aksamitka 15.02.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 dalam ok 1/5 na 1kg maki, moze za dlugo rosnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2012 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Hm...A nie zmieniłaś ostatnio maki na jakąś cięższą, bardziej razową, albo na orkiszową?Jeśli za ciężka mąka albo zbyt szybko wyrasta (ma za ciepło), to może się tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 nie, robie tylko ze zwyklej pszennnej, kurcze sama juz nie wiem, moze za dlugo rosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2012 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A poprzednio tez tak robiłas i było OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.02.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 wiesz, za każdym razem staram sie robić tak samo i mniej więcej wychodzi podobnie, dzis zrobiłam i wyszedł pyszny, odrazu caly poszedł na kolacje, wiec nie mam pomyslu dlaczego raz jest dziura a raz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.02.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ha - ja w tej sytuacji tym bardziej nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 bardzo dobry chleb pelnoziarnisty piecze moja osobista zona inwestorka, moze sie podzieli przepisem jak/jesli przeczyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 20.02.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 23.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 no i przeczytała, więc odpisuje ciasto na chleb rano zarobiłam, będzie ciepły na kolację przepis jest bardzo prosty. 1 kg mąki (1/2 kg pszennej i 1/2 kg żytniej, chociaż ja często robię z samej pszennej, czasami z kukurydzianej), 1l wody (1/2 l ciepłej-przegotowanej i 1/2 l zimnej-gazowanej), sól, trochę cukru, 3/4 szkl. otrębów owsianych i pszennych, 1/2 szkl. słonecznika, 1/2 szkl. pestek dynii i zaczyn ciasta z poprzedniego pieczenia (pierwszy dostałam kiedyś od koleżanki, więc nie robiłam sama, a teraz piekę chleb regularnie, więc odbieram zawsze ze swojego:)) Tak mniej więcej wygląda "mój" przepis, zawsze jednak robię "na oko", dorzucam, co mam (oliwki, orzechy, żurawinę, zioła prowansalskie, kiedyś zrobiłam nawet z curry i też był pyszny. Nawet nasz 4,5 letni synek wcina go z apetytem (co podobno u dzieci nieczęsto się zdarza w przypadku chleba z ziarnami:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 23.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Acha...zapomniałam dodać, że niedawno piekłam z synkiem też bułki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 05.03.2012 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Domowe Piekarki , przyłączam się z ulubionymi przepisami http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196680-tematycznie-apetycznie Nie wiedziałam, że jest tu taki wątek, mógłby być w dziale kulinarnym, to bym może prędzej na niego trafiła. Na pewno wypróbuję przepis DPS na chleb na zakwasie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 06.05.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 znowu mam kłopot z chlebem, od jakiegoś czasu piekę w jednej foremce, nie bylo kłopotu- ladnie sam wyskakiwał z foremki, od dwoch dni przywiera na maxa i nie da sie go wyjac nie mylam foremki wiec sama już nie wiem, zniechęciło mnie to bardzo:( moze da sie piec bez foremki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.05.2012 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, wtedy wyjmiesz bez kłopotu.Może zmieniłas mąkę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 06.05.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 tak wlasnie myślałam ze papier pomoże, piekę albo z maki Lidlowskiej albo z biedronki i nie bylo kłopotu... cos mnie ten chleb nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.05.2012 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Przesmaruj blaszkę porządnie olejem, wyłóż papierem, nie będzie problemu na pewno. Zaraz tam "nie lubi"... Rozrywkę Ci zapewnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.12.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 http://dompodsosnami.files.wordpress.com/2012/11/c5bcyczenia-c59bwic485teczne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 13.02.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 A ja mam pytanko jak przechowujecie chlebek? Generalnie niby nie wolno w foli, tylko w papierowej torebce, albo zawinięty w lnianą ściereczkę. Tylko gdzie kupić duże papierowe torebki. Spotykam tylko małe "kanapkowe". Czasem mam taką zdobyczną torebkę po jakimś produkcie spożywczym, ale chleb czy to przechowywany w takiej torebce, czy zawinięty w ściereczkę szybko (około 3 dnia po upieczeniu) robi się twardy. Trudno go ukroić. Najgorzej pierwszą kromkę, kolejne już lepiej. A często w przepisach znajduje informacje, że chleb utrzymuje świeżość nawet tydzień. Oczywiście pytanie do osób, u których chleb utrzymuje sie kilka dni, a nie znika zaraz po upieczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.02.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jesli pieczesz na zakwasie, to w sumie możesz spokojnie trzymac w folii, 4 czy 5 dni bez problemu będzie, byle dobrze wystygł przed włożeniem w folię. Drożdżowy też trzymałam w folii, to samo, czyli wytrzymywał. Chleb szybko pleśnieje przez te dodatki przemysłowe, a domowy to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata21 13.02.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dzięki za szybką odpowiedź My pieczemy i chleb na drożdżach i na zakwasie. A dokładniej ja drożdżowy, a mąż na zakwasie. Jakoś taki podział sie u nas zrobił. Ja się zakwasu boję Przetestuje przechowywanie w folii i zobaczę, czy będzie lepiej. A moze najpierw zawinąć w ściereczkę, a potem włożyć do foli. Tylko czy nie będzie chlebkowi za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.02.2013 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Może to i jest jakaś myśl z tą ściereczką i folią - trzeba by przetestować. Zakwas jest prostszy niż drożdże! Zarabiasz, wrzucasz w foremkę, rośnie, pieczesz. A drożdże: rozczyn, zarabiasz, rośnie, zarabiasz, rośnie, zarabiasz, wrzucasz w foremkę, rośnie, pieczesz. Masz mądrego męża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.