Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY

DPS

Recommended Posts

Aneta,

"iza mama Gabora" pokazała ciut wyżej swój wypiek na zakwasie :)

zdjęcie też jest ;)

te moje nędzne chlebki razowe też na zakwasie, udał się i smakuje super

tylko że zrobiłam za mało ciasta i niepotrzebnie włożyłam do 2 foremek zamiast do 1, dlatego takie małe wyszły

nie ma co porównywać do chleba na drożdżach, smakują dużo lepiej :)

następny zakwas użyję po 3 dniach, nie będę czekać 5

chociaż na razie to co zostało zlałam do słoika i schowałam do lodówki

zobaczymy czy się nie zepsuje

:roll:

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aneta,

"iza mama Gabora" pokazała ciut wyżej swój wypiek na zakwasie :)

zdjęcie też jest ;)

te moje nędzne chlebki razowe też na zakwasie, udał się i smakuje super

tylko że zrobiłam za mało ciasta i niepotrzebnie włożyłam do 2 foremek zamiast do 1, dlatego takie małe wyszły

nie ma co porównywać do chleba na drożdżach, smakują dużo lepiej :)

następny zakwas użyję po 3 dniach, nie będę czekać 5

chociaż na razie to co zostało zlałam do słoika i schowałam do lodówki

zobaczymy czy się nie zepsuje

:roll:

izat - zakwas zostawiony już z chlebka (czyli odłożone trochę ciasta) na pewno ci się nie zepsuje, ja raz trzymałam 3 tygodnie w lodówce :o (no zapomniałam o nim hihi) i na takim upiekłam chlebek, nic nie było ani zakwasowi ani chlebkowi ani nam ;-) po zjedzeniu :-D.

88-BULKI NA SNIADANIE

Smakowity wypiek z forum http://www.smaczny.pl od Irki55.Z tej proporcji mozna zrobic 24 okragle buleczki lub 4 bulki paryskie.

Skladniki:

* 10 dkg swiezych drozdzy

* 2 lyzki cukru

* 500 ml wody

* 1 kg maki pszennej

* ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke)

* 8 lyzek oleju

Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic.Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac.Piec w 220'C przez 10-20 minut.Autorka pisze,ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola.Ja jeszcze tak nie probowalam.Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista.

Dziewczyny jak wam zakwas nie wyjdzie (choć trzymam kciuki żeby się udał) to wam mogę wysłać :-D, ja mam na bieżąco świeży bo już chleba wcale nie kupujemy tylko piekę co 3-4 dni właśnie na zakwasie i nie wiem czy się wam chwaliłam ale odkąd jemy ten chlebek - schudłam . :oops: :oops: :lol:

Dziewczyny jak wam zakwas nie wyjdzie (choć trzymam kciuki żeby się udał) to wam mogę wysłać :-D, ja mam na bieżąco świeży bo już chleba wcale nie kupujemy tylko piekę co 3-4 dni właśnie na zakwasie i nie wiem czy się wam chwaliłam ale odkąd jemy ten chlebek - schudłam . :oops: :oops: :lol:

a według jakiej receptury robisz swój chlebek?

ja bym potrzebowała taki przepis z orientacyjnym czasem ile to ma rosnąć i jak długo trwa takie robienie chleba :oops: