Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwszy przegląd kotła gazowego

11małgosia

Recommended Posts

Tak szczegółowo to nie wiem na czym polega. Po zamontowaniu kotła gazowego przyjechał serwisant (oczywiście na wezwanie), uruchomił kocioł, ponastawiał, sprawdził szczelność, spaliny itd. Skasował 40zł, podbił gwarancję i tyle. Po sezonie mam umówić się na roczny przegląd i ten już niestety będzie bolał - 240zł.

Tak szczegółowo to nie wiem na czym polega. Po zamontowaniu kotła gazowego przyjechał serwisant (oczywiście na wezwanie), uruchomił kocioł, ponastawiał, sprawdził szczelność, spaliny itd. Skasował 40zł, podbił gwarancję i tyle. Po sezonie mam umówić się na roczny przegląd i ten już niestety będzie bolał - 240zł.

Tak szczegółowo to nie wiem na czym polega. Po zamontowaniu kotła gazowego przyjechał serwisant (oczywiście na wezwanie), uruchomił kocioł, ponastawiał, sprawdził szczelność, spaliny itd. Skasował 40zł, podbił gwarancję i tyle....

No właśnie na tym polega: uruchomić, sprawdzić, ponastawiać, podbić gwarancję. Co w tym niezwykłego?

Witam. Napiszczie proszę na czym polega pierwszy przegląd kotła gazowego- ten wykonywany zaraz po zamotowaniu urządzenia. Czy rzeczywiście trzeba go mieć aby była gwarancja? A może nie warto się z tym śpieszyć? (Instalacji kotła dokonali doświadczeni hydraulicy...)

Pierwsze uruchomianie polega na:

- sprawdzeniu czy kocioł został poprawnie zamontowany (ostatnio miałem taki zamontowany koło okapu... więc trzeba sprawdzać)

- sprawdzeniu szczelności gazowej i hydraulicznej,

- sprawdzeniu podłączenia elektrycznego.... sporo kotłów wymaga poprawnego .. czyli fazowego zasilania.

- uruchomieniu i dostosowaniu mocy kotła do budynku... w fabryce ustawiane są max....

- przeszkoleniu właściciela jak ma go używać.

Sporo tego uruchamiam i wiem że często są problemu i z tymi dobrymi hydraulikami i z kominami i .... długo by wymieniać

• 4 weeks później...

Pierwsze uruchomianie polega na:

- sprawdzeniu szczelności gazowej i hydraulicznej,

Mam pytanie: jak wygląda próba szczelności instalacji grzewczej już pracującej? Pytam bo mampewne podejrzenia dotyczące szczelności. Mam kocioł gazowy Viessmana (Vitopend 100) jednofunkcyjny i raz na miesiąc muszę uzupełniać wodę w instalacji. Z ciśnienia 1.5 bara spada mi do 1,0 ... Nie chciałbym czekać na przegląd po pierwszym roku bo to dopiero byłoby w czerwcu w przypadku jak mam jakiś problem w instalacji ...

skoro spada Ci ciśnienie wody w instalacji, to możesz mieć problem ze szczelnością, ale instalacji co. Watro to sprawdzić. Próba szczelności, o której najczęściej się mówi, to próba instalacji gazowej - bez niej nie podpiszesz umowy na dostarczanie gazu. Probę szczelnosci instalacji CO powinien Ci przeprowadzić instalator CO i on za to odpowiada. A jak wyglada ? Manometr, zamykanie poszczególnych obwodów, kamery, kucie podłogi - wszystko zależy jak bardzo trudno będzie znaleźć wyciek