pawlok 10.10.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Witam w połowie wrzesnia posadzilismy cisy.Nie za bardzo wiem jak wstawic na to forum zdjecie - a problem jest taki, że końcówki "igiel" zaczynają brązowieć. Czy to normalny szok roslinek po przesadzeniu , moze jesienne osłabienie?Czy można przeprowadzac jeszcze nasadzenia cisów na końcu pazdziernika/początku wrzesnia?Pawlok[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 10.10.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Nie znam się na cisach,sami mielismy problem,ale jedno juz wiem na pewno:drzewo ozyło,jak podsypalismy je kilka razy Dolomitem.Cis nie lubi kwasnej ziemi!A po przesadzeniu - kazda roślina ma chyba prawo odchorować,ale czy tak jak Twoj cis - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 11.10.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 WQtrące i ja tutaj dwa grosze... Mam całą działkę obsadzoną cisami różnych gatunków... Na dzaiłce rośnie wiel sosen, ziemia jest kwaśna i piaszczysta i nigdy nie było z nimi problemu... Moiże nie rosną jakoś bardzo szybko ale nigdy im igły nie żółkły... Jedyne co mi przychodzi do głowy to słaby materiał ze szkółki albo przenawożenie cisów w szkółce... a swoja drogą to jaką ziemię lubią cisy..? kwaśną czy zasadową..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 11.10.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Czytałam, ze cis pospolity /T. baccata/ lubi wapienną, a cis pośredni /T. x media/ nie ma takich wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 12.10.2008 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 A ja ponawiam dzapytanei do keidy mozna cisy sadzic?Bowiem kawałęk płotu bede mial pewneiz robione na koniec pazdziernika i pytanie czy sadzic jeszcze czy poczekac do wiosny?Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 13.10.2008 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Jeżeli rosły w doniczce, to raczej obojętne. Natomiast z doniczki, ale kopane z gruntu /dużo tak teraz sprzedają większych sztuk/, to chyba na wiosnę - nie zdążą się ukorzenić przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 10.12.2008 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dzisiaj sobie znowu pooglądałem.Dziwnie wyglądają - końcoóki lekko brązowieją a na calości gałązek jakby biały osad..Co to może być?Może ktoś pomoże?Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 10.12.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 może tu znajdziesz odpowiedźhttp://forum.muratordom.pl/post1804307.htm?highlight=cis%20bia%B3y%20nalot#1804307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 10.12.2008 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 może tu znajdziesz odpowiedź Dziekuję dokłądnei tak to wygląda - czyli jakiś grzyb. pryskac teraz? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.12.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ja się kompletnie nie znam na choróbskach ale coś takiego znalazłam o chionaspis pinifoliae - ale co to szkodnik? o tej porze? i informację że plantacje choinek świątecznych zaatakowane w US http://images49.fotosik.pl/39/05256392935f7b5am.jpg strona z obrazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts