izat 30.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Bardzo dziękuję :* Faktycznie wygląda podobnie. Znalazłam tez odpowiedź na swoje pytanie, pozwolę sobie wkleić. "PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE ZAKWASU Jesli mamy zamiar piec codziennie nie ma potrzeby gdzies go wynosic.Moze sobie stac w kuchni gdzies w spokojnym, zacienionym miejscu.Wazne aby byl codziennie regularnie dokarmiany.Wytarczy 1 lyzka maki + woda.Jest to konieczne do tego,aby bakterie zawarte w zakwasie mogly sie pozywic i dobrze funkcjonowac. Sprawy maja sie inaczej z chwila gdy nasz zakwas bedzie wykorzystywany rzadziej.Wtedy jego miejsce bedzie w lodowce.W nizszej temperaturze bakterie "usypiaja" i nie potrzebuja czestego pozywienia.Wystarczy to zrobic raz na 7-10 dni. I tu robi sie male zamieszanie.Mozna to robic w dwojaki sposob, zaznaczam ze obydwa sposoby sa sprawdzone.Jeden przezemnie a drugi przez moja przyjaciolke od chlebkow: Danusie.Obydwa dokarmiane zakwasy czuja sie dobrze Pierwszy - wyciagnac z lodowki, poczekac 1-2 godziny az nabierze pokojowej temperatury i sypnac porzadna czubata lyzke maki oraz nalac troche wody.Po takim dokarmieniu pozostawiamy zakwas jeszcze na troche w cieple aby bakterie obudzily sie i zaczely dzialac, a nastepnie chowamy znow do lodowki. Drugi - wyjmujemy zakwas z lodowki, dokarmiamy od razu i niemal od razu wkładamy do lodówki. W tym przypadku wystarczy mu jednorazowo 1 mala czubata lyzeczka maki." Babeczka robi super wypieki Warto zajrzeć na tego bloga. A jak pięknie zaplata warkocza!! Kto mnie tego nauczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2009 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zrób te bułeczki z przepisu nr 88 - wychodzą doskonałe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.01.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A jak pięknie zaplata warkocza!! Kto mnie tego nauczy?? Ja umiem z 4 pasm. No ale jak Cię nauczę przez neta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.01.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 będę musiała sama pokombinować z 5- chyba 2 idą dołem, a 3 górą jak ktoś potrafi robić warkocza kłosa, to chyba i to by umiał a bułeczki zrobię kupiłam dzisiaj mąkę pszenną razową, więc jestem zaopatrzona w produkty jak ktoś jest zainteresowany, to spory wybór mąk jest w Piotrze i Pawle są nawet gotowe mieszanki chlebowe (ale nie wiem dokładnie co to jest, nie podali składu, więc nie ryzykowałam) czekam z zakwasem do niedzieli i do dzieła!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.01.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 No to ja już czekam na zdjęcia chlebka i relacje ze smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 31.01.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 http://img240.imageshack.us/img240/9020/dscn0914ya1.th.jpg Chałka wyszła ogromna I na dodatek baaardzo smaczna.Robiłam ją z 4 pasm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.01.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 moje dzisiejsze wypieki chałka z jogurtem- w piekarniku http://images38.fotosik.pl/55/96dabb386c3670b7med.jpg i już upieczona http://images42.fotosik.pl/55/4ea2b6f619ba8f3bmed.jpg oraz bułeczki nr 88 http://images37.fotosik.pl/55/1c9aba796cf74a84med.jpg wszystko pysznie smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.01.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Jakie piękne! Chałka zawodowa piekarska, a już bułeczki - i takie, i siakie... No super, gratuluję!!! Ja to nie umiem przeciąć tego na bułeczkach, jakos zawsze mi sie to ciasto ciągnie zamiast rozciąć się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.01.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 dziękuję za pochwały :* doskonałe nie są, to mój pierwszy raz nacinaj bułeczki po wyrobieniu w kulki, przed powtórnym rośnięciem chałkę z jogurtem polecam, ma wyjątkowy smak (coś jak mufinki jogurtowe ) i chrupiącą skórkę od siebie dodałam kruszonkę, bo nie ma jej w przepisie i to była dobra decyzja Anetko, czekam na Twoje wypieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 01.02.