Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

A najlepiej zobaczyć, jak ktoś piecze

popatrzyłam u DPSi i miałam piękny chleb od pierwszego razu!

 

Dodam, z moich obserwacji, że jak zarobię ciasto, to odkładam sobie z niego 3-4 łyżki do słoika jako zakwas i zostawiam na czas rośnięcia chleba na blacie. Jak wstawiłam od razu do lodówki, to potem nie chciał rosnąć. Wiec zostawiam, podrasta sobie troszkę a potem do lodówki go i mam na następny raz. Mąkę używam, jak DPSia, 650 z jakiejś biedronki plus 1/4 żytniej. Czasem daję razową, jak mam wenę. I jest sukces - mój mąż, który chciał tylko sklepowy chleb a drożdżowego z maszyny nawet nie ruszył - teraz przypomina mi - chleb się kończy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DPS, nie z zakwasem, tylko na drożdżach :)

 

sama sobie sie dziwie ze jestem taka wytrwała.... ale chlebek mi smakuje a u mnie ciezko dostac taki z chrupiąca skorka, wiec próbuje piec

 

faktycznie, foremka nowa jest, nastepnym razem nie bede go wyjmowac az do ostygniecia?

 

foremek musialam umyc bo tam zostala czesc chlebka :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem daj mniej wody. Chleb powinnas wyjąć od razu po upieczeniu, bo będzie bardzo mokry.

Jak już wyjmiesz, to ułóż go opartego o brzeg blaszki, na boku - tak, żeby pod nim swobodny przepływ powietrza był, musi odparować.

 

Ewa - cieszę się ogromnie, że się udaje i smakuje - gratulacje, kochana, masz wielki sukces! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

dostałam zakwas, co teraz z nim zrobić? piec będę dopiero w piątek, podkarmić i dać do lodówki?

 

 

chałkę z jogurtem polecam, ma wyjątkowy smak (coś jak mufinki jogurtowe :D) i chrupiącą skórkę

od siebie dodałam kruszonkę, bo nie ma jej w przepisie i to była dobra decyzja

 

poproszę o przepis

Edytowane przez aksamitka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aksamitko, przepraszam, dopiero teraz zobaczyłam Twój post!

Jesli zakwas masz w lodówce, to już teraz możesz śmiało robić na nim chlebek i pamiętaj, że trzeba odebrać sobie trochę surowego ciasta, dać do słoika i trzymać w lodówce - to będzie Twój zakwas na następny raz!

Daj znać, proszę, jak poszło, jestem ogromnie ciekawa! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamietaj, że chleb na zakwasie nigdy nie będzie taki "napowietrzony" jak chleb drożdżowy bądź (fuj! ;) ) ten ze sklepu, pełen ulepszaczy, spulchniaczy i innych - aczy.

Cudowną zaletą chleba na zakwasie jest jego smak i zapach, jeśli ma widoczne pęcherzyki powietrza (potrzebuje mieć ciepło, żeby dobrze wyrosnąć!!!), to jest OK.

Zjadasz max 2 kromki i jesteś po same uszy najedzona, bo jesz CHLEB, a nie POWIETRZE, za które zapłaciłaś jak za chleb. :yes:

Jeśli po uciśnięciu chleba ugina się on, a potem wraca do swojego kształtu, to znaczy, że wszystko z nim w porządku! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmm chyba nie dam rady go ugiąć, bo skorka jest dość spieczona, byc może z piekarnikiem jest coś nie tak, bo piekłam go 30min na 200stopni a potem 60min na 180 stopni i mam wrazenie ze nadal jest niedopieczony, taki mokry, ale sukcesem jest to ze prawie sam wylazł z foremki bez siłowania sie z nim. Nastepnym razem spróbuje dac mniej wody
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja piekę 1godz 10 min na 200 stopni. W piekarniku od góry i dołu grzeje i bez nawiewu, bo jak mi się wiatraczki właczyły, to klapł

Ostatnio raz mi nie wyszedł. Ale chciałam na szybko i wyjełam zakwas prosto z lodówki, zalałam mocno ciepłą wodą a potem chcąc go popedzić, bo późno sie robiło, za ciepło mu w piekarniku zrobiłam i zamiast rosnąć - zdechł był. Takiego chleba to jeszcze nie widziałam. Nawet moja lubiąca zakalace rodzina nie dała rady. Musiałam piec drugi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj piec 45 min na 200*C i potem jakieś 15 min na 180*C, bez termoobiegu.

Foremek nie myj, chleb będzie sam wyskakiwał. ;)

Po upieczeniu od razu wywalaj z foremek i połóz tak, żeby z każdej strony miał powietrze, ja zwykle kładę opierając z jednej strony sam koniuszek chleba o blaszkę, wtedy leży wyżej z jednej strony i ma powietrze pod spodem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aksamitko - chlebek Ci pięknie wyrósł, wygląda wspaniale.

Jeśli pękł, to najprawdopodobniej było dość gęste ciasto, a do tego w procesie rośnięcia na górze leciutko podeschło przez te parę godzin.

Wtedy tworzy mu się taka powłoka - potem jak się piecze i zaczyna dość szybko sie podnosić, to ta powłoka pęka.

Ale to nie wada, wiele osób bardzo lubi tę pękniętą skórkę. ;)

Gratuluję świetnego wypieku! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DPS ciasto bylo dosc geste to fakt ale zrobilam to celowo, gdyz poprzednio bylo za rzadkie i po upieczeniu było gliniaste, jednak to pekniecie mi nie przeszkadza, zastanawiam się jednak nad inna rzeczą: chlebek smakuje i tylko w dniu wypieku, juz następnego dnia jest inny, taki bardziej gliniasty a po 3 dniach już w zasadzie niezbyt dobry.......
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aksamitko - ale ta "gliniastość" jest własnie oznaką tego, że to zdrowy chleb zakwasowy...

Nie wiem, jak bardzo gliniasty Twój się robi - możesz podac, wg jakiej receptury teraz pieczesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj mniej zakwasu (chleb będzie mniej kwaśny i bardziej strawny), zmniejsz jego ilość co najmniej o połowę.

Wody dałabym nieco więcej, ale to trzeba wypraktykować, jeśli znalazłaś już dobrą konsystencję, to się jej trzymaj, ja próbowałam różnych wariantów bardzo długo.

Teraz piekę bez otrębów, ale mąki żytniej daję 75 dag albo i cały kg, tylko wtedy 3 łyżki soli (zawsze ok. 1 płaskiej łyżki soli na 1 kg mąki).

Smaczności życzę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...