Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co u licha jest z tym forum?

Aedifico

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to było przeladowanie strony "Znajdź wszystkie posty forumowicza" [...]

Poczekaj. To nie jest problem tego forum, ale ogólnie forów opartych po phpbb, przy tego typu odwołaniach.

dla mnie to jest głównie problem sprawności łącza i serwera; obsługa skryptów wyłączona - więc nie wiem, co to reklamy, licznik google'a, nic mnie nie obciąża

teraz działa OK i właśnie przed chwilą sprawdziłem czas szukania "Znajdź wszystkie posty forumowicza":

* na sobie [5503 posty] - niecałe 2 sekundy [tyle co przeładowanie 'głównej']

* i na liderce Forum [21232 posty] - niecałe 3 sekundy

a obecnie na Forum jest sporo więcej osób niż przed południem

i moje łącze odrobinę gorsze

http://images32.fotosik.pl/388/dd4af5aa38a9701b.jpg

złe działanie występuje zwykle w podobnych porach: najczęściej przed południem, od 14-tej do ok. 16-tej, i wieczorem ok. 22-23-ciej

Nie ściągasz całej masy zbytecznych i niepotrzebnych danych, których ładowanie spowalnia renderowanie strony w przeglądarce. Spowalnia znacząco.

Ty nie ściągasz grafiki, ale czy to oznacza, że skrypty nie łączą się ze swoimi serwerami i nie wykonują roboty? Tym bardziej, że na forum reklama to jeden skrypt. Statystyki to dodatkowe skrypty, które swoje robią a Ty jedyne co widzisz to mulenie strony.

Aż 840 x 630 :wink:

A waga zdjęcia?

(i adres, bo tutaj jak widzę można jedynie wstawić za pomocą BBCode url do zdjęcia nie samo zdjęcie)

Zdaje się, że na forum nie można wysłać zdjęcia a jedynie link, więc jego waga nie ma znaczenia. W ogóle nie ma znaczenia, że w poście jest zdjęcie.

Ty nie ściągasz grafiki, ale czy to oznacza, że skrypty nie łączą się ze swoimi serwerami i nie wykonują roboty? Tym bardziej, że na forum reklama to jeden skrypt. Statystyki to dodatkowe skrypty, które swoje robią a Ty jedyne co widzisz to mulenie strony.

Nie widzę 'mulenia strony'. W żadnym momencie. Dodam, że nie ściągam także awatarów z całej masy zewnętrznych serwerów.

Zdaje się, że na forum nie można wysłać zdjęcia a jedynie link, więc jego waga nie ma znaczenia. W ogóle nie ma znaczenia, że w poście jest zdjęcie.

No właśnie. Nie ma. Dlatego też, gdy ktoś twierdzi, że nie może wgrać na forum zdjęcia to nie jest to problem forum (tutaj wędruje tylko link) ale jakiegoś zewnętrznego site'u.

No właśnie. Nie ma. Dlatego też, gdy ktoś twierdzi, że nie może wgrać na forum zdjęcia to nie jest to problem forum (tutaj wędruje tylko link) ale jakiegoś zewnętrznego site'u.

Nie. To jest problem forum a ściślej mówiąc serwerów i łączy. Bo to oznacza, że jest problem z wysłaniem posta (mowa jest chyba o wysyłaniu posta a nie o czytaniu takiego ze zdjęciem) nawet jeśli zawiera on wyłącznie tekst.