qulka 10.10.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Czytam, czytam i coraz bardziej mi się podoba niższa cena podobno porównywalna do węgla kaloryczność. Czy ktoś palił tym w kominku? albo w piecu co? i może potwierdzić te pozytywne opinie? Będę wdzięczna za opinie. Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonti 10.10.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Nie wiem jak tam z kalorycznością ale trzeba pamiętać, a przynajmniej mieć świadomość, że palenie torfem, to zagłada dla kolejnego torfowiska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 10.10.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Zapytaj Irlandczyków czym palą w kominkach. U nich drewno kominkowe to luksus, a torfowisk maja pod dostatkiem stąd powszechnie stosują właśnie brykiet torfowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.10.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Podłączam się do pytania! Interesuje się brykietem w celu wykorzystania jako podstawowe paliwo u siebie!Widziałem torfowy w jakimś Markecie , moje spostrzeżenia na minus to to że brudzi jak węgiel !!! Kupię może na tygodniu na próbę i zobaczę jak się tym pali ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafee 19.12.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Brykiet torfowy to nowy, alternatywny materiał opałowy do kotła i kominka. Jego zaletą jest długie trzymanie żaru. Jest to produkt przyjazny środowisku, bez chemicznych domieszek. Nie tworzy czarnej sadzy, wypuszcza w powietrze tylko 1/3 dymu w stosunku do węgla, pozostały ze spalania popiół (ok. 12%) może być wykorzystywany jako nawóz.Rozmiary kostki: 50×70×230 mmZawartość popiołu: 12%, wilgotność: 15%Ciepło spalania: 16890 kJ/kgBrykiet torfowy to ekologiczny, tani i wysokoenergetyczny matriał opałowy. POLECAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts