izat 02.02.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Aneta, "iza mama Gabora" pokazała ciut wyżej swój wypiek na zakwasie zdjęcie też jest te moje nędzne chlebki razowe też na zakwasie, udał się i smakuje super tylko że zrobiłam za mało ciasta i niepotrzebnie włożyłam do 2 foremek zamiast do 1, dlatego takie małe wyszły nie ma co porównywać do chleba na drożdżach, smakują dużo lepiej następny zakwas użyję po 3 dniach, nie będę czekać 5 chociaż na razie to co zostało zlałam do słoika i schowałam do lodówki zobaczymy czy się nie zepsuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 02.02.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Aneta, "iza mama Gabora" pokazała ciut wyżej swój wypiek na zakwasie zdjęcie też jest te moje nędzne chlebki razowe też na zakwasie, udał się i smakuje super tylko że zrobiłam za mało ciasta i niepotrzebnie włożyłam do 2 foremek zamiast do 1, dlatego takie małe wyszły nie ma co porównywać do chleba na drożdżach, smakują dużo lepiej następny zakwas użyję po 3 dniach, nie będę czekać 5 chociaż na razie to co zostało zlałam do słoika i schowałam do lodówki zobaczymy czy się nie zepsuje izat - zakwas zostawiony już z chlebka (czyli odłożone trochę ciasta) na pewno ci się nie zepsuje, ja raz trzymałam 3 tygodnie w lodówce (no zapomniałam o nim hihi) i na takim upiekłam chlebek, nic nie było ani zakwasowi ani chlebkowi ani nam po zjedzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 pocieszam się tym, że nawet jak się jakiś grzybek na nim pojawi, to 200 st go zneutralizuje :D:D:D a tak na serio, to zobaczymy co z tego wyjdzie jestem w fazie eksperymentów, więc liczę się z każdą ewentualnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Kobietki mozecie mnie oswiecic, ktory to przepis "buleczki 88", bo nie moge nigdzie doczytac, a przepisy na buleczki sa dwa na 2 stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 88-BULKI NA SNIADANIESmakowity wypiek z forum http://www.smaczny.pl od Irki55.Z tej proporcji mozna zrobic 24 okragle buleczki lub 4 bulki paryskie. Skladniki: * 10 dkg swiezych drozdzy* 2 lyzki cukru* 500 ml wody* 1 kg maki pszennej* ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke)* 8 lyzek oleju Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic.Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac.Piec w 220'C przez 10-20 minut.Autorka pisze,ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola.Ja jeszcze tak nie probowalam.Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dziekuje za przepis w niedziele zrobie. Kiedys co niedziele pieklam buleczki w niedziele na sniadanie (domownicy mowili wtedy, ze u nas sniadanie francuskie, bo bulki, konfitury i serki byly) ale ostatnio cos sie rozleniwilam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ja się właśnie zajadam chlebkiem ze śliwkami i słonecznikiem z anchois i rzodkiewką mmmmmmmmm niebo w gębie aha, smarowanie bułeczek wodą z rozpuszczoną solą nie powoduje, że się błyszczą wypróbowałam jajo jest niezastąpione jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.02.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Słuchajcie, dziewczyny, ale jaja, nastawiłam zakwas! Ciekawa jestem, czy w ogóle coś z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Słuchajcie, dziewczyny, ale jaja, nastawiłam zakwas! Ciekawa jestem, czy w ogóle coś z tego wyjdzie... trzymam kciuki, żeby się udał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.02.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nastawiłam wieczorem, rano już miał lekko kwaśny zapach! Nie wiem, czy to dobrze, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 a na jakiej mące robicie zakwas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.02.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ja na zwykłej żytniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.02.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mojego chleba już nie ma Chałki nie było już wczoraj.Wszystko pyysznie smakowało.Zachęcam.Nie jest trudne.A nawet gdyby było-frajda wielka.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.02.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 dompodsosnami-mój zakwas też był z mąki żytniej.izat-Twoje chlebki wyglądają pysznie-i te śliwki!Też wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 03.02.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nastawiłam zakwas ciekawe co mi z niego wyjdzie Na razie stoi w łazience na podłodze (ogrzewanej) tam ma cisze, spokój i chłopaki sie do niego tak szybko nie dobiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.02.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dzięki za ten wątek! już od jakiegoś czasu chciałam zrobić zakwas i upiec chleb na nim ale nie wiedziałam jak się za niego zabrać teraz musze kupić mąkę żytnią i spróbować jakby co to pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.02.2009 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Która tam potrafi, jak na przykład obie Izy, to na pewno pomoże, bo czemu by nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 03.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dziewczyny jak wam zakwas nie wyjdzie (choć trzymam kciuki żeby się udał) to wam mogę wysłać , ja mam na bieżąco świeży bo już chleba wcale nie kupujemy tylko piekę co 3-4 dni właśnie na zakwasie i nie wiem czy się wam chwaliłam ale odkąd jemy ten chlebek - schudłam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 03.02.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dziewczyny jak wam zakwas nie wyjdzie (choć trzymam kciuki żeby się udał) to wam mogę wysłać , ja mam na bieżąco świeży bo już chleba wcale nie kupujemy tylko piekę co 3-4 dni właśnie na zakwasie i nie wiem czy się wam chwaliłam ale odkąd jemy ten chlebek - schudłam . a według jakiej receptury robisz swój chlebek? ja bym potrzebowała taki przepis z orientacyjnym czasem ile to ma rosnąć i jak długo trwa takie robienie chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.02.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 pomożemy, pomożemy zakwas robiłam na mące żurkowej żytniej typ 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.