izat 02.02.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Aneta, "iza mama Gabora" pokazała ciut wyżej swój wypiek na zakwasie zdjęcie też jest te moje nędzne chlebki razowe też na zakwasie, udał się i smakuje super tylko że zrobiłam za mało ciasta i niepotrzebnie włożyłam do 2 foremek zamiast do 1, dlatego takie małe wyszły nie ma co porównywać do chleba na drożdżach, smakują dużo lepiej następny zakwas użyję po 3 dniach, nie będę czekać 5 chociaż na razie to co zostało zlałam do słoika i schowałam do lodówki zobaczymy czy się nie zepsuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 02.02.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Aneta, "iza mama Gabora" pokazała ciut wyżej swój wypiek na zakwasie zdjęcie też jest te moje nędzne chlebki razowe też na zakwasie, udał się i smakuje super tylko że zrobiłam za mało ciasta i niepotrzebnie włożyłam do 2 foremek zamiast do 1, dlatego takie małe wyszły nie ma co porównywać do chleba na drożdżach, smakują dużo lepiej następny zakwas użyję po 3 dniach, nie będę czekać 5 chociaż na razie to co zostało zlałam do słoika i schowałam do lodówki zobaczymy czy się nie zepsuje izat - zakwas zostawiony już z chlebka (czyli odłożone trochę ciasta) na pewno ci się nie zepsuje, ja raz trzymałam 3 tygodnie w lodówce (no zapomniałam o nim hihi) i na takim upiekłam chlebek, nic nie było ani zakwasowi ani chlebkowi ani nam po zjedzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 pocieszam się tym, że nawet jak się jakiś grzybek na nim pojawi, to 200 st go zneutralizuje :D:D:D a tak na serio, to zobaczymy co z tego wyjdzie jestem w fazie eksperymentów, więc liczę się z każdą ewentualnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Kobietki mozecie mnie oswiecic, ktory to przepis "buleczki 88", bo nie moge nigdzie doczytac, a przepisy na buleczki sa dwa na 2 stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 88-BULKI NA SNIADANIESmakowity wypiek z forum http://www.smaczny.pl od Irki55.Z tej proporcji mozna zrobic 24 okragle buleczki lub 4 bulki paryskie. Skladniki: * 10 dkg swiezych drozdzy* 2 lyzki cukru* 500 ml wody* 1 kg maki pszennej* ok. 2 lyzeczek soli (ja dalam 1 lyzke)* 8 lyzek oleju Drozdze zasypac cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.Do duzej miski dac wszystkie skladniki i wyrobic.Ja zrobilam to oczywiscie w maszynie.Przykryc i pozostawic do podwojenia objetosci.Mozna tez wstawic na noc do lodowki i upiec na nastepny dzien.Wtedy rano przez chwile zagniatamy i formujemy buleczki.Wierzch mozna posmarowac np.roztrzepanym jajkiem i ponacinac.Piec w 220'C przez 10-20 minut.Autorka pisze,ze aby bulki mialy polysk mozna je posmarowac woda z rozpuszczona sola.Ja jeszcze tak nie probowalam.Make w pewnej czesci mozemy tez zastapic np. pszenna pelnoziarnista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dziekuje za przepis w niedziele zrobie. Kiedys co niedziele pieklam buleczki w niedziele na sniadanie (domownicy mowili wtedy, ze u nas sniadanie francuskie, bo bulki, konfitury i serki byly) ale ostatnio cos sie rozleniwilam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ja się właśnie zajadam chlebkiem ze śliwkami i słonecznikiem z anchois i rzodkiewką mmmmmmmmm niebo w gębie aha, smarowanie bułeczek wodą z rozpuszczoną solą nie powoduje, że się błyszczą wypróbowałam jajo jest niezastąpione jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.02.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Słuchajcie, dziewczyny, ale jaja, nastawiłam zakwas! Ciekawa jestem, czy w ogóle coś z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.02.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Słuchajcie, dziewczyny, ale jaja, nastawiłam zakwas! Ciekawa jestem, czy w ogóle coś z tego wyjdzie... trzymam kciuki, żeby się udał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.02.2009 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nastawiłam wieczorem, rano już miał lekko kwaśny zapach! Nie wiem, czy to dobrze, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 a na jakiej mące robicie zakwas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.02.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ja na zwykłej żytniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.02.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mojego chleba już nie ma Chałki nie było już wczoraj.Wszystko pyysznie smakowało.Zachęcam.Nie jest trudne.A nawet gdyby było-frajda wielka.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 03.02.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 dompodsosnami-mój zakwas też był z mąki żytniej.izat-Twoje chlebki wyglądają pysznie-i te śliwki!Też wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 03.02.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nastawiłam zakwas ciekawe co mi z niego wyjdzie Na razie stoi w łazience na podłodze (ogrzewanej) tam ma cisze, spokój i chłopaki sie do niego tak szybko nie dobiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.02.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dzięki za ten wątek! już od jakiegoś czasu chciałam zrobić zakwas i upiec chleb na nim ale nie wiedziałam jak się za niego zabrać teraz musze kupić mąkę żytnią i spróbować jakby co to pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.02.2009 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Która tam potrafi, jak na przykład obie Izy, to na pewno pomoże, bo czemu by nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 03.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dziewczyny jak wam zakwas nie wyjdzie (choć trzymam kciuki żeby się udał) to wam mogę wysłać , ja mam na bieżąco świeży bo już chleba wcale nie kupujemy tylko piekę co 3-4 dni właśnie na zakwasie i nie wiem czy się wam chwaliłam ale odkąd jemy ten chlebek - schudłam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 03.02.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dziewczyny jak wam zakwas nie wyjdzie (choć trzymam kciuki żeby się udał) to wam mogę wysłać , ja mam na bieżąco świeży bo już chleba wcale nie kupujemy tylko piekę co 3-4 dni właśnie na zakwasie i nie wiem czy się wam chwaliłam ale odkąd jemy ten chlebek - schudłam . a według jakiej receptury robisz swój chlebek? ja bym potrzebowała taki przepis z orientacyjnym czasem ile to ma rosnąć i jak długo trwa takie robienie chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.02.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 pomożemy, pomożemy zakwas robiłam na mące żurkowej żytniej typ 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts