adrian228 10.10.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Witam! Mam pytanie Prawne odnośnie nieruchomości moja żona dostała od ojca dom z działką i w akcie notarialnym jest napisane ze ojciecma prawo dożywotniego użytkowania 1/7 tej nieruchomości, moje pytanie brzmi czy ojciec ma prawo do kożystania też z działki czy niema prawa w tej chwili ma odzielny pokuj łazienkę i osobne wejście i chciałbym mu zrobić odzielne ogrodzenie aby niemiał wejścia na naszą działkę co w tym wypadku można zrobić i czy mogę w świetle prawa tak zrobić? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 10.10.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 skoro w akcie notarialnym wpisana jest 1/7 nieruchomości to dotyczy to działki bo to co w domu to jak piszesz jest osobno określone, o ile się nie dogadasz z teściem co do miejsca z którego chce korzystać to jak w zapisie korzystać może z 1/7 działki i to w dowolnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 11.10.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Ojciec (Twojej żony) i (Twój) teść może korzystać z 1/7 każdego metra działki i domu. Wszelkie samowolne wydzielanie, wygradzanie 1/7 działki (przez obdarowanych) nie ma sensu i jest całkowicie bezprawne. Może to nastąpić za zgodą osoby, która ma dożywotnią służebność osobistą (w formie aktu notarialnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts