marpot 12.10.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Hej Czy leszczyne powinno sie przycinac tak jak drzewka owocowe? Krzew robi sie coraz wiekszy i nie wiem czy jego sie przycina i nie moge nigdzie znalezc informacji na ten temat. Jesli tak, to prosze powiedzcie jak, czy 1/3 sie odcina czy cale male galezie. Bede wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 13.10.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 To zależy co chcesz, czy na orzechy,czy na żywopłot.Moje zaczeły owocować dopiero po 6 latach( tak na dobre)bez przycinania,ale sąsiad tnie jak jaśmin,bez ... Uzyskał ładny pokrój-skraca wszystkie tegoroczne odrosty w myśl-tnij bracie a odrośnie -o połowę.Jak zostawisz samopas,to w promieniu 3m nic nie urośnie,bo to straszliwie żarte.No i będzie taki 4 metrowy na wysokoścć mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 DZiękuję bardzo.Ja też skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Może wiecie co się dzieje z moją leszczyną- ma piękne duże owoce orzechów które zaczynają gnić, liście również robią się zczerniałe. Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 22.07.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 RS- napisz proszę co dalej- jak z tym walczyć, co robić- orzeszki są takie smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 22.07.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 To do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 23.07.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 RS- jestem ci przeogromnie wdzięczna. Tak- z tego wszystkiego wynika, że jest to monilioza. Na szczęście w lipcu też można pryskać- więc zaraz kupię odpowiedni środek. Nie wiem tylko jak z orzechami- czy mozna później je jeść??? Jak wiesz to napisz. Jakby się mama dowiedziała, że jej sad jest zaniedbany to by mnie zamordowała Tak serio to ma 3 leszczyny- posadzone w dość sporej odlełości od siebie- wydaje mi się, że mają prześwit. Ale nic to dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 24.07.2004 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 Z tych brązowych skorupek nic już nie będzie. Pozostają puste niczym wydmuszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Chodziło mi o te orzechy które nie są zainfekowane monilozą. Te miałam na myśli (te chore to już do spalenia. ) pisząc czy mozna je jeść po pryskaniu przeciw miniliozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 26.07.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 RS jeszcze raz serdeczne dzięki- laszczyna już popryskana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 02.11.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Witam,Czy moze mi ktoś poradzic w sprawie orzechów laskowych? Chciałbym miec toto na działce ale słyszałem że trzeba miec conajmniej dwa żeby obrodziły. Prawda li to?? Po jakim czasie owocują? Jakie odmiany zalecacie? Czy wiewióry nie wrąbią wszystkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 02.11.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Witam, Czy moze mi ktoś poradzic w sprawie orzechów laskowych? Chciałbym miec toto na działce ale słyszałem że trzeba miec conajmniej dwa żeby obrodziły. Prawda li to?? Po jakim czasie owocują? Jakie odmiany zalecacie? Czy wiewióry nie wrąbią wszystkiego? Leszczyna jest wiatropylna ale nie musi mieć zapylacza. wystarczy jeden egzemplarz. Być może jest lepiej gdy jest zapylana pyłkiem innego krzewu ( ktoś kto jest zorientowany w genetyce lepiej niż ja mógłby wyjaśnić dlaczego) Słyszałem ze świetna jest odmiana pt. orzech laskowy 'Barceloński' BTW - Heath - na zdjęciu to McCoy o ile dobrze widzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpot 02.11.2005 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Ja mam leszczyne, ale nie znam jej odmiany, ale wyglada ona na szlachetna. Po prostu wprowadzilem sie do obecnej zony i krzewy juz sobie rosly. Sa to juz dwa bardzo duze krzewy i nie mam pojecia ile ma juz lat. Natomiast leszczyna rodzi chyba niezle. W zeszlym roku zebralem 10 litrowe wiaderko, a w tym ze 4 litry. Pewnie krzew odpoczywa. Wiewior nie widzialem ani jednej. Moze dlatego, ze kot pilnuje posesji U mnie jest tylko jeden problem, mianowicie kiedy nalezy pryskac krzewy oraz czym? 1/3 orzechow zawsze odpada przez robaki, ktore wylaza potem z dojrzalej lupiny. Trzeba jakos to wytepic. No i czy ktos wie czy leszczyne powinno sie przycinac, wycinac lub cokolwiek innego. U mnie rosnie jak popadnie. Czasem wytne jakas galaz jak przeszkadza przy koszeniu trawnika. Moze ktos zna jakis link jak to hodowac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 02.11.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Słyszałem ze świetna jest odmiana pt. orzech laskowy 'Barceloński' OK, poszukam takowej BTW - Heath - na zdjęciu to McCoy o ile dobrze widzę ... Gratuluję oka Taa, to Carl we własnej osobie z teledysku do "Blue Water" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 02.11.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Słyszałem ze świetna jest odmiana pt. orzech laskowy 'Barceloński' OK, poszukam takowej BTW - Heath - na zdjęciu to McCoy o ile dobrze widzę ... Gratuluję oka Taa, to Carl we własnej osobie z teledysku do "Blue Water" Pozdrawiam Końcowa scena nad wodospadem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 02.11.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 Aby orzechy nie opadały należy stosować opryski; - grzybobójcze np KAPTAN, SADOPLAN itpodobnymi środkami od połowy maja do połowy lipca w odstępach co 2 - 3 tygodnie - owadobójcze np OWADOFOS, DECIS, FASTAK itp na przełomie maja i czerwca 2-3 razy w odstępach 2 tygodniowych. Ogólnie stosuje się profolaktykę bardzo podobną jak w sadownictwie Leszyna najlepiej owocuje jeżeli prowadzona jest w formie drzewka niskopiennego, czyli jeden konar z ziemi a pierwsze gałęzie na wysokości ok 40-50 cm na ziemią. Odrosty korzeniowe należy usuwać mechanicznie. Odmiany;Barceloński, Cosford, Kataloński, Olbrzymi z Halle kazda odmiana jest dobra, podobno do pojedyńczych nasadzeń najlepiej nadaje się Cosford Są też odmiany tzw lambertówki mające takie długie okrywy nasienne wkurzające przy łuskaniu orzechów, lambertówek osobiście bym nie polecał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts