Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

DPS :)

 

Śpieszę powiadomić,że upiekłam kolejny chleb NA ZAKWASIE !!! - oczywiście skorzystałam z przepisu z Twojej strony, - i wyszedł znakomicie :)

 

Ale stały się dziwne rzeczy;)

 

Ciasto namieszałam w mojej misce z tuppeware, nie przekładałam od razu do foremek tylko zostawiłam w tejże misce i w ciągu godziny bardzo ładnie wyrosło;przełożyłam do 3 keksówek, włożyłam do letniego piekarnika z myślą ( był wieczór),że będę piekła rankiem. Ale ciasto było tak niecierpliwe,że po 2 godzinach chciało mi uciec z foremek, więc włączyłam piekarnik i piekłam jeszcze wieczorem.

 

Tyle,że nie wiem czy to,że ciasto tak szybko wyrosło to zasługa tej "cudownej" miski, czy dobrego zakwasu czy ... ?

 

W każdym razie - chlebem się zachwyciłam i dziś przymierzam się znowu do pieczenia:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 months później...
  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja nadal mam problem z pekajaca skorka podczas pieczenia :( chcialabym takie chelebek z "gladką" skorka na wierzchu, i nic, probowalam juz z rozna konsystencja ciasta, bardziej czy mniej wyrosniete, moze macie jakies pomycly co z tym zrobic?

 

szlag mnie jasny trafi, chleb upieczony, ale.... papier do pieczenia mi przywarł do chleba, nie da sie go zdjąć..... chyba nie jest mi dane pieczenie chleba :mad::mad:

Edytowane przez aksamitka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aksamitko - powoli, spokojnie, papier BĘDZIE MUSIAŁ odejść!

Swoją drogą - jak to papier do pieczenia przywarł...? :o

 

Co do pękającej skórki - po prostu odpuść, naprawdę wiele osób uważa, że to zaleta a nie wada chlebka!

Mnie też ZAWSZE skórka pęka wzdłuż chlebka, mniam! :D

 

Gahan - dopiero zobaczyłam Twój post, gratuluję i bardzo się cieszę, super! :hug:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...., keksowke tez ale czytalam ze lubi sie deformowac jak jest ciasto
Kup taką w której od zewnątrz pod brzeg zakłada się taką obejmę ze sztywnego drutu. Nie wszystkie to mają a bez tego usztywnienia faktycznie głębsze formy jak keksówka lubią się rozjechać po wypełnieniu ciastem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Tp BARDZO proste. Bierzesz mąkę (najlepiej mieszankę pszennej i żytniej, jeśli taki będzie Twój chleb), mieszasz z ciepłą (nie gorącą) wodą na paćkę i stawiasz w ciepłym miejscu.

Po 3-4 dniach powinno kwaśno pachnieć i być gotowe. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również próbowałam swoich sił z wypiekiem chleba domowego, ale bez skutku. Może to przez to, że mam 2 lewe ręce ;). Próbowałam wypiec "swojski" chleb z wielu różnych przepisów, a także z pomocą maszyny specjalnie do tego zaprojektowanej pożyczonej od mojej koleżanki i zawsze czegoś brakowało. A może to podobnie jak z pizzą, niby domowa najlepsza, a jednak ta zamawiana i tak zawsze smakuje lepiej ;). Może chemia daje taki efekt :)?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też bardzo chętnie przygarnę jakiś fajny i prosty przepis bo to na początek- jeszcze nigdy za pieczenie chlebka się nie brałam więc trochę się obawiam, że mi straszliwie nie wyjdzie ale w końcu kiedyś trzeba spróbować :D podrzućcie jakiś fajny przepis doświadczone koleżanki i koledzy ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...