Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

[quote

Natomiast nie polecam tej mąki - to jakaś porażka.

http://systemc.pl/domek/2011/03/makanie.jpg

Megana

Masz na myśli konkretnie tę mąkę Omega 3, czy ogólnie mąkę tej firmy? Piekłam z ich mieszanki Graham i Chleb wieloziarnisty i chlebki wyszły bardzo dobre. Z tej Omega 3 nie miałam jeszcze okazji.

Edytowane przez Nata21

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pleśń? :jawdrop:

A trzymasz go w lodówce?

Jesli w lodówce, to nie miał prawa splesnieć!

Jeśli jednak to zrobił, nastaw nowy w zupełnie innym słoiku, nie tym samym.

Umycie nie zawsze pomaga.

4 dni w cieple zupełnie mu wystarczy.

Jesli pieczesz raz w tygodniu to nie trzeba wcale dokarmiać, mój 10 dni stoi bez problemu i bez karmienia, żadnego.

Jest absolutnie niekłopotliwy, po prostu mieszka w lodówce. ;)

Nie. Trzymasz tyle, żeby zużyć całość do pieczenia. Potem po prostu zostawiasz sobie trochę surowego ciasta, które właśnie zrobiłaś - i to jest Twój świeży zakwas. Wkładasz go do tego samego słoika (niemytego!) i dajesz do lodówki.

Potem znowu cały zużywasz i odbierasz sobie świeżą porcję z ciasta. ;)

4 dni w cieple zupełnie mu wystarczy.

Jesli pieczesz raz w tygodniu to nie trzeba wcale dokarmiać, mój 10 dni stoi bez problemu i bez karmienia, żadnego.

Jest absolutnie niekłopotliwy, po prostu mieszka w lodówce. ;)

Mój to nawet dwa wytrzyma i jeść nie woła ;) Ostatnio nie piekę i czasami zapominam o nim, że muszę mu dać jeść ale żyje i ma się dobrze :)

Raz przesadziłam i go zagłodziłam, na szczęście wcześniej zasuszyłam sobie trochę i w zamrażalniku trzymałam, przydał się jak znalazł i zakwas odbudowałam, uff.

• 2 months później...
Twój świeży zakwas. Wkładasz go do tego samego słoika (niemytego!) i dajesz do lodówki.

Potem znowu cały zużywasz i odbierasz sobie świeżą porcję z ciasta. ;)

nie trzeba go podkarmiac, jezeli chlebek bedzie pieczony raz na tydzień?

upieklam chlepek z przepisu z 1 strony, pieklam 10 min dluzj, ale byl bardzo mokry od spodu i nie chcial wyjsc z brytfanki, w rezultacie czesc zostala w brytfance, co ja robie źle? :(

Edytowane przez aksamitka

Nieee, raz na tydzień wystarcz w zupełności, zakwas sobie doskonale poradzi stojąc w lodówce. .

A piekłaś na zakwasie i jeszcze z drożdzami? :eek:

Spróbuj zobaczyć na przepis TUTAJ.

Jeśli foremka jest nowa, to chleb zawsze się przykleja, dopiero musi się "wypiec".

Najlepiej nie myć jej wcale po upieczeniu chleba, po kilku razach będzie OK, z czasem chlebek będzie z niej sam się turlał na blaszkę po przechyleniu.

Tylko nie myj!

I podziwiam - jesteś bardzo wytrwała, na pewno nauczysz się piec chlebek i jeszcze wiele osób nauczysz, zobaczysz! Pozdrawiam! :D