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Dziewczny dziekuje za przepis na bułeczki, własnie się pieką, jak troszeczke ostygna bedzie śniadanie Zdjec chyba nie zdazę zrobic ale wyszły super Mozliwe że pokusze sie o chałke i chlebuś, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.02.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 izat - jestem pod ogromnym wrażeniem, bułeczki po prostu wzorcowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.02.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Ale fajnie, udało się jednak trochę Was namówić na normalne pieczenie, a nie w tym czorcie maszynowym. Zresztą, powiedzcie same, co to za interes, jeśli po 3 godzinach ciągnięcia prądu ma się JEDEN MALUTKI chlebek? A już o chałkach i bułeczkach mowy nie ma w maszynie. Teraz chyba muszę tę chałkę spróbować zrobić, bo głupio będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 izat - jestem pod ogromnym wrażeniem, bułeczki po prostu wzorcowe to wszystko dzięki Anecie jej wątek zbiegł się ze spróbowaniem przeze mnie chlebka na zakwasie u koleżanki, a zachęcona mnogością przepisów w wątku postanowiłam popróbować sama z pieczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.02.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Jakieś 5 dni temu nastawiłam zakwas do chleba.Dziś pora pieczenia.Zdam relację.Do tej pory piekłam na drożdżach. http://img128.imageshack.us/img128/7033/010220098je0.th.jpg Chlebek z kminkiem i smażoną cebulą na forumowym zakwasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.02.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Iza wszystko razem robimy moje chlebki razowe z dzisiaj, ale niepotrzebnie włożyłam ciasto do 2 foremek i są niskie oczywiście zapomniałam pomalować ich jajkiem ..... i ponacinać .... ehhh http://images40.fotosik.pl/55/cd4406fafa62859bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.02.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 aleście mi smaka tym chlebusiem narobiły szkoda ,że u mnie nie ma kto chleba wcinac bo piekłabym codziennie a tak to piekę tylko na swieta lub jak sie dzieciaki zjadą do domu ps...nigdy nie piekłam na zakwasie -on chyba dłuzej sie da przechowywac niz ten na drożdżach sprawdzałyscie ? chyba nie bo u Was znika pewnie w tri miga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 na zakwasie -on chyba dłuzej sie da przechowywac niz ten na drożdżach sprawdzałyscie ? chyba nie bo u Was znika pewnie w tri miga dziewczyny pisały, że ok 10 dni przeżyje ciekawe czy można go zamrozić ... jak będzie smakował po rozmrożeniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 02.02.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 upiekłam bułeczki nr 88 - były pyszne! przepis już schowany do "tajnego" zeszytu więc pewnie bułeczki będą u nas gościć co jakiś czas. DPS - ja też nie mogłam tych bułek ponacinać - ciągnęło mi się ciasto za nożem, próbowałam i tępym nożem i ostrym i na sucho i na mokro i nic , więc były takie nie ponacinane, a jednak wyszły pysznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.02.2009 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Iza, Ty to chyba specjalizację z piekarstwa zrobiłaś! Ilośc i jakość Twoich wypieków przerastają mnie. I wypraszam sobie, to nie moja wina. To Ty zrobiłaś te chlebki, chałki i bułeczki. Rodzina pewnie wniebowzięta. Chyba postawię dzisiaj zakwas. Aha - jak Twój zakwas? Piekłaś już? Bardzo jestem ciekawa chlebka Iza od Gabora też miała pokazać i powiedzieć, ja tu czekam, bo sama bym też kciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 02.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 a wiecie, u nas chleb się robi na... żurku z butelki. podobno to jak zakwas działa. polecam, bo efekt wyśmienity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.