Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

Bardzo dziękuję :* Faktycznie wygląda podobnie.

Znalazłam tez odpowiedź na swoje pytanie, pozwolę sobie wkleić.

"PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE ZAKWASU

 

Jesli mamy zamiar piec codziennie nie ma potrzeby gdzies go wynosic.Moze sobie stac w kuchni gdzies w spokojnym, zacienionym miejscu.Wazne aby byl codziennie regularnie dokarmiany.Wytarczy 1 lyzka maki + woda.Jest to konieczne do tego,aby bakterie zawarte w zakwasie mogly sie pozywic i dobrze funkcjonowac.

 

Sprawy maja sie inaczej z chwila gdy nasz zakwas bedzie wykorzystywany rzadziej.Wtedy jego miejsce bedzie w lodowce.W nizszej temperaturze bakterie "usypiaja" i nie potrzebuja czestego pozywienia.Wystarczy to zrobic raz na 7-10 dni.

 

I tu robi sie male zamieszanie.Mozna to robic w dwojaki sposob, zaznaczam ze obydwa sposoby sa sprawdzone.Jeden przezemnie a drugi przez moja przyjaciolke od chlebkow: Danusie.Obydwa dokarmiane zakwasy czuja sie dobrze :)

 

Pierwszy - wyciagnac z lodowki, poczekac 1-2 godziny az nabierze pokojowej temperatury i sypnac porzadna czubata lyzke maki oraz nalac troche wody.Po takim dokarmieniu pozostawiamy zakwas jeszcze na troche w cieple aby bakterie obudzily sie i zaczely dzialac, a nastepnie chowamy znow do lodowki.

 

Drugi - wyjmujemy zakwas z lodowki, dokarmiamy od razu i niemal od razu wkładamy do lodówki. W tym przypadku wystarczy mu jednorazowo 1 mala czubata lyzeczka maki."

 

Babeczka robi super wypieki :) Warto zajrzeć na tego bloga.

A jak pięknie zaplata warkocza!!

Kto mnie tego nauczy?? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

będę musiała sama pokombinować ;)

z 5- chyba 2 idą dołem, a 3 górą :p

jak ktoś potrafi robić warkocza kłosa, to chyba i to by umiał :D

a bułeczki zrobię :)

kupiłam dzisiaj mąkę pszenną razową, więc jestem zaopatrzona w produkty :D

jak ktoś jest zainteresowany, to spory wybór mąk jest w Piotrze i Pawle

są nawet gotowe mieszanki chlebowe (ale nie wiem dokładnie co to jest, nie podali składu, więc nie ryzykowałam)

czekam z zakwasem do niedzieli i do dzieła!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:o

Jakie piękne! :o

Chałka zawodowa piekarska, a już bułeczki - i takie, i siakie... :o

No super, gratuluję!!! :D

Ja to nie umiem przeciąć tego na bułeczkach, jakos zawsze mi sie to ciasto ciągnie zamiast rozciąć się. :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziękuję za pochwały :* doskonałe nie są, to mój pierwszy raz ;)

nacinaj bułeczki po wyrobieniu w kulki, przed powtórnym rośnięciem

 

chałkę z jogurtem polecam, ma wyjątkowy smak (coś jak mufinki jogurtowe :D) i chrupiącą skórkę

od siebie dodałam kruszonkę, bo nie ma jej w przepisie i to była dobra decyzja :p

Anetko, czekam na Twoje wypieki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale fajnie, udało się jednak trochę Was namówić na normalne pieczenie, a nie w tym czorcie maszynowym. :lol:

Zresztą, powiedzcie same, co to za interes, jeśli po 3 godzinach ciągnięcia prądu ma się JEDEN MALUTKI chlebek? 8) :lol:

A już o chałkach i bułeczkach mowy nie ma w maszynie. 8)

Teraz chyba muszę tę chałkę spróbować zrobić, bo głupio będzie. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aleście mi smaka tym chlebusiem narobiły :o

szkoda ,że u mnie nie ma kto chleba wcinac bo piekłabym codziennie :D

a tak to piekę tylko na swieta lub jak sie dzieciaki zjadą do domu :roll:

 

ps...nigdy nie piekłam na zakwasie -on chyba dłuzej sie da przechowywac niz ten na drożdżach :roll:

sprawdzałyscie ? chyba nie bo u Was znika pewnie w tri miga :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

upiekłam bułeczki nr 88 - były pyszne!

przepis już schowany do "tajnego" zeszytu ;-) więc pewnie bułeczki będą u nas gościć co jakiś czas.

 

DPS - ja też nie mogłam tych bułek ponacinać - ciągnęło mi się ciasto za nożem, próbowałam i tępym nożem i ostrym i na sucho i na mokro i nic :-D, więc były takie nie ponacinane, a jednak wyszły pysznie :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iza, Ty to chyba specjalizację z piekarstwa zrobiłaś! :o :lol:

Ilośc i jakość Twoich wypieków przerastają mnie. :D

I wypraszam sobie, to nie moja wina. :lol:

To Ty zrobiłaś te chlebki, chałki i bułeczki. 8)

Rodzina pewnie wniebowzięta. :D

Chyba postawię dzisiaj zakwas. :roll:

 

Aha - jak Twój zakwas? Piekłaś już? Bardzo jestem ciekawa chlebka Iza od Gabora też miała pokazać i powiedzieć, ja tu czekam, bo sama bym też kciała... :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...