Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm...

A nie zmieniłaś ostatnio maki na jakąś cięższą, bardziej razową, albo na orkiszową?

Jeśli za ciężka mąka albo zbyt szybko wyrasta (ma za ciepło), to może się tak zrobić.

no i przeczytała, więc odpisuje :)

ciasto na chleb rano zarobiłam, będzie ciepły na kolację:D przepis jest bardzo prosty. 1 kg mąki (1/2 kg pszennej i 1/2 kg żytniej, chociaż ja często robię z samej pszennej, czasami z kukurydzianej), 1l wody (1/2 l ciepłej-przegotowanej i 1/2 l zimnej-gazowanej), sól, trochę cukru, 3/4 szkl. otrębów owsianych i pszennych, 1/2 szkl. słonecznika, 1/2 szkl. pestek dynii i zaczyn ciasta z poprzedniego pieczenia (pierwszy dostałam kiedyś od koleżanki, więc nie robiłam sama, a teraz piekę chleb regularnie, więc odbieram zawsze ze swojego:)) Tak mniej więcej wygląda "mój" przepis, zawsze jednak robię "na oko", dorzucam, co mam (oliwki, orzechy, żurawinę, zioła prowansalskie, kiedyś zrobiłam nawet z curry i też był pyszny. Nawet nasz 4,5 letni synek wcina go z apetytem (co podobno u dzieci nieczęsto się zdarza w przypadku chleba z ziarnami:))

• 2 weeks później...

Witam Domowe Piekarki , przyłączam się z ulubionymi przepisami :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196680-tematycznie-apetycznie

Nie wiedziałam, że jest tu taki wątek, mógłby być w dziale kulinarnym, to bym może prędzej na niego trafiła.

Na pewno wypróbuję przepis DPS na chleb na zakwasie. Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 7 months później...
  • 1 month później...

A ja mam pytanko jak przechowujecie chlebek? Generalnie niby nie wolno w foli, tylko w papierowej torebce, albo zawinięty w lnianą ściereczkę. Tylko gdzie kupić duże papierowe torebki. Spotykam tylko małe "kanapkowe". Czasem mam taką zdobyczną torebkę po jakimś produkcie spożywczym, ale chleb czy to przechowywany w takiej torebce, czy zawinięty w ściereczkę szybko (około 3 dnia po upieczeniu) robi się twardy. Trudno go ukroić. Najgorzej pierwszą kromkę, kolejne już lepiej. A często w przepisach znajduje informacje, że chleb utrzymuje świeżość nawet tydzień.

Oczywiście pytanie do osób, u których chleb utrzymuje sie kilka dni, a nie znika zaraz po upieczeniu :D

Jesli pieczesz na zakwasie, to w sumie możesz spokojnie trzymac w folii, 4 czy 5 dni bez problemu będzie, byle dobrze wystygł przed włożeniem w folię.

Drożdżowy też trzymałam w folii, to samo, czyli wytrzymywał.

Chleb szybko pleśnieje przez te dodatki przemysłowe, a domowy to co innego. :D

Dzięki za szybką odpowiedź :)

My pieczemy i chleb na drożdżach i na zakwasie. A dokładniej ja drożdżowy, a mąż na zakwasie. Jakoś taki podział sie u nas zrobił. Ja się zakwasu boję :lol2:

Przetestuje przechowywanie w folii i zobaczę, czy będzie lepiej. A moze najpierw zawinąć w ściereczkę, a potem włożyć do foli. Tylko czy nie będzie chlebkowi za gorąco :rotfl:

Może to i jest jakaś myśl z tą ściereczką i folią - trzeba by przetestować.

Zakwas jest prostszy niż drożdże!

Zarabiasz, wrzucasz w foremkę, rośnie, pieczesz.

A drożdże: rozczyn, zarabiasz, rośnie, zarabiasz, rośnie, zarabiasz, wrzucasz w foremkę, rośnie, pieczesz. ;)

Masz mądrego męża. ;)