Heath 03.11.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Słyszałem ze świetna jest odmiana pt. orzech laskowy 'Barceloński' OK, poszukam takowej BTW - Heath - na zdjęciu to McCoy o ile dobrze widzę ... Gratuluję oka Taa, to Carl we własnej osobie z teledysku do "Blue Water" Pozdrawiam Końcowa scena nad wodospadem ... Tak, moja ulubiona scena Widze że nie tylko ja czuję gotycko - kowbojskie klimaty, słyszeliście już nową płytę? Krąży na osiołku Może zawiążemy jakieś kółeczko SOM-FOTN, ale to już na innym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 03.11.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Aby orzechy nie opadały należy stosować opryski; - grzybobójcze np KAPTAN, SADOPLAN itpodobnymi środkami od połowy maja do połowy lipca w odstępach co 2 - 3 tygodnie - owadobójcze np OWADOFOS, DECIS, FASTAK itp na przełomie maja i czerwca 2-3 razy w odstępach 2 tygodniowych. Ogólnie stosuje się profolaktykę bardzo podobną jak w sadownictwie Leszyna najlepiej owocuje jeżeli prowadzona jest w formie drzewka niskopiennego, czyli jeden konar z ziemi a pierwsze gałęzie na wysokości ok 40-50 cm na ziemią. Odrosty korzeniowe należy usuwać mechanicznie. Odmiany; Barceloński, Cosford, Kataloński, Olbrzymi z Halle kazda odmiana jest dobra, podobno do pojedyńczych nasadzeń najlepiej nadaje się Cosford Są też odmiany tzw lambertówki mające takie długie okrywy nasienne wkurzające przy łuskaniu orzechów, lambertówek osobiście bym nie polecał. wow, dzięki wydrukuję sobie i lecę w sobotę do składu z drzewkami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 03.11.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 ....... Po jakim czasie owocują?..............._________________ Witam! Nie wiem jak to jest z pojedyńczymi drzewkami .... ale z wiem, że owoce mogą być bardzo szybko. Brat ubiełej jesieni posadził 100 sadzonek (wysokości od 1m do 1,5m) a we wrześniu tego roku zebraliśmy kilka garści orzechów. Tak więc pierwsze owoce były po okresie krótszym niż rok . Pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 03.11.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Po jakim czasie owocują?, to zależy od wielkości/wieku krzewu;w zasadzie powinny owocowć w nastepnym roku (jeżeli posadzone były jesienią)Czy są szanse na owocowanie to można się zorientować jesienią - ilość kotków późną jesienią wskazuje czy są szanse na znaczącą ilość orzechów. Wiedzieć trzeba, że jesienią pojawiają się "kotki" - (meskie) a b. wczesną wiosną, w lutym kwiaty (rzeńskie) (które nb. trzeba dobrze wypatrywać)..-- i od tych dwóch czynników zależy ilość zawiązanych orzechów. wiosną należy stosować profilaktykę aby dojrzały zawiązane owoce - (opryski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 03.11.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Po jakim czasie owocują?' date='[/quote'] Kupiłem w tamtym roku pare sztuk i już w szkółce miały po pare orzechów krzewy po 1m wysokości - kosztowały cos ok. 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irulka 08.08.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam! mam pytanie dotyczace orzecha laskowego Kupiłam w tamtym roku sadzonkę około 1 metra wysokości,drzewko miało kilka orzeszków ,jednak w tym roku nic nie widzę,żadnych zalążków orzecha Może są jakies specjalne zalecenia,co do uprawy...słyszałam ,że orzech.ów moge sie spodziweac dopiero po kilku latach,ale skoro były w tamtym roku... Prosze o odpowiedz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 08.08.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 przyłączę się do pytania - moja keszczyna na drugi rok po posadzeniu miała już ok 20-30 orzechów, rok później z piec szt a w tym roku tylko ciut więcej chociaż rozrosła się bujnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irulka 08.08.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Moje drzewko jest wrecz marne... pusciło troche listków,może sie po prostu nie przyjęło ...dlatego niewiem co mam robić,odczekać,aż sie ożywi,czy może ...szkoda by było... Może ktos poradzi,czyms nawozić,podlewać,lub zostawić samemu sobie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 08.08.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 przyłączę się do pytania - moja keszczyna na drugi rok po posadzeniu miała już ok 20-30 orzechów, rok później z piec szt a w tym roku tylko ciut więcej chociaż rozrosła się bujnie Kwitnienie i zapylenie Może warto posadzić gdzieś w pobliżu jeszcze jakiś inny krzak leszczyny, będzie lepsze zapylanie.. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irulka 08.08.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Dziękuję za radę ! Mam nadzieję,że to poskutkuje:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 08.08.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 u mnie rosną z tego powodu dwie ale jak tu zapylac kiedy kwitły ledwo co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irulka 09.08.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Mam nadzieje,że orzech włoski nie potrzebuje pary;) Bo kupiłam w tym samym czasie ...ale to drzewko ma ładne liście i jakby lepiej sie przyjęło:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts