Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Mam pytanko! Przeszukałem forum, ale nie znalazłem tego co bym chciał ;-) . Więc tak. Kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym. Jest woda i prąd. Gazu jak na razie na 100% przez najbliższe kilka lat nie będzie. Zastanawiam się nad sposobem ogrzewania. Dom ma 115m2. Parter + użytkowe poddasze. Technologia YTONG 36,5 cm - nie ocieplony. Od razu zaznaczam, że bardzo często jestem w rozjazdach i może się tak zdarzyć, że przez kilka dni nie będzie w nim nikogo. Podejrzewam nawet, że tak na prawdę przez następne kilka lat nie będę tam mieszkał na stałe tzn. nie będzi emnie tam codziennie. Zastanawiam się nad Propanem i Propan-Butanem, ale nie podobają mi się koszty, dzierżawa itd. Płaszcz wodny ok, ale co jeśli nie będzie mnie przez kilka dni podczas trzaskających mrozów? Co wybrać? Myślę o prądzie lub oleju. Czy można ustawić konkretną temperaturą w tych dwóch systemach ( prąd i olej ) za pomocą jakiś regulatorów? Jakie są koszty instalacji prądowego oraz olejowego ogrzewania. No i oczywiście ile miesięcznie będę musiał wydać na te ogrzewania. Ten dom na 100% nie będzie zamieszkiwany na codzień, także zależy mi na tym, żeby ustawić sobię temperaturę na taką, żeby nic się z domem nie stało np. przez 3-4 dni. Jakie proponujecie rozwiązanie? Może macie podobne problemy? Lub je rozwiązaliście? Może polecicie mi konkretne firmy ( marki ) pieców. Interesuję mnie też jak to jest z tą akumulacją w przypadku prądu i czy w tym przypadku są normalne kaloryfery ( grzejniki ) w domu? Czy jest to jakoś inaczej rozwiązane? No i oczywiście to wszystko musi współgrać z CIEPŁĄ wodą użytkową. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, porady i sugestie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich! Michał
https://forum.murator.pl/topic/109978-jakie-ogrzewanie-propan-pr%C4%85d-kominek-z-p%C5%82aszczem-olej/

Olej opałowy jest w tym przypadku OK.

Dom niezamieszkały o powierzchni 115m2, w którym warto utrzymywać temperaturę na poziomie 12 stopni zużyje maksymalnie 500 litrów ekotermu rocznie. To jest ok. 1450 zł za 365 dni.

Olej opałowy jest w tym przypadku OK.

Dom niezamieszkały o powierzchni 115m2, w którym warto utrzymywać temperaturę na poziomie 12 stopni zużyje maksymalnie 500 litrów ekotermu rocznie. To jest ok. 1450 zł za 365 dni.

Podobne koszty wyjdą przy ogrzewaniu energią elektryczną w II taryfie. Zaleta koszty inwestycyjne mogą być dużo niższe (wystarczy kilka grzejników konwektorowych z termostatem + programator czasowy).

Policz sobie koszt wykonania CO (piec, rury, grzejniki, osprzęt, wkład kominowy, zbiornik oleju) itp. oraz elektrycznej (nieco większy przydział mocy, kilka dodatkowych obwodów, zegar sterujący i tyle grzejników co pomieszczeń).... i masz odpowiedź... kotłownia olejowa wraz z instalacją CO to zapewne gdzieś 20-25 tys.... elektryka... 5-6 tysięcy a może nawet mniej...

Eksploatacyjnie grzanie w II taryfie wyjdzie porównywalnie z olejem tym bardziej, że na dzień możesz automatem w ogóle wyłączać ogrzewanie (dobrze zaizolowany budynek nie wychłodzi się przecież do 0). Poza tym termostaty włączą grzejniki tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba (temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej założonej) natomiast przy olejowym musiałbyś dołożyć automatykę pogodową która reaguje na temperaturę na zewnątrz budynku....

Ja jeszcze dorzuciłbym swój brak zaufania do rzeczy, w których coś się pali żywym płomieniem cały czas....

Hmmm...czyli zostaje prąd lub olej! Sam już nie wiem. Nie ukrywam, że skłaniam się ku olejowi, ale czy na prawdę są tekie koszty instalacji??? A może ktoś jest w stanie obliczyć mi ile zapłacę za instalacje prądu i olejowego? Dzieki!
Hmmm...czyli zostaje prąd lub olej! Sam już nie wiem. Nie ukrywam, że skłaniam się ku olejowi, ale czy na prawdę są tekie koszty instalacji??? A może ktoś jest w stanie obliczyć mi ile zapłacę za instalacje prądu i olejowego? Dzieki!

Obliczyć ci nikt nie obliczy ;-) Koszty instalacji olejowej już ci podano, a co do prądu to zajrzyj choćby na Allegro i sprawdź ceny piecy akumulacyjnych czy zwykłych grzejników. Koszt ogrzania prądem drugiej taryfie i olejem jest bardzo zbliżony. Olej to konieczność wydania kilku tysięcy jednorazowo, podczas gdy prąd rozłożony jest na raty. Przeczytaj uważnie wszystkie odpowiedzi, a wniosek nasunie się sam.

kotłownia olejowa wraz z c.o.- 30 tys - raczej taniej się nie uda. Prąd ogrzewanie niecentralne - max 5 tys złotych. Poza tym masz co nalmniej jedno pomieszczenie gratis - wszak bańka z olejem stać gdzieś musi. Dodatkowo jak masz przemozną ochote wydawania pieniędzy to wydaj je na ocieplenie ścian a nie na "wymyslne" żródła ogzrewania.

Kitesurf - możesz najtaniej zarówno w montażu jak i użytkowaniu zamontować DGP+elektrykę(przy częstym oczywiście korzystaniu z DGP-co by za drogo nie było).

Ale - może lepiej zamontować ogrzewanie centralne? W razie czego podłączasz dowolny praktycznie kociołek i grzejesz czym chcesz?

Tu skoro (chcesz kominek z PW) myślałbym o CTM+ elektryczny Kospel.

A wystarczy poszperać po wątkach, żeby wiedziec czemuż to tak...?

Jesteś na miejscu - grzejesz kominkiem i to cały dom+ ew. zsobnik CWU, wyjeżdżasz? - grzeje elektryka. I nie musisz wybulić (jak przy propanie czy oleju) od razu parę tys. zeta na opał(+sporo keszu za samą kotłownię+przeglądy coroczne).

No , ale "diecezja należy do Ciebie" (jak to było w pewnym, wirtualnym teleturnieju;) ).