Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanał wentylacyjny w kuchni + okap

zygzak

Recommended Posts

Mam pewien dylemat. Otóż - w kuchni nie mam klasycznego kanału wentylacyjnego. W całym domu wentylacja grawitacyjna. Rolę kanału wentylacyjnego przejmie rura, która będzie iść od stropu nad kuchnią, dalej na poddaszu ukryta za ślepą ścianką, kawałek ukosem i przebicie przez dach, tam normalny systemowy kominek wentylacyjny. Otwór w suficie w kuchni, będący wejściem wentylacji, zostanie zabudowany KG z klasyczną kratką wentylacyjną, ew. wspomaganie wentylatorem.

Pytanie - czy okap kuchenny można połączyć do tego samego kanału czy też lepiej pociągnąć dwie rury i zrobić dwa oddzielne kanały wentylacyjne? Obecnie mieszkam w bloku i jest tylko jeden kanał w kuchni, więc siłą rzeczy okap i wentylacja są na jednym kanale, ale czy jak zrobię tak w domu to mi to odbiorą?

Pytanie drugie - czy na ten kanał nada się rura aluminiowa taka elastyczna? Jaką powinna mieć średnicę?

Pozdrawiam

a po co sobie zycie komplikować, jeżeli to ma być wentylacja mechaniczna (okap) to przebijasz otwór w ścianie zewnętrznej, wyprowadzasz rurę na zewnątrz i kończysz ją elegancką kratką z klapką.

O widzisz, tego patentu nie znałem. Masz może linka do takiej kratki z klapką, która by się do tego nadawała?

a po co sobie zycie komplikować, jeżeli to ma być wentylacja mechaniczna (okap) to przebijasz otwór w ścianie zewnętrznej, wyprowadzasz rurę na zewnątrz i kończysz ją elegancką kratką z klapką.

O widzisz, tego patentu nie znałem. Masz może linka do takiej kratki z klapką, która by się do tego nadawała?

takie rozwiązanie o którym napisałem (było już chyba o tym na forum)zastosuję u siebie (i już za kilka dni będę wiedział czy w 100% się sprawdzi). niestety przeniesienie kuchni ma przykre konsekwencje związane z odległościami od komina wentylacyjnego.

co do kratek to np.

http://www.lemar.sklep.pl/product/id/207,wyrzutnia-powietrza-per-350-wn

...która po kilku latach robi się ohydna i ociekająca tłuszczem.

Zamierzałem tak zrobić, ale ktoś na forum mi to odradzał, i chwała mu za to :)

Natomiast kilkoro moich sąsiadów tak zrobiło i po dwóch latach ciężko im się nawet zmusić do wyczyszczenia tej plastikowej kratko/klapki (jest lepka, brunatna i obrzydliwa), nie mówiąc o tłustych zaciekach na tynku poniżej.

W efekcie przestali używać wyciągi ;)

Tak więc: pomysł rzeczywiście bajecznie prosty - niestety, mało praktyczny :(

No to chyba Ci znajomi mieli wyciągi samoróbki albo zapomnieli zamontować w okapie... filtrów. Te filterki to zwykłe kratki aluminiowe na których osadza się kurz z tłuszczem. I one rzeczywiście po 3-6 miesiącach używania są obrzydliwe. Natomiast zdejmuje się je, wrzuca do zmywarki albo szoruje w zlewozmywaku i znów wystarczają na parę miesięcy. Po ich zdemontowaniu wnętrze mojego okapu używanego przez ponad 6 lat niest nienagannie czyste.

Oczywiście, że mają te filtry.

Szkopuł w tym, że one nie zatrzymują całego tłuszczu - przynajmniej w okapach sąsiadów (a maja jakieś tam w miarę markowe).

A reszta jest tylko kwestią czasu ;)

a jak podączysz okap do normalnego szchtu kominowego to nie będzie tusty i obrzydliwy po kilku latach ?????????

A może generalne okapom NIE!!!???

Ja nie mówiłem tutaj o obrzydliwości okapu ;) (bo, oczywiście, będzie obrzydliwy).

Mi chodziło tylko o obrzydliwą elewację pod wylotem tego okapu ze ściany zewnętrznej.

I o obrzydliwą klapko/kratkę wylotową.

Ale pewnie sąsiedzi mają kiepskie wyciągi w okapach i to dla tego ;)

Nie no, zrobicie jak chcecie - ja tylko napisałem, jak to w kilku znanych mi przypadkach wygląda po ok. 3 latach.

Masz niewątpliwie racje i zgadzam się z Tobą. Przy kuchniach elektrycznych podobno jest mniej tej tłustej mazi która bardziej uwydatnia się przy gazie.

Rury powinno się uważam wyprowadzać bezwzględnie ponad dach ze względu na lepszy ciąg, czy nie udzielanie się zapachów do okien powyżej, lub jak ktoś już pisał częstszy nawiew do pomieszczenia.

pzdr

Okap nie jest wentylacją mechaniczną. Wyprowadzenie przez ścianę wentylacji może powodować częstszy nawiew powietrza do pomieszczenia.

Jeśli chodzi o wentylację przez dach rurą spiro to musi ona być ocieplona. Inaczej bedzie się wykraplać para wodna.

Nawiewowi zwrotnemu można chyba zapobiec montując klapę zwrotna?

http://www.lemar.sklep.pl/category/74,klapy-zwrotne

Jeśli prowadziłbym rurę przez dach to siłą rzeczy byłaby ona ocieplona, bo biegła by między krokwiami w warstwie wełny. Wolałbym jednak tego nie robić, bo izolacyjność pomieszczenia na tym straci.

Może ktoś ma jednak zrobiony okap z wyrzutnią przez ścianę i widzi jeszcze jakieś problemy? Kwestia brudzenia ściany jak wyjaśniliśmy to sprawa filtrów na okapie. Co jeszcze?

WITAM! LEPIEJ NIE WYKORZYSTUJ POMYSLU Z PRZEBICIEM SCIANY I WYPROWADZENIEM RURY.WPROWADZILEM SIE DO DOMKU ROK TEMU W PAZDZIERNIKU .NA SZYBKO TAK ZROBILEM I POTEM ZIMA MIALEM ZAMARZNIETY OKAP I WIALO NIM JAK CHOLERA.TAKZE W TYM ROKU NORMALNIE WYPROWADZILEM RURE PONAD DACH I TERAZ JEST OK.POZDRAWIAM

Okap nie jest wentylacją mechaniczną. Wyprowadzenie przez ścianę wentylacji może powodować częstszy nawiew powietrza do pomieszczenia.

Jeśli chodzi o wentylację przez dach rurą spiro to musi ona być ocieplona. Inaczej bedzie się wykraplać para wodna.

pisząc o wentylacji mechanicznej chodziło mi o wyciąg powietrza mechaniczny a nie grawitacyjny z przestrzeni nad płytką. pomijając fakt iż pomieszczenie z płytką gazową powinno być wyposażone w komin wentylacyjny/wentylację grawitacyjną.

o zamarzaniu okapu nie pomyślałem - może ktoś jeszcze z forumowiczów stosował takie rozwiązanie, mile widziane opinie. a jeżeli chodzi o nawiewanie zimnego powietrza do pomieszczenia to czy klapy zwrotne lub kratki/wyrzutnie o których pisałem wyżej nie rozwiążą tego problemu?