zostala w brytfance, co ja robie źle? :(

Edytowane przez aksamitka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieee, raz na tydzień wystarcz w zupełności, zakwas sobie doskonale poradzi stojąc w lodówce. .

A piekłaś na zakwasie i jeszcze z drożdzami? :eek:

Spróbuj zobaczyć na przepis TUTAJ.

Jeśli foremka jest nowa, to chleb zawsze się przykleja, dopiero musi się "wypiec".

Najlepiej nie myć jej wcale po upieczeniu chleba, po kilku razach będzie OK, z czasem chlebek będzie z niej sam się turlał na blaszkę po przechyleniu.

Tylko nie myj!

I podziwiam - jesteś bardzo wytrwała, na pewno nauczysz się piec chlebek i jeszcze wiele osób nauczysz, zobaczysz! Pozdrawiam! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...