11małgosia 10.10.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Witam. Napiszczie proszę na czym polega pierwszy przegląd kotła gazowego- ten wykonywany zaraz po zamotowaniu urządzenia. Czy rzeczywiście trzeba go mieć aby była gwarancja? A może nie warto się z tym śpieszyć? (Instalacji kotła dokonali doświadczeni hydraulicy...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 10.10.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Tak szczegółowo to nie wiem na czym polega. Po zamontowaniu kotła gazowego przyjechał serwisant (oczywiście na wezwanie), uruchomił kocioł, ponastawiał, sprawdził szczelność, spaliny itd. Skasował 40zł, podbił gwarancję i tyle. Po sezonie mam umówić się na roczny przegląd i ten już niestety będzie bolał - 240zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 10.10.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Tak szczegółowo to nie wiem na czym polega. Po zamontowaniu kotła gazowego przyjechał serwisant (oczywiście na wezwanie), uruchomił kocioł, ponastawiał, sprawdził szczelność, spaliny itd. Skasował 40zł, podbił gwarancję i tyle. Po sezonie mam umówić się na roczny przegląd i ten już niestety będzie bolał - 240zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.10.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Tak szczegółowo to nie wiem na czym polega. Po zamontowaniu kotła gazowego przyjechał serwisant (oczywiście na wezwanie), uruchomił kocioł, ponastawiał, sprawdził szczelność, spaliny itd. Skasował 40zł, podbił gwarancję i tyle.... No właśnie na tym polega: uruchomić, sprawdzić, ponastawiać, podbić gwarancję. Co w tym niezwykłego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danton 10.10.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 odbiór zerowy tzwco w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 11.10.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Witam. Napiszczie proszę na czym polega pierwszy przegląd kotła gazowego- ten wykonywany zaraz po zamotowaniu urządzenia. Czy rzeczywiście trzeba go mieć aby była gwarancja? A może nie warto się z tym śpieszyć? (Instalacji kotła dokonali doświadczeni hydraulicy...) Pierwsze uruchomianie polega na: - sprawdzeniu czy kocioł został poprawnie zamontowany (ostatnio miałem taki zamontowany koło okapu... więc trzeba sprawdzać) - sprawdzeniu szczelności gazowej i hydraulicznej, - sprawdzeniu podłączenia elektrycznego.... sporo kotłów wymaga poprawnego .. czyli fazowego zasilania. - uruchomieniu i dostosowaniu mocy kotła do budynku... w fabryce ustawiane są max.... - przeszkoleniu właściciela jak ma go używać. Sporo tego uruchamiam i wiem że często są problemu i z tymi dobrymi hydraulikami i z kominami i .... długo by wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 11.10.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Z rego co mi wiadomo uruchomienia kotła musi dokonac autoryzowany serwisant, inaczej gwarancja nieważna (tak jest w de dietrichu). Potem po roku kolejny - u mnie ten koszt to 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogging 03.11.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Pierwsze uruchomianie polega na: - sprawdzeniu szczelności gazowej i hydraulicznej, Mam pytanie: jak wygląda próba szczelności instalacji grzewczej już pracującej? Pytam bo mampewne podejrzenia dotyczące szczelności. Mam kocioł gazowy Viessmana (Vitopend 100) jednofunkcyjny i raz na miesiąc muszę uzupełniać wodę w instalacji. Z ciśnienia 1.5 bara spada mi do 1,0 ... Nie chciałbym czekać na przegląd po pierwszym roku bo to dopiero byłoby w czerwcu w przypadku jak mam jakiś problem w instalacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 03.11.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 skoro spada Ci ciśnienie wody w instalacji, to możesz mieć problem ze szczelnością, ale instalacji co. Watro to sprawdzić. Próba szczelności, o której najczęściej się mówi, to próba instalacji gazowej - bez niej nie podpiszesz umowy na dostarczanie gazu. Probę szczelnosci instalacji CO powinien Ci przeprowadzić instalator CO i on za to odpowiada. A jak wyglada ? Manometr, zamykanie poszczególnych obwodów, kamery, kucie podłogi - wszystko zależy jak bardzo trudno będzie znaleźć wyciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts