Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra. :D

Chociaz u nas to mąka trochę inna jest.

W Anglii Synek piecze, ale nie wszystkie przepisy może wykorzystać, niektóre nie nadają się i już. Ta angielska mąka jakaś dziwna jest, chociaz niby all purpose. :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie mam pojecia jak jest z maka w GB.

 

ja uzywam bread flour lub whole-wheat flour, czyli nie bedzie problemu z odpowiednikiem w PL.

 

ps. wypiek w piekarniku

Bosche! Jeszcze tylko fotki tego wypieku! 8) Beda? :roll:

p.s. czy z takiej maki co to sie nazywa "bread flour" tak samo sie chlebek jada czy jakos inaczej trzeba? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bread flour to zdaje sie jest mieszana, pszenno-żytnia. Trzeba by tylko dokładniej po necie grzebnąć za proporcją pszennej do żytniej, damy radę. :D

A foto wypieku - jak Zeljka mówi, mile widziane. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rzadzi calym domem, tylko te kupy.

No co TY!!!! :o Na prawde? To gartuluje nowego potomka! Synek czy corcia? Ale fajna wiadomosc! No to juz rozumiem o tym praniu. :D

Wszystkiego dobrego dla malego aniolka!!! :D Usciskaj prosze delykatnie od cioci Żelki. :D

No to Ci dopiero wiadomosc! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to zebrałam swoje skromne doświadczenia piekarnicze razem i wychodzi mi, że można na bazie "ciasta zasadniczego" zrobić albo pyszny chlebek, albo doskonałe bułeczki.

Ciasto podstawowe jest tak proste, że bardziej nie może:

 

1 kg mąki pszennej (ja używam 650)

1 kostka drożdży

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

 

Jeżeli dodamy do tego:

dodatek smakowy

3,5 szklanki ciepłej wody

5 dag otrębów

 

to otrzymamy pyszny chlebek.

 

Jeżeli dodamy:

8 łyżek oleju

1/2 l ciepłej wody

ewentualne dodatki smakowe

 

to mamy doskonałe bułeczki śniadaniowe.

 

Super, bo bardzo prosto i skutecznie. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

juz wiem dlaczego wychodzi mi za rzadkie ciasto

w przepisie, ktory podalas na buleczki podane jest...4 szkl.wody 8) :p

 

dodam tylko do tego co napisala depeesia , ze dosypalam maki pszennej razowej i dosypalam platkow owsianych

z polowy zrobilam zwykly chleb - bardzo dobry

do drugiej dodalam przesmazona cebulke i wyszedl....wysmienity !!! :D

acha....uzywam suchych drozdzy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj upiekłam bułeczki śniadaniowe z tego bloga, który podlinkowałam wyżej.

Słuchajcie - rewelacyjne są, naprawdę! Puszyste, delikatne, chrupiące, ale nie stwardniałe - po prostu znakomite!

Wkleję Wam ten przepis:

 

Bułeczki śniadaniowe

 

 

Skladniki:

 

* 10 dkg swiezych drozdzy

* 2 lyzki cukru

* 500 ml wody

* 1 kg maki pszennej

* ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke)

* 8 lyzek oleju

 

Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic.Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac.Piec w 220'C przez 10-20 minut.Autorka pisze,ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola.Ja jeszcze tak nie probowalam.Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista.

 

 

Koniec cytatu. :lol:

 

Jak wrzucę na serwer zdjęcia dzisiejszych wypieków, to wkleję, żeby nie było, że tylko tak gadam. :lol:

 

Jakie 4 szklanki? :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...