DPS 19.01.2009 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że powinno być OK, są przecież przepisy na chlebek bez zakwasu, tylko z żurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.01.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że powinno być OK, są przecież przepisy na chlebek bez zakwasu, tylko z żurkiem. no to spróbuję dzięki Pani Anetko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 19.01.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 bez zakwasu lubie : piwny brie & bazylia stilton(ser) & boczek passover ziemniaczano-koperkowy przepisy dolacze do przesylki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.01.2009 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Dobra. Chociaz u nas to mąka trochę inna jest. W Anglii Synek piecze, ale nie wszystkie przepisy może wykorzystać, niektóre nie nadają się i już. Ta angielska mąka jakaś dziwna jest, chociaz niby all purpose. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 19.01.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 nie mam pojecia jak jest z maka w GB. ja uzywam bread flour lub whole-wheat flour, czyli nie bedzie problemu z odpowiednikiem w PL. ps. wypiek w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 19.01.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 nie mam pojecia jak jest z maka w GB. ja uzywam bread flour lub whole-wheat flour, czyli nie bedzie problemu z odpowiednikiem w PL. ps. wypiek w piekarniku Bosche! Jeszcze tylko fotki tego wypieku! Beda? p.s. czy z takiej maki co to sie nazywa "bread flour" tak samo sie chlebek jada czy jakos inaczej trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.01.2009 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Bread flour to zdaje sie jest mieszana, pszenno-żytnia. Trzeba by tylko dokładniej po necie grzebnąć za proporcją pszennej do żytniej, damy radę. A foto wypieku - jak Zeljka mówi, mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 19.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 obecnie praniem sie zajmuje, ale jak bedzie wypiek to cos pomyslimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 19.01.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 obecnie praniem sie zajmuje, ale jak bedzie wypiek to cos pomyslimy. Pralki pilnujesz? A no, myslacych to my lubimy tutaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 19.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 obecnie praniem sie zajmuje, ale jak bedzie wypiek to cos pomyslimy. Pralki pilnujesz? A no, myslacych to my lubimy tutaj! no nie calkiem, ale lubie wkladac i wyciagac. oczywisci dosc zmyslnie, tak dla urozmajcenia......,a czasami nawet cos sie upiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 19.01.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Hm, nie znam sie na praniu, ale nasze pralki nie pieka, to moze dlatego. No i teraz to ja juz nie wiem czy chce zdjecia tego chleba ogladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.01.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 A ja cto chyba zrobię te bułeczki depesi Kupię tylko drożdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 House a Ty w ciazy byles, ze Cie tyle nie bylo? p.s. Gratuluje nowego prezydenta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 20.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 rzadzi calym domem, tylko te kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 21.01.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 rzadzi calym domem, tylko te kupy. No co TY!!!! Na prawde? To gartuluje nowego potomka! Synek czy corcia? Ale fajna wiadomosc! No to juz rozumiem o tym praniu. Wszystkiego dobrego dla malego aniolka!!! Usciskaj prosze delykatnie od cioci Żelki. No to Ci dopiero wiadomosc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 21.01.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 pisiorowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.01.2009 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No to zebrałam swoje skromne doświadczenia piekarnicze razem i wychodzi mi, że można na bazie "ciasta zasadniczego" zrobić albo pyszny chlebek, albo doskonałe bułeczki. Ciasto podstawowe jest tak proste, że bardziej nie może: 1 kg mąki pszennej (ja używam 650) 1 kostka drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Jeżeli dodamy do tego: dodatek smakowy 3,5 szklanki ciepłej wody 5 dag otrębów to otrzymamy pyszny chlebek. Jeżeli dodamy: 8 łyżek oleju 1/2 l ciepłej wody ewentualne dodatki smakowe to mamy doskonałe bułeczki śniadaniowe. Super, bo bardzo prosto i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 24.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 juz wiem dlaczego wychodzi mi za rzadkie ciasto w przepisie, ktory podalas na buleczki podane jest...4 szkl.wody dodam tylko do tego co napisala depeesia , ze dosypalam maki pszennej razowej i dosypalam platkow owsianych z polowy zrobilam zwykly chleb - bardzo dobry do drugiej dodalam przesmazona cebulke i wyszedl....wysmienity !!! acha....uzywam suchych drozdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.01.2009 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Frosia, a ile tych suchych drożdży dajesz na kilogram mąki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.01.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Dzisiaj upiekłam bułeczki śniadaniowe z tego bloga, który podlinkowałam wyżej. Słuchajcie - rewelacyjne są, naprawdę! Puszyste, delikatne, chrupiące, ale nie stwardniałe - po prostu znakomite! Wkleję Wam ten przepis: Bułeczki śniadaniowe Skladniki: * 10 dkg swiezych drozdzy * 2 lyzki cukru * 500 ml wody * 1 kg maki pszennej * ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke) * 8 lyzek oleju Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic.Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac.Piec w 220'C przez 10-20 minut.Autorka pisze,ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola.Ja jeszcze tak nie probowalam.Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista. Koniec cytatu. Jak wrzucę na serwer zdjęcia dzisiejszych wypieków, to wkleję, żeby nie było, że tylko tak gadam. Jakie 4 szklanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.